INFORMATIE JORDANIE

B M Air Reizen - De Kwinkelier 62 - 3722 AS Bilthoven - Tel: 030 - 2 25 23 28 - Fax: 030 - 2 25 24 72 - Email: info@bmair.nl

Home Index JordaniŽ   Royal Jordanian Vliegtickets JordaniŽ
Tijdsverschil Amman: Valuta : Reisdocumenten : Vaccinaties :
+ 1 uur De Jordaanse Dinar

10 euro = ong. 8 dinar

Paspoort moet geldig zijn tot 6 mnd. na thuiskomst, een visum is verplicht.

Niet verplicht. Diverse vaccinaties zijn aanbevolen, oa. tegen tyfus, DTP en hepatitis. Raadpleeg voor de meest recente informatie uw huisarts of plaatselijke GGD

Plaats / gebied informatie JordaniŽ

Amman

Jerash

Gadara & Pella

Koningsroute

Petra

Wadi Rum

Dode Zee

Aqaba

Dana Wildlife Reservaat

JORDANIň

JordaniŽ, een land van cultuur, schoonheid en verrassende contrasten. Een oud land en tegelijkertijd een modern koninkrijk dat de kritische reiziger een fascinerende diversiteit, veiligheid en traditionele gastvrijheid biedt. Slechts weinig landen hebben zo’n sterke binding met de grote episodes uit de wereldgeschiedenis of kunnen bogen op zo’n fantastisch klimaat. In de loop van talloze eeuwen heeft hier de toekomst van de mensheid telkens weer opnieuw vorm gekregen. Dit heeft geresulteerd in een ongeŽvenaard aanbod van natuurspektakels en menselijke prestaties.

AMMAN

De reis kan beginnen in Amman, de moderne hoofdstad van JordaniŽ die in de verre geschiedenis bekend stond als Rabbath Ammon en in de Grieks-Romeinse tijd als Philadelphia. De stad is een druk commercieel en bestuurlijk centrum met veel uitstekende hotels, restaurants, galeries en musea. De kroon van Amman is de Citadel, een heuvel waarop zich de ruines bevinden van de Herculestempel, het Omajjadisch paleis en van een Byzantijnse kerk. Aan de voet van de heuvel ligt het Romeinse amfitheater met maar liefst 6000 zitplaatsen.

 JERASH

Op slechts een half uurtje rijden ten noorden van Amman ligt de Grieks-Romeinse stad Jerash (Gerasa in vroegere tijden). De stadsgeschiedenis vormt een ononderbroken keten van menselijke bewoning die teruggaat naar ruim 6500 jaar geleden. Tegenwoordig wordt Jerash beschouwd als een van de best bewaard gebleven Romeinse provinciesteden ter wereld. De stad omvat geplaveide, met zuilen omgeven straten, op heuveltoppen gelegen tempels, spectaculaire theaters, weidse pleinen, plaza’s, badruimtes en fonteinen. Tijdens het Jerash festival dat elk jaar in juli plaatsvindt, transformeert de antieke stad naar een van de meest levendige en spectaculaire culturele evenementen ter wereld.

GADARA & PELLA

Net als Amman en Jerash maakten Gadara (tegenwoordig Umm Quais) en Pella (tegenwoordig Tabaqat Fahil) eens deel uit van de Decapolis steden, elk met een uitgesproken eigen uitstraling. Bekend om haar bijbelse geschiedenis van het Gadareens Varken, was Umm Quais destijds een vermaard cultureel centrum. Gesitueerd op een prachtige heuveltop met uitzicht over de Jordaanvallei, het Meer van Tiberias en de Golan Hoogte, kan Umm Quais zich beroemen op indrukwekkende, antieke overblijfselen zoals het verbazingwekkende, uit zwart basalt opgetrokken theater, de basiliek en het ondergrondse mausoleum.Ook Pella is uitzonderlijk rijk aan antiquiteiten. Behalve de opgegraven ruines uit de Grieks-Romeinse periode, biedt Pella haar bezoekers ook de mogelijkheid om de overblijfselen te bezichtigen van katholieke nederzettingen uit de vierde eeuw na Christus.

PETRA

De oude stad Petra is een van de nationale cultuurschatten van JordaniŽ en de bekendste toeristische attractie. Gelegen op zo’n drie uur rijden zuidelijk van Amman, is Petra de erfenis van de Nabateeers: een zeer nijver Arabisch volk dat zich ruim 2000 jaar geleden vestigde in het zuiden van JordaniŽ. Petra dankt een groot deel van haar bekoring aan de spectaculaire ligging, diep in een nauwe woestijnkloof. Vanaf de hoofdingang gaat het te voet door de ontzagwekkende “Siq”; een gigantische scheur in de zandsteen rotswanden die zich over een kilometer langs overhangende kliffen slingert. Petra’s beroemdste monument, de Schatkamer (Treasury), doemt indrukwekkend op aan het eind van de Siq. Verschillende wandel- en klimroutes onthullen letterlijk honderden gebouwen, gevels, graftombes, baden, zalen, tempels en een amfitheater met maar liefst 3000 zitplaatsen uit de eerste eeuw na Christus.

KONINGSROUTE

De tocht zuidelijk van Amman langs de 5000 jaar oude Koningsweg (King’s Highway), is een van de meest onvergetelijke reizen in het Heilige Land, voerend langs een lint van antieke steden. De eerste stad is Madaba (de stad van de mozaÔeken) die, met tussenpozen, bijna 3500 jaar bewoond is. De belangrijkste bezienswaardigheid van deze stad is een bijzonder levendige byzantijnse mozaÔek-landkaart van Jeruzalem en het Heilige Land, verspreid over Madaba’s kerken en woningen zijn er letterlijk nog honderden andere mozaÔeken.

Tien minuten naar het westen bevindt zich de meest eerbiedige site van JordaniŽ: Mount Nebo; op de berg waarvan wordt aangenomen dat Mozes hier stierf en werd begraven. Vanaf een klein plateau voor de kerk kan men genieten van een adembenemend uitzicht over de Jordaanvallei en de Dode Zee.

Andere interessante plaatsen in de omgeving zijn Mukawir, de op een bergtop gelegen ruines van de Herodusburcht waar Johannes de Doper werd vastgezet en onthoofd. Of Umm Al Rassas, hier vinden we een aantal van de mooiste Byzantijnse kerkmozaÔeken in het Midden-Oosten en de 15 meter hoge Byzantijnse toren.

WADI RUM

JordaniŽ heeft een indrukwekkende en zeer diverse natuur die even overweldigend mooi als ruig is. Een van haar natuurwonderen is het meest indrukwekkende woestijnlandschap ter wereld, Wadi Rum. Deze uitgestrekte, echoŽnde en goddelijke woestijn is een paradijs voor natuurliefhebbers. Professionele klimmers prijzen de uitdagende beklimmingen, terwijl hikers genieten van de volkomen rust en vreedzame sfeer van de grootste vergezichten, rijzige rotsformaties en de grenzeloze, verlaten vlaktes.

DODE ZEE

Tussen de kronkels van de Jordaanvallei ligt de Dode Zee, het laagste punt op aarde met zowel een eigen historische als spirituele erfenis. Aan de Dode Zee, rijk aan mineralen vanuit aangrenzende riviertjes en aan water met een zeer hoge opwaartse druk, worden genezende krachten toegedicht. Drijvend op het zacht kabbelende water, kunnen badgasten relaxen zonder onder te gaan, of ze kunnen zich eens wagen aan de bekende helende werking van een Dode Zee modderbad.

 

DANA WILDLIFE RESERVAAT

Het 300 km2 omvattende Dana Wildlife Reservaat, dat zich uitstrekt van de top van de gekloofde vallei tot aan de woestijnvlaktes van Wadi Araba, is vermaard om de diversiteit van haar habitat en het grote aantal planten en dieren die dit gebied tot hun thuis hebben gemaakt. Behalve in Dana vinden we de Arabische oryx, struisvogel, gazelle, woudezel en de Nubische steenbok in Shaumari en Mujib.

 AQABA

Omringd door ruige, hoekige bergtoppen die, met het zich ontvouwen van de dag, subtiel van kleur veranderen, bevindt zich de enige havenstad van JordaniŽ; Aqaba. Haar kristal heldere water, overvloedige onderzeese leven en aangename klimaat maken de stad, gedurende het hele jaar, tot een ideale locatie om te duiken, snorkelen en genieten van andere watersporten.

KASTELEN - RUINES - RELIGIE 

De woestijnen van JordaniŽ zijn bezaaid met oude kastelen, boerenhoeves, burchten en jachtverblijven. De meeste hiervan waren, wijd uiteenlopend qua functie, archeologische stijl en creatieve decoraties, het domein van Omajjaden prinsen uit de eerste helft van de achtste eeuw. Quasir Amra, een van de best bewaarde kastelen, is een UNSECO World Heritage Site. De binnenmuren en plafonds tonen levendige fresco’s en twee ruimtes zijn geplaveid met kleurrijke mozaÔeken.

Voor diegene, die gefascineerd zijn door de legendes en wetenswaardigheden rondom de Kruisvaarders, wenkt een tweede groep kastelen. De Koningsweg is bezaaid met de ruines van Kruisvaarders burchten en uitkijkposten. De twee belangrijkste hiervan zijn Karak en Shobak.

In religieus opzicht bevindt JordaniŽ zich bij het hart van het Heilige Land. Veel morele basiswaarden van alle geloven geÔnspireerd door de openbaring van Abraham, stammen uit deze regio.

Bezoekers en inwoners lopen dagelijks over de vlaktes, door de valleien, heuvels, bergen en rivieren waarvan de namen voor altijd in het geheugen gegrift staan door de eenvoudige daden en diepzinnige boodschappen van de profeten Mohammed, Abraham, Mozes, Lot, Aaron, Elijah, Joshua, Johannes de Doper en Jezus Christus.

In het koninkrijk vinden we de belangrijkste religieuze ontdekking uit onze tijd, de Doopplaats Bethany over de Jordaan (Johannes 1:28). Andere belangrijke sites zijn de sterfplaats van Mozes bij Mount Nebo, de onthoofdingplaats van Johannes de Doper bij Macherus, de geboorteplaats van de profeet Elijah, Listib en het moderne heiligdom gewijd aan Our Lady at the Mountain, te Anjara. Al deze locaties zijn benoemd tot de zogenaamde “Great Jubilee Pilgrimage sites”.

Voor de Islam is JordaniŽ een gezegend land dat Mecca, Medina en Jeruzalem verbindt en dienovereenkomstig getuige is geweest van de geboorte van de Islam en haar groei tot een wereldreligie. Veel metgezellen van de profeet Mohammed stierven de marteldood in JordaniŽ en werden hier ook begraven. Voor de Islam zijn drie historische plaatsen van bijzonder belang. Dit zijn de plaatsen van de slag bij Mutah en de oude sites van de slag bij Yarmouk en Fahl.

 

Prijs- / wijzigingen voorbehouden