INFORMATIE SUMATRA

BM Air Reizen heeft het grootste aanbod vakantiereizen naar IndonesiŽ.

Tevens beschikken wij in Bali over een kantoor met Nederlandssprekende leiding!

B M Air Reizen - Industrieweg 38 - 3606 AS Maarssen - Tel: 030 - 2 25 23 28 - Fax: 030 - 2 25 24 72 - Email: info@bmair.nl

Home Dagtours Bali Bouwstenen Sumatra Individuele rondreizen
IndonesiŽ - Index landinformatie IndonesiŽ Bouwstenen IndonesiŽ Vliegtickets Denpasar Gratis Reisgids

Sumatra is het op ťťn na grootste eiland van IndonesiŽ en meet in de lengteas (noordwest-zuidoost) ongeveer 1.800 km. Over de helft van die lengte is het eiland gescheiden van MaleisiŽ door de nauwe straat van Malakka. Aan de zuidkant vinden we de nog smallere Straat Sunda als scheiding van Java. Met inbegrip van de honderden eilandjes voor de kust meet Sumatra zo’n 460.000 km2. Een magnifiek stuk natuur met grote meren, hete bronnen en ongerept oerwoud, het tehuis van de olifant, tijger, orang-oetang en neushoorn: reusachtige plantages met tabak en rubber en een exotische flora, die onder andere de Rafflesia omvat, een bloem die meer dan een meter in de doorsnede kan worden. Als een ruggengraat vinden we in het midden de vulkanische Bukt Barisanbergrug met zijn 93 toppen, waaronder de beroemde Krakatau in eenzame pracht omringt door de oceaan. Het eiland ligt op de evenaar, dus het klimaat is erg warm, in het algemeen warmer dan Java, vooral in april, mei en juni. Met een gemiddelde regenval van 2,43 m in het oosten tot 3,12 m in het westen is het klimaat ook zeer vochtig. De bevolking omvat vele rassen: de achinezen wonen in het noordwesten, de Bataks in de Karo Hooglanden, de Minangkabauers in de Padang hooglanden en de Lampung in de zuidelijke gebieden. Er zijn acht provincies: Aceh, Noord-Sumatra, Riouw, West-Sumatra, Jambi, Zuid-Sumatra, Bengkulu en Lampung. Hoewel de communicatie en de faciliteiten voor toeristen sterk zijn verbeterd, is het door de afmetingen van het gebied in een normale vakantie het gemakkelijkst het Noorden, het Westen of het Zuiden te bezoeken. 

Noord-Sumatra

Noord-Sumatra is met Garuda Indonesia te bereiken vanaf Jakarta of Singapore naar de hoofdstad Medan. Het gebied is rijk aan rubber, palmolie, tabak en een mooi bergland en hier vinden we ook het meest geliefde vakantieverblijf in Sumatra: het Toba Meer.

West-Sumatra

West Sumatra heeft ook grote gebieden met een prachtig bergachtig landschap en is voornamelijk bekend omdat daar de Minangkabouers wonen met hun matriarchale maatschappij. De hoofdstad Padang is gemakkelijk te bereiken met vluchten van Medan, Jakarta en andere plaatsen of- als de tijd het toe laat, via een lange maar prachtige tocht over de weg van Medan naar het Toba Meer en Sibolga. 

 

 

Zuid-Sumatra

Zuid Sumatra is bekend als "de provincie van den negen lange rivieren". Er is een levendige export in tin, hout, olie en rubber, voornamelijk via de hoofdstad Palembang te bereiken met vluchten vanaf Jakarta of Padang. Ook hier is het landschap een lust voor het oog. Het Ranau Meer biedt de gelegenheid tot waterskiŽn en andere watersporten en is een vakantieoord van de bovenste plank. In de ongerepte gebieden en de natuurparken leven vele wilde dieren, waaronder de tijger. Als we het wat het wat dichterlijke mogen samenvatten is Sumatra een glinsterend juweel in de Indonesische archipel, dat ook wel "de Gordel van Smaragd" wordt genoemd.

Bijzondere attracties

 Plantages

Op verschillende delen van het eiland vinden we goed onderhouden rubber-, palmolie-, thee-, tabak en houtplantages van grote afmetingen. Op de Noord-Sumatra liggen aan de beide kanten van de weg van Medan naar Pemantang Siantar rubber-palmoliebomen, koffie wordt in de hoger gelegen gebieden geteeld, een belangrijk gebied ligt bij de berg Dempo bij Pagar Alam op Zuid-Sumatra. 

Wild en reservaten

Hoog in de takken van de weelderige Sumatraanse regenwoud leeft de grote orang-oetang (pongo pygmaeus) min of meer in harmonie met de kleinere zwarte siamang en de grijze gibbon. Soms wordt de rust op de open plekken in het woud waar de mens zelden of nooit komt tijdelijk verstoord door een kudde olifanten, tapirs of neushoorns. Iets dergelijks kunt u zien tijdens een georganiseerde Safari in het reservaat van de Loeser bergen in Noord-Sumatra. Dit is een van de vele reservaten van het land, die in het eerste dienen voor bescherming van dieren die gevaar lopen uit te sterven. Een reservaat vinden we bij Bengkulu en ook Gedung Wani in Lampung heeft er een. Tours naar deze reservaten moeten ruim van te voren worden aangevraagd.

 Het Toba Meer

Het Toba Meer ligt op ongeveer 176 km ten zuiden van Medan en is een van de grootste en hoogst gelegen meren ter wereld. Het bassin, 1000 m boven de zeespiegel, was eens een vulkanische krater en enig idee van de enorme afmetingen krijgt men uit het feit dat het meer dan 80 km lang is, ruim 25 km breed op zijn breedste punt en een totale oppervlakte van 1.700 km heeft. In het midden ligt een groot eiland, Samosir, met een dorp, dat oude Batak huizen telt naast de graftomben van overleden stamhoofden. Er zijn regelmatig afvaarten vanaf het vasteland en de overtocht per motorboot duurt ongeveer 30 minuten. De accommodatie in de verschillende kleine plaatsen, waarvan Parapat de grootste is, is eenvoudig maar zeer comfortabel. Dit als perfecte aanvulling op de ontspanningsmogelijkheden die men daar kan vinden: zwemmen in het veilige warme water, zeilen, kanoŽn, waterskiŽn of lekker luieren op de oever terwijl men te midden van de exotische flora de zuivere lucht inademt.

Het dorp Lingga

Een bezoek aan dit traditionele Karo-dorp is een fascinerende belevenis; alsof u een blik krijgt in een periode uit de geschiedenis waarover u op school hoorde. Het dorp Lingga ligt ongeveer 83 km van Medan en op een rondreis van deze hoofdstad van Noord-Sumatra naar het Toba Meer wordt vaak halt gehouden. De Simalungers, Karonezen en Toba Bataks wonen op deze hooglanden. In Pematang Purba, op ongeveer 180 km van Medan, kan men de traditionele verblijfplaatsen van Simalungers stamhoofden bezoeken.

 Stranden en vakantieoorden

Veel mensen hebben geen idee dat Sumatra weliswaar een eiland is, maar geen stranden of kustplaatsen heeft. Dat komt doordat altijd de nadruk wordt gelegd op de bergen en meren van het binnenland. Maar er zijn wel degelijk stranden en badplaatsen, alhoewel er geen wolkenkrabberhotels en betonnen promenades te vinden zijn. Aan de Straat van Malakka ligt bijvoorbeeld Pantai Jermin (spiegelstrand), op circa 55 km ten oosten van Medan, een prettig oord met pijnbomen en mangroves, die schaduw geven. Kleine vakantieplaatsen aan de kust zijn Percut, Tiram en Sialang Buah. Op West-Sumatra, in en rond Padang, zijn schitterende stranden en eilandjes voor de kust. Namen om te onthouden zijn Air Manis (zoet water), Taman Nirwana en Pantai Bungur. Bij de toeristenbureaus in de verschillende gebieden kunt u meer inlichtingen krijgen.

MoskeeŽn

MoskeeŽn zijn te zien en te bezoeken in bijna elke grotere plaats op Sumatra, maar bijzondere mooie voorbeelden zijn, de Mesjid Raya op de j1. Singamangorala in Medan, Alam en de mesjid Angung in Palembang op Zuid-Sumatra. Een andere versie, met donkere daken, vindt u op de noordpunt van het eiland in Banda Aceh de Mesjid Raya.

 Wedrennen en wedstrijden

De verschillende etnische groeperingen op Sumatra zijn bijzonder inventief, zoals uit hun vele unieke wedrennen en wedstrijden is te zien. De Bataks hebben een reputatie voor hun volksliederen en danswedstrijden: de Minangkabouers voor hun maandelijkse rennen op opgezadelde paarden en in het bijzonder tijdens de oogsttijd van de rijst, wedrennen met stieren en stierengevechten. In het dorp Limbuki Payakunbuh, wordt een zeer origineel vliegerfestijn gehouden. Er zijn ook vele vliegerwedstrijden. Het festival van Tabut, met het dorp Pariaman ten noorden van Padang als het centrum, houdt in dat elk deelnemend dorp een bouraq maakt, een gevleugeld paard met het hoofd van een vrouw. Wanneer twee van deze schepsels elkaar tegenkomen ontstaat een schijngevecht voldoende opwinding om menigten vanuit de hele omgeving aan te trekken.

Brastagi en het Karo Hoogland

Het Karo Hoogland is een zeer geliefde verblijfsplaats op Noord-Sumatra en de belangrijkste plaats Brastagi ligt op 1.400 m hoogte, ongeveer 68 km zuidelijk van Medan. Het schitterende landschap is rijk aan bomen, bloemen, rozen, anjers, dahlia’s, gladiolen, orchideeŽn en wordt beheerst door de twee vulkanische bergen Sinabung en Sibajak, resp. 2.600 en 2.300 m hoog. Het klimaat is altijd koel en verfrissend en voor wie een paar dagen wil blijven is er accommodatie, meestal in pensions en bungalows, die soms op do-it-yourself basis kunnen worden gehuurd. Brastagi is ook beroemd vanwege de marquisha (markiesah). De vrucht die wordt gebruikt voor wat volgens velen in IndonesiŽ de lekkerste softdrink van Sumatra is.

De belangrijkste steden

Medan

Medan is de hoofdstad van Noord-Sumatra. Met haar internationale luchthaven is Medan een prettige stad met veel bomen die het centrum vormen van ťťn van de drukste handelsgebieden van het eiland. In 1630 was het slechts een dorpje in een moeras, waar de krijgers van Deli en Aceh hun conflicten uitvochten. In 1909 werd Medan een stad en op het ogenblik wonen er ongeveer ťťn miljoen mensen van uiteenlopende oorsprong. Chinezen, IndiŽrs, mensen uit andere Aziatische landen, Europeanen, Amerikanen en AustraliŽrs. Deze internationale sfeer wordt nog verstrekt door de vele consulaten en bedrijven die daar een permanente vestiging hebben. Op het ogenblik is er een airconditioned hotel met 200 bedden en vele kleinere hotels, een goede keuze aan restaurants met internationale sfeer en een aantal interessante nachtclubs. De belangrijkste winkelstraat j1 jenderal Achmed Yani, biedt alles wat u zich aan souvenirs wensen kunt. Bezienswaardigheden zij onder meer de Grote Moskee en Maimun kasteel van Sultan van Deli, gebouwd in 1888. Het transport levert weinig problemen op, er zijn huurauto’s en taxi’s in overvloed, plaatselijke bussen en gemotoriseerde becaks. Vanuit Medan kan men gemakkelijk dagtours ondernemen naar een groot aantal plaatsen en gebieden in het binnenland, of naar stranden in de buurt en de drukke haven Belawan.

Bukittinggi

Een rit van twee uur vanuit de hoofdstad van West-Sumatra, Padang brengt u naar Bukittinggi. Een rit door misschien wel het meest spectaculaire landschap van de provincie, dat een hoogtepunt bereikt in de grote Ngarai Canyon, met zijn beroemde ‘kuil van de waterbuffels’, waarvan de wanden loodrecht naar beneden gaan. Dit is het gebied van de Minangkabouers. Overal ziet men de karakteristieke huizen met de daken in de vorm van horens, waarin deze bijzondere en hardwerkende mensen wonen. Bukittinggi heette vroeger Fort de Kock en de resten van het oude fort, compleet met oude roestige kanonnen, liggen nog onder de hoge naaldbomen. Nog een bezienswaardigheid is het gerenoveerde Rumah Gadang (groot gezinshuis) met zijn versierde rijstschuur. Er is een klokkentoren die Lam Gadang heet en vlakbij afspeelt, door een trap van 40 treden verbonden. Er is ook een kleine dierentuin met zijn traditionele Minang huis, dat nu het Bundo Kandung Museum is. De stad is een heel plezierig uitgangspunt voor verkenning van de interessante omgeving: het grote kratermeer van Manin Jau, het Sinkarak meer en Batusangkar. Het brandpunt van de Minangkabau cultuur.

Padang

Padang is niet alleen de hoofdstad, maar ook de belangrijkste haven van West-Sumatra. Die positie heeft de stad al sinds het begin van de 18e eeuw, toen er een levendige handel in goud en peper bloeide. De stad is niet boordevol toeristische attracties, maar een rondrit door de stad geeft genoeg te zien: een interessant vissersdorp aan de Muaro rivier, een drukke markt, kampung lava; een klein museum dat mooie dingen kan tonen en een vroeger fort van de japanners, dat een mooi panorama biedt op de haven Teluk Bayur, de Bungus Baai en het Nirwana strand, een vakantieoord. De stad heet een aantal goede hotels en verschillende winkelstraten waar u goud en zilverwerk, beeldjes en handgeweven stoffen voor redelijke prijzen kunt kopen.

Palembang

Hoewel Palembang 160km van de zee ligt is het de voornaamste haven van Sumatra, zodat het niet verwonderlijk is dat er bijna altijd scheepvaartverkeer op de brede Musirivier is. De bedrijvigheid en welvaart zijn voor een groot deel te danken aan olie. Palembang heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot in de 7e eeuw toen het de hoofdstad was van het oude koninkrijk Srivijaye. Later kwamen de sultans aan de macht en hun begraafplaats is een van de bezienswaardigheden. Hetzelfde geld voor de drijvende huizen, dat langs de rivier liggen; het Limas huis met zijn gevarieerde verzameling antiquiteiten en het museum dat oude vuurwapens en speren bezit. Evenals andere steden op Sumatra heeft Palembang een bevolking die uit vele rassen bestaat. Dit is te zien aan de vele moskeeŽn, katholieke kerken, Chinese tempels en begraafplaatsen.

 

Visum, Paspoort

Voor IndonesiŽ geldt een visumplicht. Deze kunt u aanvragen via de Ambassade of het visumburo:

De Ambassade van IndonesiŽ

Tobias Asserlaan 8

2517 KC  Den Haag

070-3108266

Uw paspoort dient nog minstens 6 maanden geldig te zijn, bij aankomst in IndonesiŽ.

Gezondheid

Welke voorzorgmaatregelen u moet nemen met het oog op uw gezondheid, hangt af van welke gebieden u van plan bent te gaan bezoeken. Raadpleeg uw plaatselijke GG&GD als u voor een bepaalde route heeft gekozen.

In en uitvoer

U mag 200 sigaretten of 100 gram tabak invoeren. Daarnaast twee liter alcoholische drank, uitsluitend voor persoonlijk gebruik.

Geld

De nationale munteenheid is de roepia. Reischeques worden overal door de banken geaccepteerd. Het is verstandig om deze in dollars mee te nemen. In IndonesiŽ kan ook met girokaart, (pas en giropasje) geld bij de postkantoren worden opgenomen.

Creditcards

Worden door de meeste grote hotels geaccepteerd, evenals door de kantoren van luchtvaartmaatschappijen en bepaalde winkels.

Post, telefoon en Internet

De luchtpost tussen de belangrijkste plaatsen op Sumatra en andere landen is snel en efficiŽnt. De porto gaat per gewicht. In de verschillende provinciehoofdsteden staan uitstekende telefoon fax en telexverbindingen tot uw dienst, evenals internetcafť’s. 

Taal

De landstaal is Bahasa Indonesia. Engels en Nederlands worden vaak gesproken in de grotere plaatsen en de meeste grote hotels. 

Klimaat

Het hele jaar door is het warm, met een gemiddelde temperatuur van rond de 27 graden in het laagland en 24 graden in de hoger gelegen gebieden. Neem gemakkelijk wasbare zomerkleren mee en iets warmers voor in de bergen.

Tijd

 Op Sumatra geldt de westelijke standaardtijd (gmt+7 uur).