Thais eten, de Thaise keuken

B M Air Reizen - Industrieweg 38 - 3606 AS Maarssen - Tel: 030 - 2 25 23 28 - Fax: 030 - 2 25 24 72 - Email: info@bmair.nl

Home Thailand Rondreizen Thailand Vliegtickets Thailand Hotels
Index Thailand Thailand Aanbiedingen Thailand Tours Thailand Informatie Gratis Reisgids

De Thaise keuken komt de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Terecht is het Thaise voedsel erg populair. Het is niet alleen de heerlijke smaak, maar het is ook bijzonder gezond vanwege de verse ingrediŽnten en de perfecte afstemming van de balans. De meeste ingrediŽnten die gebruikt worden in de Thaise keuken bezitten medische krachten. Een dergelijk variatie is niet alleen een traktatie voor uw smaakpupillen, het zorgt voor een perfecte harmonie voor uw gehele lichaam. De pepers, gember, citroenen en limoenen zijn rijkelijk aanwezig in de Thaise keuken en zij zorgen niet alleen voor een voortreffelijke smaak, maar stimuleren ook de spijsvertering. De meeste toeristen denken dat al de Thaise maaltijden zeer heet en gekruid zijn. Er zijn inderdaad zeer gekruide maaltijden, echter de meerderheid van de maaltijden zijn mild van smaak. Veel van de hete maaltijden zijn zo heet van smaak vanwege de groene en rode pepers, in de Thaise keuken beter bekent als chillies (phrik). Er bestaan verschillende soorten van deze peppers, variŽrend van zeer mild tot extra heet. Hoewel de pepers belangrijk zijn vormen ze slechts een klein gedeelte van de ingrediŽnten in een Thaise maaltijd. Wanneer de pepers in de juiste hoeveelheid worden gebruikt zal deze smaak niet overheersen. Echter iedere kok bereidt zijn recepten op zijn eigen manier, ook kan dit van provincie tot provincie verschillen. De ingrediŽnten verschillen tevens van vorm, de wortelstok (bolgewas) van de gember, bladeren van de koriander, de stengels van de bamboe, de zaden van het sasamkruid etc. De combinatie van koriander met knoflook en peperkorrels zorgt voor een typische smaak. Verschillende tuinproducten worden gebruikt om de smaak te versterken. Limoenen worden uitgeperst in salades, soepen en curies. Kokosnootmelk wordt gebruikt in de soep, vlees en vis. Verschillende gedroogde kruiden, zoals komijn, nootmuskaat en laurier kunt u altijd terugvinden in de Thaise keuken. De goede combinatie van deze kruiden, uiteraard samen met vele andere soorten, wordt in Thailand als een culinaire kunst beschouwd. Vele kruiden en specerijen kunt u ook in de westerse landen kopen, maar de smaak van deze ingrediŽnten is in Thailand soms totaal anders. Een andere vaardigheid is het selecteren en het klaarmaken van de ingrediŽnten. De Thaise koks zijn experts in het uitsnijden en bewerken van fruit, groeten en vlees. Ze kunnen hier hele kunstwerken van maken. Er bestaat een ongeschreven regel die zegt dat elk stukje vlees of vis zo klaargemaakt moet worden dat het samen met een halve lepel rijst een hap moet kunnen betreffen. Het meeste voedsel wordt bereid in een wok of een katha. Tegenwoordig kunt u in Thailand op diverse plaatsen Thais leren koken.  

Snacks

Deze smaakvolle versnaperingen worden samen met de maaltijd geserveerd. De traditionele favorieten zijn onder andere, satť, gekruide gebakken noodles met zoete of hete saus, gekookte maÔskolven en kleine loempia’s. 

Salades

De Thaise salades (yam) zijn vaak zuur, zoet of zout. Een eenvoudige dressing is goed bij een vlees, seafood, groente of fruitsalade. Vaak zijn ze gemaakt van vissaus, limoensap en een beetje suiker. In sommige salades zitten hete stukjes, chili’s. Echter hoe heet een salade is wordt mede bepaald door de hoeveelheid vlees, groente of fruit. Verse kruiden worden meestal gebruikt als garnituur. 

Chili Dips

Deze worden meestal geserveerd bij een groente-, vlees of vismaaltijd. Ook worden ze vaak geserveerd bij de rijst. De dipsauzen zijn vaak gemaakt van pepers, knoflook, ui, garnalen, vissausen limoensap.  

Soep

De Thaise soepen variŽren van heet en gekruid tot helder. De soep wordt meestal tegelijkertijd geserveerd met de andere maaltijden. De soep kunt u ook mengen met wat rijst, zo heeft u een eenvoudige maaltijd. De bekendste Thaise soep is ongetwijfeld Tom Yam Goong, in deze pittige soep zitten garnalen en groente. In het World Genius Book of Records wordt de Tom Yam Goong beschreven als de meest smakelijke soep ter wereld. 

Curries

De Thaise curie is altijd bereid met verse kruiden en specerijen. De pasta wordt vaak gekookt in kokosnootcrŤme voordat het vlees en de groente worden toegevoegd. De belangrijkste ingrediŽnten van de meeste curies zijn chili, knoflook, korianderwortel, limoen en peperkorrels.  

Dessert

De Thaise desserts zijn vrijwel altijd zoet. Vers fruit is altijd welkom na een sterk gekruide en pittige maaltijd.

We noemen nu de belangrijkste termen uit deThaise keuken:

Kaeng                                      Soep

Phed                                        Gekruid

Kaeng Phed                             Rode currypasta, gemaakt van rode chili en kokosnootmelk

Kaeng Kiew Wan                      Groene currypasta, gemaakt van groene chili en kokosnootmelk

Kaeng Pa                                 Soep, gemaakt van chili en verschillende Thaise kruiden

Kaeng Som                              Een gekruide en zure soep

Kaeng Pa-Nang             Een soort rode curry, gemaakt van kokosnootmelk en pinda’s

Praew Wan                              Zoet en zuur

Prik Gaprow                             Gebakken met chili en basileblaadjes

Ob Mor Din                               Gestoomd in een pan

Tod                                          Extra doorgebakken

A-Harn Ta-Le                            Voedsel uit de zee

Pak                                         Groente

Gai                                          Kip

Gra-Tieam                                Knoflook

Moo                                         Varkensvlees

Khing                                       Gember

Nuea                                        Rundvlees

Hed                                         Champignon

Ped                                         Eend

Fuk Thong                                Pompoen

Pla                                          Vis

Pak Kard                                  Sla

Hoi                                          Oester

Ka Lum Pree                            Kool

Goong                                      Garnaal

Pak Chee                                 Peterselie                    

Tang Kwa                                 Komkommer

Poo                                         Krab                

Khao                                        Rijst

Khao Suay                               Gestoomde rijst

Khao Tom                                Gekookte rijst

Khao Phad                               Gebakken rijst

Khao Tom Moo                         Gekookte rijst met varkensvlees

Khao Tom Kai                           Gekookte rijst met kip  

Khao Tom Pla                           Gekookte rijst met vis

Khao Phad Moo                        Gebakken rijst met varkensvlees

Khao Phad Kai                         Gebakken rijst met kip

Khao Phad Koong                     Gebakken rijst met garnalen

Khao Phad Pla-Mueg                Gebakken rijst met inktvis

Khao Phad Ta-Le                      Gebakken rijst met seafood

Nam Pla                                   Vissaus

Nam Prik                                  Thaise saus

Nam Man Hoi                           Oestersaus, zeer heet en zout

Gaeng Jued                              Heldere en mlde soep

Poh Tak                                   Gekruide seafood soep

Tom Kar                                   Zure en gekruide soep, gemaakt van kokosnootmelk

Som Tam                                 Papayasalade

Guay Thiew                               Noodles