INFORMATIE CAMBODJA

BM Air Reizen heeft het grootste aanbod vakantiereizen naar Cambodja.

B M Air Reizen - Industrieweg 38 - 3606 AS Maarssen - Tel: 030 - 2 25 23 28 - Fax: 030 - 2 25 24 72 - Email: info@bmair.nl

De Geschiedenis van Cambodja

Cambodja is vandaag de dag slechts een klein land in Zuidoost Azië. In tegenstelling tot vroeger toen het Khmer Koninkrijk van de 9de tot de 14de eeuw een groot gedeelte van Zuidoost Azië bedekte. De Khmers noemde hun land Kampuchea of Kambuja, een naam die later verwesterd is tot Cambodja. Het land vindt haar oorsprong in Funan, een haven gelegen ten zuidoosten van Phnom Penh. Hier vond een levendige handel plaats tussen kooplui en pelgrims. De eerste koning van Cambodja was Jayavarman, die in de 9de eeuw de hoofdstad stichtte in de omgeving van Angkor. Hij en zijn volgelingen bouwden aan een groot rijk, met als hoogtepunten het bouwen van de Angkor Wat door Suriyavarman 2de en de Bayon tempels door Jayavarman 7de. Door oorlogen met het buurland Thailand werd veel land verloren aan de Thai. In 1432 werd Angkor verlaten en Phnom Penh de hoofdstad. In de 17de eeuw veroverde het andere buurland Vietnam gedeeltes van de Mekong Delta en de Thai annexeerde het noordwesten. In 1864 werd Cambodja overheerst door Frankrijk. In 1953 werd het land wederom onafhankelijk. De koning in die tijd was Norodom Sihanouk. Gedurende de eerste jaren van de Vietnam oorlog probeerde Cambodja neutraal te blijven. Het land werd echter toch in de oorlog betrokken. Het Rode Leger van Pol Pot richtte een slachting aan onder de eigen bevolking Na een strijd van 5 jaar, hebben de communistische Rode Khmer troepen in 1975 Phnom Penh bezet en gaven de opdracht tot evacuatie van alle steden en dorpen. Meer dan 1 miljoen gedeporteerde mensen stierven door uitputting, martelingen en executies. Een Vietnamese invasie dreef de Khmer troepen naar het platteland in 1978. De Rode Khmer bleef daarna ongeveer 13 jaar actief. De door de Verenigde Naties gesponsorde verkiezingen in 1993 zorgden voor meer stabiliteit en minder onrust. Ook de snelle ontmanteling van de Rode Khmer in het midden van de jaren 90 zorgden voor meer rust. Een door de coalitie gevormde overheid na de verkiezingen in 1998, bracht een hernieuwde stabiliteit en daarop volgde een overgave van de Rode Khmer Rouge troepen.

Klimaat

Cambodja kan gedurende het hele jaar bezocht worden. Het land kent een tropisch klimaat en wordt gekenmerkt door drie seizoenen. Het meest aangename seizoen is het droge seizoen van november tot maart. De temperatuur is lager (met een gemiddelde temperatuur van 20-28 C.). Het hete seizoen duurt van maart tot begin juni (de gemiddelde temperatuur is dan 28-35 C.) Het regenseizoen duurt van eind mei tot en met begin oktober.

Munteenheid

De lokale munteenheid is de Riel. Desondanks worden alle diensten en goederen in Phnom Penh berekend en betaald in de US Dollars. De wisselkoers is ongeveer 3.800 Riel voor 1 US Dollar. Creditcards worden alleen maar geaccepteerd in belangrijke hotels, restaurants in bezit van buitenlanders en souvenirshops. Travellercheques en valuta (uitgezonderd U.S. Dollar) worden alleen geaccepteerd door de belangrijke banken. Wij raden u aan om U.S. Dollar biljetten in kleine coupures bij u te hebben.

Visum

Cambodja heeft hele liberale visa regels en condities. Alle reizigers kunnen een toeristenvisa voor 30 dagen aanvragen bij aankomst op het internationale vliegveld van Phnom Penh of Siem Reap voor ongeveer US$ 20,-. U dient wel te beschikken over een paspoort dat na vertrek nog 6 maanden geldig moet zijn en 2 pasfoto's + 2 paspoort kopieen. Bezoekers die arriveren over land van Ho Chi Minh City, de Bavet Grensovergang in Vietnam moeten vooraf een visum aanvragen waarin duidelijk staat vermeld waar men de grens met Cambodja oversteekt! Dit kunt u doen bij de Cambodjaanse Ambassade in Bangkok. Aanvragen van een visum kost 2 werkdagen. Wanneer u naar Cambodja reist over land via Thailand dan zijn er zes internationale grensovergangen waar dezelfde regels gelden voor een visum bij aankomst. De eerste route is Aranyaphratet (in noordoost Thailand naar Poi Pet (Cambodja). U kunt aan de grens een visum aanvragen voor ongeveer 1.100 Baht per persoon. Hetzelfde geldt voor de grensovergang Hat Lek via de route Trat in zuidoost Thailand naar Cham Yeam in Cambodja. Via de provincie Koh Kong kunt u dan verder landinwaarts reizen. De derde mogelijkheid is de grensovergang Aur Smach in de provincie Si Sa Ket naar de Cambodjaanse provincie Oddar Meanchey. Choam (Cambodja) is de vierde grensovergang met de provincie Oddar Meanchey en Si Sa Ket. Grensovergang nummer 5 is Phsar Prom via de route Chantaburi naar Pailin (Cambodja). Daun Lem is gelegen in de provincie Battambang (Cambodja) en is verbonden met Pong Nam Ron, provincie Chantaburi. U kunt éénmaal een verlenging van uw visum aanvragen voor een extra maand. Langer blijven dan uw visum toestaat kost u US $ 5 per dag. U kunt ook een visum aanvragen via het visumburo.

Douaneformaliteiten

U moet rekening houden met een aantal eenvoudige regels wanneer u Cambodja binnenkomt. Elke reiziger moet een compleet immigratie- en douaneaangifteformulier invullen tijdens de vlucht en moet deze formulieren overhandigen bij aankomst. Er zijn geen beperkingen betreffende de waarde en het soort valuta die men mee mag nemen, maar het totaal aan Cambodjaanse valuta mag in waarde niet meer bedragen dan 10.000 Riel per persoon. Bezoekers die meer dan USD 100.000 cash geld of in waardepapieren bij zich hebben moeten dit aangeven zodat men zeker is dat men dit ook weer mag uitvoeren. Immigratie formaliteiten gaan sneller wanneer reizigers reeds een visum kunnen tonen. Wanneer u het land verlaat, zal de bagage op het vliegveld in Phnom Penh gescand worden en op het vliegveld in Siem Reap zal uw bagage mogelijk handmatig geïnspecteerd worden. 

Vaccinaties

Ondanks dat vaccinaties niet officieel verplicht zijn om Cambodja binnen te komen, worden ze wel zeer aangeraden. Bezoekers worden aangeraden om bij de huisarts of de GGD te informeren naar de actuele adviezen met betrekking tot bescherming tegen malaria, tyfus, tetanus, hepatitis A en B. Belangrijke geneesmiddelen voor eigen gebruik dient u in voldoende mate zelf mee te nemen, aangezien deze middelen over het algemeen niet te verkrijgen zijn in Cambodja. 

Luchthavenbelasting

-US$ 20.- per persoon bij vertrek met internationale vlucht vanaf het vliegveld in Phnom Penh 
-US$ 15- per persoon bij vertrek met internationale vlucht vanaf het vliegveld in Siem Reap
-US$ 10.- per persoon bij vertrek met binnenlandse vlucht vanaf het vliegveld in Siem Reap
-US$ 8.- per persoon bij vertrek met binnenlandse vlucht vanaf ieder ander domestic vliegveld. 
* Maximale toegestane hoeveelheid bagage op een binnenlandse vlucht is 10 Kg, tenzij u kunt aantonen dat u een directe aansluiting heeft op een internationale vlucht.

Tijd

De tijd in Cambodja is gedurende de zomertijd in Nederland + 5 uur en in de wintertijd + 6 uur, dezelfde tijdzone als de buurlanden Thailand, Laos en Vietnam

Belangrijke Plaatsen en Bezienswaardigheden:

Vanwege de vele oorlogen en de vaak negatieve berichtgeving hebben toeristen Cambodja vaak gemeden. Tegenwoordig laat het land iedereen kennismaken met haar culturele schatten. De lange periode van isolatie door de internationale gemeenschap maakt Cambodja bijzonder interessant voor de reizigers van vandaag de dag. Het prachtige tempelcomplex van de Angkor Wat behoort tot een van de zeven wereldwonderen. Volgens de ENESCO behoort de Tonle Sab (groot meer) tot het natuurlijk erfgoed, vanwege het lokale belangrijke ecologische wildleven. De Tonle Sab mondt uit in de Mekong rivier. Verder herbergt Cambodja vele Nationale Parken. Deze parken bedekken grote oppervlakten van ongerepte jungle. De bevolking van Cambodja is erg vriendelijk en staat open voor de buitenlandse toeristen.

Voor een bezoek aan het Nationale Park (Angkor) is een een toegangspas nodig,

welke u ter plaatse kunt kopen, wel een pasfoto meenemen !

1 dag pas = 20 USD

2 dagen pas = 30 USD

3 dagen pas = 40 USD

P.S. Indien u een tour boekt zit deze meestal al in de prijs inbegrepen

en regelt de gids voor u een toegangspas. U dient dan wel een pasfoto te geven.

 Tussen de rijstvelden en langs de Siem Reap rivier ligt de unieke provinciale hoofdstad, Siem Reap. Het is een oude gekoloniseerde stad, een toeristenplaats in ontwikkeling en bovenal de toegangspoort tot de tempels van Angkor. Wanneer de tempels van Angkor niet in het gebied ten noorden van de stad zouden hebben gelegen, zou bijna niemand op deze aardbol van Siem Reap gehoord hebben. De Angkor Wat en de andere tempels in de omgeving van Siem Reap behoren tot de belangrijkste en omvangrijkste historische monumenten in de wereld. De archeologische waarde van de Angkor Wat is zeer groot en de impact die het tempelcomplex op haar bezoekers heeft is vergelijkbaar met die van de piramides in Egypte, de Taj Mahal in India en de Inca Ruines in Zuid-Amerika. De Angkor Wat is met recht een van de zeven wereldwonderen. Nu is het juiste moment om Siem Reap en de tempels te bezoeken, aangezien in tegenstelling tot andere beroemde bezienswaardigheden de Angkor Wat, de Bayon en de andere ruines nog niet teveel commercie, bezoekers en ontwikkeling kennen. De historie, de schoonheid en de mystiek kunnen nog steeds gezien en gevoeld worden tijdens een bezoek aan de met mossen en planten begroeide tempels in de jungle. Het is nog steeds mogelijk om Angkor zelf te ontdekken. Siem Reap is de plaats waar u zult overnachten tijdens een bezoek aan de tempels van Angkor. Het gebied ontvangt al meer dan 100 jaar bezoekers uit de hele wereld, maar is in staat om haar eenvoud en historie in stand te houden. De stad bestaat uit een verzameling van kleine dorpjes met oude Franse koloniale gebouwen in het centrum. Er is een goed aanbod van hotels, restaurants en winkels. Ook is er voldoende keuze om uw nachten gezellig en comfortabel door te brengen in dit stadje.

De hoofdstad van Cambodja is Phnom Penh, het commerciële centrum van het land. De stad is gesticht in 1372 en bestaat uit 4 stadsdelen. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is het Koninklijk Paleis. Dit paleis, dat erg lijkt op het Koninklijk Paleis van Bangkok, is centraal gelegen op het punt waar de Tonle Sab rivier en de Mekong rivier tesamen komen. Het koninklijk Paleis is gebouwd in 1866 door Koning Norodom. Het paleis dat bestaat uit diverse gebouwen herbergt o.a. een troonzaal, een openlucht theater, de Zilveren Pagode, prachtig gevormde chedi´s en enkele kleine musea. Het oudste gedeelte van het paleis zijn de van tekeningen voorziene muren, echter deze verkeren nog steeds in een slechte staat. Op de muren staat de Khmer versie van de Ramayana. Ook de Wat Preah Keo Morakot (de pagode van de emerald boeddha) bevindt zich in het Koninklijk Paleis. Deze tempel heeft meer bekendheid als de Zilveren Pagode, vanwege het feit dat de vloer bestaat uit 5000 zilveren tegels. Verder vindt u hier vele boeddhabeelden. De boulevard, die tegenover het paleis en langs de rivier loopt, is de plaats waar de jaarlijkse festiviteiten plaatsvinden. Naast het paleis ligt het prachtige Nationaal Museum. In dit museum vindt een grote collectie voorwerpen uit de vroege Angkor periode. Het museum zelf is een prachtig gebouw, een mooi voorbeeld van de Khmer architectuur. Het herbergt meer dan 5000 kunstvoorwerpen.

Het Tuol Sleng Museum van Volkerenmoord

en The Killing Fields van Choeung Ek.

Het Museum van Volkerenmoord is gelegen in de voormalige Tuol Svay Prey Highschool. Toen de Rode Khmer, onder leiding van Pol Pot, in april 1975 de hoofdstad Phnom Penh innam, werd het schoolcomplex omgebouwd tot gevangenis en martelcentrum. Hier zijn duizenden mensen op gruwelijke wijze vermoord. Meer dan 20 duizend mensen gingen naar Tuol Sleng en slechts enkele mochten deze gevangenis levend verlaten. Velen stierven tijdens de verschrikkelijke martelingen die ze moesten ondergaan en diegenen die toch in leven bleven werden geëxecuteerd bij Choeung Ek. Deze plaats is even buiten de stad gelegen. Hier ziet u vele schedels die achter glas geplaatst zijn. In totaal zijn meer dan 2 miljoen mensen omgekomen, op dat moment ongeveer 30% van de totale bevolking van Cambodja.

Wat Phnom

Op een heuvel gelegen in het noorden van Phnom Penh ligt de tempel Wat Phnom. Deze pagode is gebouwd in 1372. Op deze plaats werd de stad Phnom Penh gesticht. De Wat Phnom is een populaire plaats, vanwege een klein park met speelplaats en een openlucht theater. Veel mensen bezoeken de pagode om te bidden en offers te brengen. Ook is het de plaats om even tot rust te komen. Tegenwoordig kunt u hier ook een rit op een olifant maken.

Wat Unalaom

De Wat Unalom is historisch gezien de belangrijkste pagode in Phnom Penh, vanwege het feit dat dit het centrum is van het Boeddhisme in Cambodja. De Wat Unalom is gebouwd in 1443. Nog steeds kan men de prachtige structuur van deze Khmer pagode bewonderen.

Phnom Ghisor

Op ongeveer 50km buiten Phnom Penh in de provincie Takeo ligt een heuvel genaamd Phnom Chissor. Bovenop deze heuvel ligt een kleine, maar interessante tempel. De inscripties in deze tempel dateren uit de 11de eeuw.  Verder zijn de houten deuren, die voorzien zijn van vele houtsnijwerken zeer indrukwekkend. Vanaf het tempelcomplex heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving.

Oudong

Oudong, gebouwd op een heuvel  op ongeveer 40km ten noorden van Phnom Penh, was vroeger korte tijd de hoofdstad van Cambodja. Hier vindt u de restanten van kanalen, gebouwen, bruggen en pagodes. Deze zijn gebouwd tijdens het bewind van koning Ang Duong.

Battambang

Battambang, gelegen ten zuidwesten van Siem Reap, is de tweede stad van Cambodja. De stad is gelegen in een rijke, vruchtbare streek. Hier wordt veel rijst en andere belangrijke producten verbouwd. De Sangker rivier stroomt door het centrum van de stad, die voorzien is van vele interessante historische gebouwen. In het gebied rondom Battambang vindt u vele gebouwen die dateren uit de pre-Angkor en de Angkor periode. De meest belangrijke zijn de Wat Ek Tempel uit de 11de eeuw, de Wat Baset Tempel uit de 7de eeuw en de Phnom Banon.

Andere belangrijke bestemmingen in Cambodja zijn de prachtige stranden van Sihanouk Ville en Koh Kong. Deze plaatsen zijn prachtig gelegen voor iedereen die wil genieten van rust in een traditionele omgeving. U kunt excursies maken naar een van de vele Robinson Crusoe achtige eilandjes, die zich voor de kust van Cambodja bevinden. Deze eilandjes zijn vaak onbewoond en gezegend met prachtige witte zandstranden en kristalhelder water. Ook kunt u een excursie maken naar een Nationaal Park, die in het bezit zijn van belangrijke mangrove ecosystemen. De stranden in Cambodja zijn nog niet zo ontwikkeld als die in het buurland Thailand. Over het algemeen zijn het rustige plaatjes, waar nog geen bars, grote drukke winkelstraten en overvolle stranden zijn. Dit is uiteraard de reden om te genieten van een heerlijke strandvakantie in Cambodja.  

Bangkok – Siem Reap

Op de eerste dag van de reis naar Cambodja wordt u ‘s morgens vroeg door Expat Tours Bangkok, naar de airconditioned bus gebracht waarmee u naar de Thai-Cambodjaanse grens zult reizen. De reistijd is ongeveer 4 uur. Deze openbare bus is comfortabel en veilig en onderweg wordt er gestopt om u in de gelegenheid te stellen naar het toilet te gaan, of om drinken of snacks te kopen. Het eindpunt van deze bus is in het stadje Aranyaprathet. Vanaf dit punt is het nog ongeveer 5 km. naar de grens. Bij aankomst van de bus wordt u opgewacht door onze lokale gids:  neemt u contact op met de Thaise persoon die klaar staat met een bordje met uw naam erop. Onze gids zal u met een minibus naar de grens brengen. Aan de grens wordt u overgedragen aan de goede zorgen van onze Cambodjaanse gids. Allereerst zal de gids u naar de Thaise grens post brengen om de Thaise immigratie formaliteiten te regelen. U krijgt een exit stempel in uw paspoort. Daarna wordt u een buffet lunch aangeboden in een van de casino hotels die zich in het “niemandsland” bevinden. De gids zal u er naar toe brengen. Terwijl u uitrust van de reis en de lunch geniet, zal de gids alle formaliteiten met de Cambodjaanse immigratie autoriteiten in orde maken. Als alles geregeld is zal de gids u weer in het restaurant komen ophalen en wordt de reis vervolgd naar het einddoel: Siem Reap. Het grensstadje aan de Cambodjaanse kant heet: Poi Pet.

Onderweg van Poi Pet naar Siem Reap wordt er natuurlijk gestopt om de interessante plaatsen volgens het programma te laten zien. U komt tegen de avond in Siem Reap aan waar u direct in het hotel kunt inchecken.

Siem Reap – Bangkok

Op de laatste dag van de reis vertrekt u weer van Siem Reap naar eind bestemming Bangkok. Bij aankomst aan de grens helpt de gids u met de immigratie formaliteiten aan de Cambodjaanse en de Thaise kant van de grens. Daarna zal hij u naar de plaats brengen waar de minibusjes naar Bangkok staan te wachten. De minibusjes vertrekken regelmatig maar niet op vaste tijden. Er wordt gewacht tot er voldoende passagiers zijn. Hier neemt de gids afscheid van u. U kunt met de chauffeurs een tijd afspreken wanneer u weer bij de bus terug verwacht wordt, en als er voldoende tijd is kunt op eigen gelegenheid een lunch nuttigen in een van de restaurants aan de grens of u kunt een bezoekje maken aan de zeer populaire grensmarkt om misschien nog wat souvenirs in te kopen.

De minibusjes brengen u naar Bangkok met als eindbestemming Khao Saan Road wat in de buurt van het Koninklijk Paleis ligt. Vandaaruit neemt u op eigen gelegenheid een taxi terug naar het hotel.

Contact adressen:

 Siem Reap: 

Ms. Act. - General Manager First Travel. - Tel: 012-963564

 Phnom Penh:

Ms. Tai - Manager - Tel: 016-919836

 Mr. Chamroeun - Tour Manager - Tel: 012-608759

 Koh Kong

Mme Youda - Manager/Guide- Tel ….

Als u op enigerlei wijze dringend assistentie nodig heeft met iets wat niet door de gids geregeld kan worden, neemt u dan gerust contact op met deze mensen.

24-UUR EMERGENCY NUMMER

Han Rutten (Thailand):  +66-1-8696560

 

Geldzaken:

50 Riel

100 Riel

500 Riel

1000 Riel

5000 Riel

- Er zijn nog geen geld automaten in Cambodja.

- U kunt overal betalen met US Dollars en Thai Baht. U hoeft dus geen Cambodjaans geld te wisselen.

- In de meeste banken kunt u met uw creditcard geld opnemen. Er is echter een hoge bank charge van 4%.

- Travellerscheques worden door de meeste banken geaccepteerd.

- In de meeste hotels, de betere souveniersshops en restaurants kunt u met een creditcard betalen. Ook hier wordt een hoge bank charge in rekening gebracht.

Fooien worden zeer gewaardeerd omdat salarissen laag zijn maar er zijn geen vaste regels. U hoeft niet persé een fooi te geven. De hoogte van de fooi wordt bepaald door de kwaliteit van de service en de mate waarin u tevreden bent met de service.

WAARSCHUWING: PAS ALTIJD OP VOOR ZAKKENROLLERS

Hoe bereikt u Cambodja ?