FILIPPIJNEN INFORMATIE

BM Air Reizen heeft het grootste aanbod vakantiereizen naar de Filippijnen.

B M Air Reizen - Industrieweg 38 - 3606 AS Maarssen - Tel: 030 - 2 25 23 28 - Fax: 030 - 2 25 24 72 - Email: info@bmair.nl

Home Rondreizen Filippijnen PTA Tickets Hotels Filippijnen
Index Filippijnen Filippijnen Aanbiedingen Individuele Reizen Vliegtickets Filippijnen Gratis Reisgids

Tijdsverschil : Valuta : Reisdocumenten : Vaccinaties :
Zomertijd : + 6 uur

Wintertijd : + 7 uur

De Filippijnse Peso

1 euro = ong. 58 Peso

Paspoort moet geldig zijn tot 6 mnd. na thuiskomst, een visum is vereist voor verblijf langer dan 21 dagen.

Niet verplicht. Diverse vaccinaties zijn aanbevolen, oa. tegen tyfus, DTP en hepatitis. Raadpleeg voor de meest recente informatie uw huisarts of plaatselijke GGD

Algemene informatie Filippijnen

Plaats informatie Filippijnen

Klimaat

Reisdocumenten / visum

Geldzaken

Medische zorg

Eten en drinken

Vervoer

Luchthaven van Manila

Bestemmingen

Wat moet u weten

 

Boracay

 

Puerto Galera

Ifugao

Manila

Klimaat tabel - MNL Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temperatuur 30 31 32 34 34 32 31 31 31 31 31 30
Zonne-uren per dag 7 7 8 9 9 8 5 5 5 4 5 5
Gem. neerslag in dagen 1 1 1 1 5 10 17 17 14 8 6 3

De Filippijnse archipel bestaat uit meer dan 7000 eilanden en eilandjes, waarvan slechts een kwart bewoond is. Dit exotisch tropische eilandenrijk, omringd door een heldere blauwe zee, heeft een zeer afwisselende natuur, een boeiende cultuur en een rijke geschiedenis. Er is waarschijnlijk geen ander land ter wereld waar u zoveel afwisseling zult tegenkomen.

De Filippijnen (kaart) zijn erg populair vanwege de schitterende stranden en prachtige onderwaterwereld. Er zijn volop mogelijkheden om allerlei watersporten te beoefenen. Maar ook de liefhebbers van natuur en cultuur hebben hier genoeg te beleven. Overal zijn er eeuwenoude gebouwen, musea en kerken te vinden. Het land is verdeeld in drie geografische gebieden: Luzon, Visayas en Mindanao. De hoofdstad van de Filippijnen is Manila, een metropool met meer dan 10 miljoen inwoners. Natuurlijk is er in deze wereldstad heel veel te beleven. Wat dacht u bijvoorbeeld van Rizal Park, met zijn Japanse- en Chinese tuinen en het monument van Dr. Jose Rizal. Andere bezienswaardigheden zijn o.a. Nayong Pilipino, Intramuros, Macalang Palace, Corregidor. Ook een excursie naar Pagsanjan mag niet ontbreken, dit is werkelijk een schitterende boottocht door een kloof in het oerwoud. Ten noorden van Manila ligt Baguio, bekend vanwege de vele bezienswaardigheden zoals Burnham Park, Baguio Cathedral enz. Ook Banaue, met zijn schitterende rijstterrassen, is zeer de moeite waard. En wat dacht u van de vele strandlocaties, zoals Boracay of Puerto Galera. Ook voor de duikliefhebbers onder u is de Filippijnen het eldorado, met bestemmingen zoals Moalboal en Pescador.

Kortom de Filippijnen is een nieuw vakantieland binnen Azie, voor diegene die iets nieuws willen. Het is een bestemming waar nog geen massatoerisme voorkomt. En het grote voordeel van dit schitterende land is dat 95% van de bevolking Engels spreekt. BM Air Reizen was de eerste touroperator in Nederland die dit land heeft opgenomen in haar programma.

De bevolking

De Filippijnen is een ontwikkelingsland. Een klein deel van de bevolking is onmetelijk rijk, het grootste deel van de bevolking lijdt armoede. 

De Filippijnse bevolking is over het algemeen heel vriendelijk en gastvrij. Soms wordt men bij een familie uitgenodigd voor een maaltijd. Men zal proberen u het lekkerste eten voor te zetten. Maar bedenk dat deze mensen vaak zelf geen geld hebben om voldoende eten te kopen.

Klimaat

De Filippijnen liggen in de tropen. Dat betekent dat de temperaturen over het algemeen hoog zijn en ook de luchtvochtigheid is hoog. Een aircondioned hotel is dan ook geen overbodige luxe. (Hoewel het natuurlijk ook zonder airconditioning kan, want de meeste Filippino's leven -en werken- zonder airconditioning.)

Het droge seizoen loopt van december tot mei. De gemiddelde temperatuur is dan vaak boven de 30 graden Celsius, maar de luchtvochtigheid is dan minder hoog. De regentijd loopt van juni tot en met oktober. Het regent dan wel vaak, maar meestal korte, heftige buien, waarna het weer droog -en warm- wordt, maar vaak wel met een hoge luchtvochtigheid.

De periode van november tot en met februari is de 'winter'. Fillippino's dragen dan leren jacks en truien. Maar als wij in Nederland gedurende de zomer die temperaturen hebben spreken we van een mooie zomer.

Kleding

Gezien de tropische temperaturen is dunne, katoenen kleding aan te raden. Behalve bij zakelijke gesprekken en officiële gelegenheden is informele kleding aan te raden. Hoewel de Filippijnen een tropisch land is, is de bevolking 'degelijk' gekleed.

Tijdsverschil

Op de Filippijnen is het in de zomer 6 uur later dan in Nederland. Tijdens de wintertijd is dit verschil 7 uur.

Taal

In de Filippijnen spreekt men ongeveer 60 verschillende talen. Sinds 1964 is de officiële taal het Tagalog, maar veel oudere mensen kennen geen Tagalog. In het Filippijnse parlement is daarom het Engels de voertaal. Bijna iedereen kan Engels verstaan en spreken. Kinderen vanaf vier jaar leren op school al Engels. In het begin is het even moeilijk om het Filippijnse Engels te verstaan. De 'F' wordt vaak uitgesproken als een 'P'. ('Filippino's' zijn 'Pilippino's'.) Er verschijnen dagelijks diverse Engelstalige kranten. In Nederlandse ogen echte sensatiebladen met weinig wereldnieuws.

Reisdocumenten / Visum

Voor de Filippijnen is een geldig paspoort vereist. Dit paspoort dient na de geboekte vertrekdatum uit de Filippijnen nog 6 maanden geldig te zijn.  Bij een verblijf van maximaal 21 dagen hebt u geen visum nodig, mits u beschikt over een vliegticket voor een door- of terugvlucht. Blijft u langer dan de 21 dagen op de Filippijnen, dan hebt u wel een visum nodig. Dit kunt u aanvragen bij het visumburo of bij de Filippijnse Ambassade in Den Haag of bij elke andere Filippijnse ambassade ter wereld. In bijzondere gevallen -dus met een goede reden- kan de ambassade een snelvisum voor u regelen.

Filippijnse ambassade

Laan van Copes van Cattenburch 125

2582 EZ DEN HAAG

Tel 070-3604820

Geopend van ma. t/m vr. van 10.00 tot 12.00 & 13.00 tot 16.00 uur 

U dient het visum tijdig, d.w.z. uiterlijk 2 weken voor vertrek, aan te vragen. Een afgegeven visum moet binnen 90 dagen gebruikt worden. Na aankomst in de Filippijnen is het 60 dagen geldig. Voor de aanvraag van een toeristenvisum heeft u het volgende nodig:

- een ingevuld visumformulier; dat verkrijgbaar is bij de ambassade en bij B M Air Reizen.

- een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is na de geplande datum van vertrek uit de Filippijnen.

- 2 gelijke en recente pasfoto's

- € 39 contant geld (pinnen niet mogelijk)

Het kan zijn dat u het visum een dag later pas kunt ophalen, in dit geval kunt u ook € 5,75 betalen om het paspoort aangetekend op te laten sturen.

-------------------------------------------------------------------

Nederlandse Ambassade op de Filippijnen:

Koninklijke Nederlandse Ambassade

26th Floor, Equitable PCI Bank Tower

8751 Paseo de Roxas

Makati City, Metro Manila.

Telefoon     63 2 786 666

Fax     63 2 786 6600

E-mail     info@dutchembassy.ph

Internet     www.dutchembassy.ph (goede informatie)

Reisverzekering

Het afsluiten van een reisverzekering is, met name voor de medische dekking, zeer raadzaam. Via BM Air Reizen kunt U dit voordelig regelen. (Als u een doorlopende reisverzekering hebt ga dan na of deze verzekering een Werelddekking heeft.)

Medische zorg

De gezondheidszorg staat -als men geld heeft- op een redelijk hoog peil. Als u een arts wilt raadplegen kunt u naar een ziekenhuis of een kliniek gaan. Eventueel kunt u in het hotel of bij onze reisburo's advies vragen. 

Inentingen

Voor de Filippijnen zijn geen inentingen verplicht. Inentingen tegen geelzucht, buiktyphus en DTP worden wel aangeraden.

Malaria: de resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is werelwijd een groot probleem. Veel toeristische gebieden in de Filippijnen zijn malaria-vrij. Maar er bestaan ook risico-gebieden (met name het eiland Palawan). De beste preventie is ervoor te zorgen dat u zo weinig mogelijk door muggen wordt gestoken. Dit kan door het gebruik van muggenolie of muggenmelk, muggenwierook en een muskietennet. Ook is aan te bevelen om na zonsondergang een lange broek, sokken en een shirt met lange mouwen te dragen.

Malariamuggen steken bij voorkeur tijdens de schemering en in het begin van de avond. In airconditioned hotels heeft men doorgaans geen last van muggen. (De muggen steken niet bij een temperatuur beneden 25 graden Celsius.) In de praktijk komt malaria onder toeristen zelden voor. Voor inentingen en profylaxis kunt u terecht bij de plaatselijke Geneeskundige Dienst (GGD) in Nederland.

Geneesmiddelen

Als u medicijnen gebruikt is het aan te raden deze in voldoende mate mee te nemen. Het is mogelijk dat uw medicijnen niet op de Filippijnen verkrijgbaar zijn. (De gangbare medicijnen zoals Paracetamol, Ibuprufen, Imodium -tegen diarree-, enzovoorts, zijn op de Filippijnen goed verkrijgbaar en tegen lagere prijzen dan in Nederland.)

Als u medicijnen meeneemt is het raadzaam een doktersrecept mee te nemen om problemen met de douane te voorkomen. Het is raadzaam dit recept door uw arts te laten uitschrijven in de Engelse taal. Dit kan ook bij een bezoek aan een arts taalproblemen voorkomen.

Geldzaken

De Filippijnse munteenheid is de Peso (spreek uit in enkelvoud Piso, in meervoud Pèso). 1 Euro is ongeveer 62 Peso.  In de grote toeristische steden kunt u soms terecht met een Creditcard, maar men rekent wel vaak een extra percentage voor de kosten.

In geldautomaten en bij banken kunnen creditcards met pincode gebruikt worden om contant geld op te nemen. De koers is gunstig, maar men rekent wel een extra bedrag aan kosten. De giromaatpas -met pincode- kan bij geldautomaten in de grote steden met het MasterCard-logo gebruikt worden om geld 'uit de muur' te trekken. De koers, waartegen afgerekend wordt, is gunstig. Maximum opname per dag 50.000 Pesos..

Cash geld in Amerikaanse dollars wordt overal geaccepteerd en omgewisseld. De wisselkantoren geven over het algemeen een betere koers dan de banken. Hotels geven doorgaans een nog minder goede koers. Ook euro's kunnen bij de grotere banken (en hotels) omgewisseld worden. Het is aan te bevelen om bij aankomst in Manila op het vliegveld direct wat euro's om te wisselen voor Filippijnse Pesos. Contant geld wisselen in Nederland is onvoordelig. Om die reden is het ook verstandig om pesos, die u aan het einde van de reis hebt overgehouden, weer op het vliegveld in Manila om te wisselen voor euro's (als men die heeft) of dollars. Vraag bij het wisselen direct om wat geld in kleine coupures. Veel taxichauffeurs zullen u bijvoorbeeld niet terug kunnen betalen van een biljet van 1.000 of 500 pesos.

Op internet www.oanda.com (FX-Converter) kunt u dagelijks informatie opvragen over de koers van de Filippijnse Peso (in de Engelse taal). Ook kunt u een 'cheatsheet' printen via FX-cheatsheet. Dit is tabelletje, waarin u eenvoudig de omwisseling van Pesos in Euro's en omgekeerd kunt aflezen.

De aankomst in Manila

In het vliegtuig ontvangt u twee formulieren, die u het beste voor de landing al kunt invullen. Het ene formulier (de 'arrival card') is nodig voor de verblijfsvergunning. Het andere formulier is de douaneverklaring. De arrival card moet door iedere passagier ingevuld worden; de douane-verklaring één per gezin.

De luchthaven van Manila

Na aankomst gaat u naar de douane. Het ingevulde formulier wordt gecontroleerd en afgestempeld. Daarna gaat u door naar de kofferband. Er zijn bagagewagentjes beschikbaar. Er zijn ook kruiers. Met uw bagage gaat u door de controle. Als u niets hebt aan te geven volgt u de groene borden ('nothing to declare'). De douane zal de douaneverklaring controleren en innemen.

Als u de transfer bij B M Air Reizen geboekt hebt, dan wordt u opgewacht door één van onze mensen (met een bord, waarop uw naam is vermeld). Annset komt u halen, direct als u de deur door gaat naar buiten. Daar moet u wachten, want het vliegveld heeft drie uitgangen.  

Voor Rikaphil Travel moet u door de rechter voetgangers-tunnel lopen. Daar ziet u een hek, waarachter heel veel mensen wachten. Daar moet u zoeken naar iemand met een bord, waarop uw naam staat (of de naam van de reisorganisatie).

Is uw vlucht ernstig vertraagd dan kan het helaas voorkomen dat er niemand meer aanwezig is. (Dit komt omdat Manila Airport geen systeem heeft, waarop de vluchtgegevens vermeld zijn; hier wordt aan gewerkt.) Probeer dan zelf telefonisch contact te krijgen met het betreffende reisbureau of neem zelf een taxi en vraag de bon. (Taxi's hebben een meter, maar het komt wel eens voor dat de chauffeur 'vergeet' de meter aan te zetten.  De prijs van een taxi naar een hotel in Manila bedraagt ongeveer 500 Pesos.) Deze nota betalen wij natuurlijk aan U terug.  Dit geldt uitsluitend indien u in Nederland de transfer geboekt en betaald hebt.

De Nederlandse GSM (handtelefoon) werkt op de Filippijnen doorgaans erg goed. (voor bellen in de Filippijnen eerst +63 en de 0 weglaten).

Gast in de Filippijnen

De eerste indruk in Manila doet westers aan. Grote verkeersdrukte, high-tech kantoorgebouwen, hyper-moderne kantoorgebouwen en alom aanwezig GSM's. Toch zijn de Filippino's niet zo Westers als het lijkt. Enige tips over de gewoonten en gebruiken zullen uw verblijf mogelijk nog wat plezieriger maken. De belangrijkste algemene gedragstip, die wij u kunnen geven, is dat u zich steeds bewust dient te blijven dat u gast bent in een ander land, in een ander werelddeel, met een eeuwenoude cultuur, waar de Filippino trots op is. Voor westers superioriteitsgevoel is geen plaats. Ga er niet automatisch van uit dat de manier, waarop wij in het westen onze zaken regelen, de enige en de juiste manier is.

Cultuurschok

Het tempo in Azië, en dus ook op de Filippijnen, ligt vaak laag en soms gaan zaken niet zo efficiënt als wij gewend zijn. Kwaad worden en stem verheffen werkt averechts. Men beschouwt dit als onbehoorlijk en onbeschaafd en u wordt dan dienovereenkomstig behandeld. Blijf dus altijd vriendelijk en neem de tijd. 

Acclimatiseren

Probeer u na aankomst zo snel mogelijk aan te passen aan de Filippijnse tijd. Ga na aankomst niet overdag lang slapen; probeer het tijdsverschil met Nederland zo snel mogelijk te overbruggen. Naast het tijdsverschil is er ook het verschil in klimaat. Pas daarom uw tempo in het begin wat aan. Drink koude drankjes niet te snel op (maag- en darmproplemen!). Alcohol werk bij hogere temperaturen sneller dan wij gewend zijn. Wees verder voorzichtig met de zon. (Er zijn in de toeristengebieden goede zonnenbrandcrèmes tegen redelijke prijzen te koop. Filippino's begrijpen vaak niet wat wij doen als wij zonnenbrandcrème opbrengen, want zij gebruiken dit niet. Soms denken zij dat wij dat doen om lekker te ruiken.)

Fooien

De salarissen in de Filippijnen zijn laag. Een fooi is altijd welkom. Aan serveersters, kamermeisjes en de boy, die u helpt met uw bagage, geeft u een fooi van tenminste 10 pesos. Als u tevreden bent over uw gids geeft u na een dagtour ongeveer 100 Pesos fooi.

Afdingen

Afdingen is in de Filippijnen heel gewoon. Schaamt u zich niet. Blijf gewoon vriendelijk. Door te lachen bereikt u veel. Op plaatsen waar veel toeristen komen is de vraagprijs hoog en dient u sterk af te dingen. Als de taal een probleem vormt kan het afdingen -op de markt bijvoorbeeld- gebeuren met behulp van een rekenmachine. De verkoper toetst de vraagprijs in en laat u deze zien. Vervolgens toetst u zelf een lager bedrag in. Uiteindelijk komt u dan aan een prijs, die vaak in het midden ligt.

Eten en drinken

Drinkwater is overal in flessen verkrijgbaar. Water uit de kraan is voor ons niet geschikt voor consumptie. In de grote steden zijn blokjes ijs meestal betrouwbaar. (Maar toch niet te adviseren, omdat zo'n koude plons in de maag vaak leidt tot diarree.) Verpakt ijs van bekende merken is ook wel betrouwbaar, maar ook hier geldt heel langzaam eten. Laat het ijs in de mond 'op temperatuur' komen. Een soort sorbet, genaamd 'halo-halo' is een specialiteit in de Filippijnen.

Eten staat centraal in het leven van de Filippino's, zowel in cullinair als in sociaal opzicht. De Filippijnse keuken omvat natuurlijk rijst en veel vis. Waar u ook komt, een mogelijkheid tot lekker eten is er altijd. Het eten is niet scherp gekruid. In tegenstelling tot veel andere Aziatische landen is het eten bij straatstalletjes doorgaan veilig. Let op dat vlees goed doorbakken moet zijn.

Op straat, in de bussen en op busstations verkoopt men gekookte eieren, genaamd 'balut'. Dit zijn bebroede eieren, waar een embryo kuiken in zit! Loop even langs bij één van onze reisburo's voor cullinaire tips. Vooral fruit is lekker en goedkoop. Het aanbod is enorm. Bananen (de kleinste zijn het lekkerst), mango's, watermeloenen, lychees, rambutans en nog veel meer.

Veiligheid

De Filippijnen is een prettig en redelijk veilig land om zelfstandig te reizen. Een uitzondering vormt wellicht het uiterste zuiden, waar Moslim-seperatisten actief zien.

Zoals overal ter wereld zult u een bepaalde voorzichtigheid in acht moeten nemen. De bevolking is arm en westerse toeristen zijn per definitie schatrijk. Vooral in Manila en in Cebu komt zakkenrollerij en diefstal van tassen regelmatig voor. Met name de busstations en het vliegveld zijn geliefde werkterreinen voor criminelen. Laat uw bagage nooit zonder toezicht!

Het is raadzaam uw waardepapieren in de kluis van het hotel op te bergen. Ook is het handig om altijd wat kleingeld bij de hand te hebben; in de bus of taxi kunt u dan betalen zonder uw portemonnaie tevoorschijn te halen. Mocht er toch iets mis gaan dan kunt u zich wenden tot de toeristenpolitie. Pas op bij het kopen van merkkleding (met name Lacoste shirts) en sieraden (met name Rolex horloges). Dit is vaak namaak. Laat u zich door deze waarschuwingen niet afschrikken. Met wat mensen-kennis en voorzichtigheid is de kans dat er wat gebeurt niet groter dan in andere landen. Wantrouw 'te' vriendelijke mensen. Als deze u zonder reden aanspreken zijn ze er vaak op uit op uw geld.

Vervoer

Het openbaar vervoer op de Filippijnen is goed en goedkoop. Wel zijn de bussen vaak overvol. Het boeken van een plaats kan daarom wel eens problemen opleveren. Daarom kan een reservering via één van onze reisbureau's u veel tijd, energie en ergernis besparen. Als u dat wilt kunt u ook vanuit Nederland reserveren. Het verkeer is in onze ogen chaotisch en vooral in Manila komen tijdens het spitsuur lange files voor. Het duurt lang voor ons om te ontdekken welke verkeersregels er gelden.

Mocht u een auto, een motor of een bromfiets willen huren kijk dan zorgvuldig na of het voertuig in orde is. U kunt zonodig met de verhuurder een proefrit maken. Vraag welke benzine (of diesel) u moet tanken. Het huren van een auto met chauffeur is vaak goedkoper dan een auto zonder chauffeur. (De lonen zijn laag. De chauffeur kost dus weinig. De auto is duur. Als de auto door een Filippijnse chauffeur bestuurd wordt is de kans dat het voertuig onbeschadigd terug komt groter. Het huren van een auto met chauffeur kost 70 tot € 90 per dag.)

Als u een auto, motor of bromfiets wilt huren hebt u een internationaal rijbewijs nodig. Dit geldt dus ook voor een bromfiets! Een internationaal rijbewijs, dat één jaar geldig is, is op vertoon van een rijbewijs of bromfiets-certificaat verkrijgbaar bij de ANWB. (2 pasfoto's, € 20. U kunt er op wachten.) Het huren van een auto (met of zonder chauffeur), een motor of een bromfiets kunt u al in Nederland reserveren.

Vliegtuig

Er bestaat een zeer uitgebreid net van binnenlandse vluchten. Deze vluchten zijn relatief goedkoop en kunnen u veel tijd besparen. U kunt hiernaar informeren bij onze reisburo's. (informatie op onze internetsite)

Denk eraan uw internationale vlucht minimaal 72 uur voor vertrek te herbevestigen (reconfirmeren). U kunt dit zelf doen of laten verzorgen door één van onze reisburo's (dan hebt u meer zekerheid). Inchecken dient minimaal 2 uur van de voren te geschieden. Door het drukke verkeer kan het soms langer dan 2 uur duren voor u met een taxi de luchtgaven bereikt!

Houdt bij het vertrek rekening met de luchthavenbelasting van 750 Pesos, die niet in de prijs van uw vliegticket is begrepen en ter plaatse afgerekend moet worden.

DE BESTEMMINGEN

LUZON

Manila

Manila is de hoofdstad van de Filippijnen. De stad heeft zowel oude, culturele bezienswaardigheden als moderne winkels en uitgaansmogelijkheden. Er zijn nog verschillende monumenten uit de tijd van de Spaanse overheersing, zoals de kathedraal van Manila en het Fort Santiago. Heel aantrekkelijk is een minicruise door de romantische Manila Bay (de haven) en een trip met de ferry naar het schiereiland Corregidor. Hier is tijdens de tweede wereldoorlog heftig gevochten. Maar Corregidor is nu vooral bekend door haar witte stranden en azuurblauwe zee.

Voor golfliefhebbers zijn er verschillende mooi aangelegde golfcourses. Het Ayala-winkelcentrum in de wijk Makati is zeker de moeite waard.

Laoag

Laoag bevindt zich in het uiterste noorden van Luzon. De stad is bekend door haar monumenten met een schiotterende architectuur. Enkele bezienswaardigheden zijn de Laoag City Hall, Het Tobacco Monopoly Monument en het Llocandia Museum. De golfcourse is gelegen aan het romantische meer Paoay.

Baguio

300 km. ten noorden van Manila. Voor wie de warmte even teveel wordt is dit de juiste plaats om wat verkoeling te zoeken. Door de hoge ligging in de bergen is de temperatuur wat lager. Baguio heeft een mooie natuur en veel bossen. In het centrum is een mooi park met veel bloemen. Ook in Baguio vindt u een mooi aangelegde golfcourse.

Banaue

Ruim 100 km. ten noorden van Baguio. Bij Banaue bevinden zich de wereldberoemde rijstterrassen. Deze terrassen zijn al eeuwen oud en worden wel het achtste wereldwonder genoemd. Vooral de autorit van Banaue naar Baguio langs het Cordilla bergmassief is zeer de moeite waard. En als u een mooi souvenir mee naar huis wilt nemen kunt u overwegen het ter plaatse vervaardigde zilverwerk of handgemaakte kledingstukken te kopen.

Subic

Subic was tot voor kort een Amerikaanse marinebasis behorende tot de SEATO (de Aziatische NATO). Het is nu een industriestad met veel winkels. In Subic bevinden zich taxfree winkelcentra. Hier kunt u echt koopjes vinden.

Angeles / Olongapo

In Angeles was tot 1991 (de uitbarsting van de vulkaan Pinatubo) de grootste Amerikaanse basis buiten de Verenigde Staten gevestigd. Angeles was de uitgaansstad voor de Amerikaanse militairen en veel van het uitgaansleven is daar nog op gebaseerd.

Olongapo is bekend om zijn tochten door het tropische regenwoud. Leer de jungle en de cultuur van de Acta bevolking. Er zijn heel veel mooie hotels en resorts waar U kunt verblijven. Behalve de tocht door de tropische regenwouden zijn er ook veel watersportmogelijkheden; van jachtvaren of koraaldiepzeeduiken tot scheepwrakduiken. Deze kunnen begeleid worden door Johan de Sadeleir, onze Nederlands sprekende duikinstructeur. U kunt ook gaan wandelen want er zijn voldoende Duty-free shops. Natuurlijk wemelt het van de Filippijnse barretjes en restaurants waar U heerlijk kunt eten en drinken.

Batangas

Voor strand en natuurliefhebbers is Batangas een must. U kunt genieten van de zon op de stranden van Matabungkay of Nasugbu. U kunt de mooie riffen in Anilao bezoeken of ontspannen in het beroemde resort Punta Bauarte in Calatagan. U vindt hier een gevarieerd landschap met groene bergen, veel bossen en boomgaarden. Zeer bekend zijn de ananasfabrieken. Batangas is ideaal voor duikactiviteiteiten. Het is dichtbij Manila gelegen.

Tagaytay

Tagaytay is de ideale plaats om de Taal Vulkaan te bekijken. Er is hier veel natuur en een koel klimaat. U vindt hier een enorme variëteit aan restaurants en u hebt de mogelijkheid om watersport te beoefenen.

De eilandengroep de Visaya's

Iloilo

Bezienswaardigheden in deze stad zijn: de Miag-ao Kerk, het Iloilo-museum, de San Joaquinkerk en de St. Ann Molokerk. Heel beroemd is het DinagYang festival in januari. Dan vinden er verschillende kleurrijke en muzikale festiviteiten plaats.

Kalibo

Dit is de hoofdstad van het eiland Aklan, bekend door het Ati-Atihan festival.  De mensen dansen verkleed door de straten onder begeleiding van trommels. Geniet van de stranden van Busswang, Agfa en Flori Point.

Boracay

Boracay heeft de beste stranden met warm blauw water, poederfijn wit strand en palmen. Voorbeelden hiervan zijn: Sun Herald, Australia en Harper's. leder jaar worden hier intenationale windsurf- en volleybal- wedstrijden gehouden. Voor de uitgaansliefhebber is hier ook genoeg te beleven.

Bacolod

Bacolod wordt ookwet de stad van de lach genoemd vanwege de vriendelijke en gastvrije bewoners.  Er zijn veel moderne hotels en goede restaurants.  Bovendien zijn er diverse winkelcentra. Ook kunt U hier duiken, vissen en snorkelen.

Dumagueti

Dit is de hoofdstad van de provincie Negros Oriëntal en is uitermate geschikt om te duiken.  De kans is groot dat U tijdens Uw boottrip dolfijnen ziet.  Een bezienswaardigheid is het Silliman antropologisch museum, dat U een goed beeld geeft van het afgelopen decennium.

Cebu

De hoofdstad Cebu is de oudste stad van het land. Hier kwamen in 1571 de Spanjaarden aan land. Het heeft nog veel overblijfselen uit die tijd. Dit vindt U o.a. terug in het Fort San Pedro en Bassilica Minore Del Santo Nino. Cebu heeft veel winkelcentra zoals: Gaisano, Ayala, SM City en Robinsons City. Cebu heeft ook een leuke, kleine dierentuin (met een bordje 'verboden te jagen') Cebu is ook een echt duikparadijs.

Legazpi

Legazpi is een ideale bestemming voor bergbeklimmers, Voor een echt avontuur kunt U de grotten van Hoap-Hoypan en Calibidong in Camalig bezoeken. U kunt zich ook ontspannen in de thermale baden en watervallen.

Calauit eiland

Op dit eiland bevindt zich één van de grootste dierenreservaten met het meest exotische wildleven ter wereld. Na een boottocht van ongeveer 30 minuten vanaf Busuanga arriveert u op het eiland.

Tagbilaran

Tagbilaran is een echt paradijs om te ontdekken. Zoals geldt voor bijna ieder eiland kunt U ook hier fantastisch duikenen wel vanaf de eilanden Cabilao, Panglao en Balicasag. Op liet eiland "Bohol" kunt U de Chocolate Hills bekijken of raften (varen met een vlot) op de Lobo river. Ook kunt u de Dauis kerk bekijken, dit is een oude stenen kerk met de uitzichttoren Punta Cruise.

Tacloban

Dit is het eiland met de meeste geschiedenis. Enkele beziens-waardigheden zijn: San Juanicobrug, het Mac Arthurpark met bronzen beelden, Mahagrao Nationaal park en vele mooie stranden.

Dalipuri eiland

Op dit eiland staat het vissersleven centraal.  Het is zeer geschikt om op ontdekkingstocht uit te gaan, zowel op het eiland als op het vaste land Samar. Het landschap is groen. De mensen zijn vriendelijk en het eiland heeft één van de mooiste stranden van de Filippijnen.

De Palawan Eilandengroep

El Nido eiland

Dit eiland is een waar "el dorado" voor duikers en voor natuurliefhebbers. Langs de rotsen en spelonken bevinden zich zeldzame vogelsoorten.  

Busuanga eiland

Vlak voor de kust van het eiland Palawan ligt een eiland met kristalblauw water. U kunt duiken in de spectaculaire Coral gardens. 

Puerto Princessa

Dit is de hoofdstad van het grote eiland Palawan. Palawan heeft een schitterende natuur; regenwouden met veel vogels, vlinders en orchideën. Spectaculaire vogelkolonies vindt U op het eilandje Ursula. U kunt over de rivier St. Paul naar een natuurpark varen. Als u van duiken houdt kunt U naar de Sulu-zee en de 'Tubbatah-riffen, één van de beste duikgebieden op de Filippijnen.

  Mindanao

Waarschuwing:  Alvorens een bezoek te brengen aan Mindenao kunt u bij onze reisburo's informeren of de situatie veilig is. 

Zamboanga

Zamboanga wordt ook wel de stad van de bloemen genoemd. Hier vindt u de fascinerende Filippijnse kersenboom en verschillende soorten orchideeën.  Een delicatesse op dit eiland is Curacha, een kruising russen krab en kreeft. Vlak bij Zamboanga ligt het eilandje Santa Cruz. Op dit eiland worden door de 'sea-gypsies' (zeezigeuners) hun doden begraven. De sea-gypsies blijven hun hele leven op hun boten en met zegt dat ze alleen aan land komen om hun doden te begraven.

Dipolog

Dipolog is zeer geschikt voor een strandvakantie. In het binnenland zult u verrast zijn door het wildleven met veel exotische vogels.

Davao

Davao is beroemd wegens het Apo-Duwaling festival waar verschillende groepen dansen op het ritme van bijzondere instrumenten. In het bos van Mount Apo leeft de Filippijnse adelaar, maar ook in het Davao's adelaars- centrum ziet U deze adelaar. U kunt hier het hele jaar genieten van de witte stranden en de mooie resorts. Als dit nog niet genoeg is, kunt U de Pearl Farm bezoeken. Dit is een resort met verschillende watersport faciliteiten.

Wat U moet weten als U naar de Filippijnen gaat

In het regenseizoen kan het voorkomen dat bepaalde tours of vluchten etc. niet kunnen doorgaan. Het reisbureau heeft dan zeker alternatieven aan te bieden. 

De Filippijnen is een derde wereldland. Dit heeft soms gevolgen, waar u rekening mee moet houden. Hoteloverboekingen komen -zoals ook in andere landen- wel eens voor. Wij zullen er dan vanzelfsprekend alles aan doen om dit op te lossen.

De Fillippijnen heeft een tropisch klimaat. Dit heeft tot gevolg dat zelfs in 4 of 5 sterren hotels weleens ongedierte voorkomt zoals kakkerlakken.  Indien Uw kamer niet geheel schoon is dan kan met vriendelijkheid (en een paar Pesos) een hoop worden opgelost.

B M Air Reizen werkt op de Filippijnen veel samen met low-budget hotels, die vaak redelijk van kwaliteit zijn en meestal voorzien van airco. Natuurlijk kunt u, via ons of bij onze reisburo's ter plaatse, ook super luxe hotels en resorts boeken.

Indien er klachten zijn probeert u ze dan ter plaatse via het hotel of onze organisatie op te lossen. In het uiterste geval kunt u bellen of faxen met ons kantoor in Bilthoven. telefoon 0031 30 2252328, fax 0031 30 2252472 (denkt u aan het tijdsverschil?). U moet dan wel telefonisch bereikbaar blijven zodat wij u kunnen helpen.

Vanuit de Filippijnen bellen kan in veel gevallen vanuit Uw hotel. Er worden dan wel service kosten berekend, internationaal bellen is bij het postkantoor voordeliger.  Als u vanuit de Filippijnen naar Nederland wilt bellen, dan toetst u eerst het landnummer (0031), dan het netnummer zonder (0) en vervolgens het abonneenummer.

Als u vanuit Nederland naar de Filippijnen wilt bellen toetst u eerst het landnummer (0063) , dan het netnummer zonder (0) en vervolgens het abonneenummer.

Bagage

Naast reisdocumenten, geld en kleding kunt U de volgende artikelen meenemen:

Reisgids - Wandel schoenen - Zonnenhoed of pet - Taalgids - Zwemkleding en duikspullen     Anti-muggenolie - Wekker - Persoonlijke medicijnen - Opvouwbare parapluie - Zaklantaarn - Medicijnen tegen maag-en darm stoornissen - Azaron - Fototoestel - Zonnebrandcrème (met hoge factor) - Zonnebril - Een EHBO-set                              

Bij het maken van een trektocht moet aan de volgende zaken denken:

Kleren geschikt voor een trektocht

Schoenen geschikt voor een trektocht (ingelopen)

Lakenzak, Veldfles, Kleinere rugzak en een Plastic draagtas (om bijvoorbeeld tijdens een regenbui de camera in op te  bergen)

N.B. op de Filippijnen is de netspanning 220 volt (soms 110 volt). Men heeft ook andere (Amerikaanse) stekkers, met platte 'poten', In de meeste hotels zijn verloopstekkers te koop.