TAIWAN INFORMATIE

B M Air Reizen - De Kwinkelier 62 - 3722 AS Bilthoven - Tel: 030 - 2 25 23 28 - Fax: 030 - 2 25 24 72 - Email: info@bmair.nl

Home     Vliegtickets Taiwan
Tijdsverschil :Valuta :Reisdocumenten :Vaccinaties :
Zomertijd : + 6 uur

Wintertijd : + 7 uur

De Taiwanese Dollar

100 Taiwan Dollar = ong. € 2,55

Paspoort moet geldig zijn tot 6 mnd. na thuiskomst, een visum is vereist voor verblijf langer dan 14 dagen. Vaccinaties zijn niet verplicht. Raadpleeg voor de meest recente informatie uw huisarts of AMC Amsterdam : 0900-9584

Landinformatie Taiwan

Ilha Formosa - Taiwan

Taiwan staat over de gehele wereld bekend om de ecomische successen dat het heeft behaald. Industrieproducten met de aanduiding “Made in Taiwan” hebben Taiwan bestempeld als industrieel eiland, en maar weinig mensen zien het eiland als mogelijk reisbestemming.

Wij willen echter het tegendeel bewijzen. Taiwan is een prachtig eiland dat rijk is aan natuurlijke en culturele bezienswaardigheden, een eiland dat uw bezoek meer dan waard is. In 1517 was het de Hollander Jan Huygen van Linschoten die per Portugees schip naar Taiwan reisde en, toen hij de schoonheid van het eiland aanschouwde, het de naam Ilha Formosa (prachtig eiland) gaf. Sindsdien wordt Taiwan ookwel aangeduid met de naam Formosa en weten velen nog steeds dat hiermee Taiwan wordt bedoeld. Taiwan is een jong eiland dat zo’n vier miljoen jaar geleden is ontstaan door het langs elkaar schuren van de Euraziatische en Filippijnse tektonische platen. Aan de voortdurende beweging van deze platen heeft Taiwan haar gevarieerd en betoverend landschap te danken dat bestaat uit imposante bergen, diepe ravijnen, steile rotswanden, kolkende rivieren, serene meren, buitengaats eilandjes en gevarieerde kustlijnen. Dankzij deze bijzondere geografische omgeving en een centrale bergketen met bergtoppen die tot 4000 meter boven zeespiegel reiken, heeft Taiwan een rijke flora en fauna, en biologen zijn het er alom over eens dat met vegetatie en ecosystemen van tropische regenwouden tot koude zone grasvlakten Taiwan de grootste biologische diversiteit per eenheid lansoppervlakte bezit. Sterker nog, haar ecosysteem vormt een weerspiegeling van het gehele noordelijk halfrond. Taiwan herbergt een maatschappij die niet alleen de Chinese cultuur protegeert, maar tegelijkertijd ook de Westerse beschaving omhelst, resulterend in een grote diversiteit aan cultuur. In dit vrije democratische land kunt u pas echt de werkelijke aard van de Chinese cultuur ervaren. En als u liefhebber bent van de Chinese keuken, dan is dit reden te meer om een bezoek aan Taiwan te brengen, daar culinaire specialiteiten uit alle windstreken van China, aangevuld met plaatselijke delicatessen, op dit kleine eiland zijn vertegenwoordigd. De inwoners van Taiwan zijn vriendelijk en gastvrij, wat buitenlanders in het bijzonder kunnen beamen. Volgens Robert Storey, schrijver van de Lonely Planet reisgids voor Taiwan, zijn “ Taiwanezen wellicht de meest vriendelijke bewoners van deze planeet en vormt deze eigenschap het hoogste goed van dit opmerkelijke eiland”.

Taiwan in een oogopslag 

Ligging: Taiwan ligt ten zuidoosten van het Aziatisch continent en maakt deel uit van een Oostaziatische eilandenketen. Met Japan in het noorden en de Filippijnen in het zuiden vormt het een belangrijke link naar Aziatische reisbestemmingen.

Klimaat: Taiwan heeft een subtropisch klimaat met gematigde temperaturen het hele jaar door. Van alle seizoenen is de herfst, met relatief koel en droog weer, het meest aangenaam.

Vervoer: Taiwan heeft twee internationale vliegvelden, het Chiang Kai-Shek International Airport in de noordelijke plaats Taoyuan en het Kaohsiung International Airport in zuidelijk Kaohsiung. De voornaamste havens voor internationale passagiersschepen zijn Keelung, Kaohsiung en Hualien. Vluchttijden voor binnenlandse vluchten zijn niet langer dan een uur. Luchtvervoer is dan ook de snelste en handigste vorm van vervoer tussen de grote steden.

Trein: Taiwan heeft een compleet spoorlijnnetwerk dat heel het eiland bestrijkt. De primaire lijn loopt van Keelung via Taipei naar Koahsiung en een hogesnelheidslijn tussen Taipei en Kaohsiung zal in 2006 worden voltooid. Een 71,9 km lange alpine spoorweg, een van drie zulke spoorwegen in de hele wereld, loopt van Chiayi naar Alishan en klimt van 30 meter boven zeespiegel tot 2274 meter hoog in de bergen.

Auto: Taiwan bezit een dicht wegennetwerk dat kan worden onderverdeeld in verschillende typen snelwegen, provinciale wegen en gemeentelijke wegen. Het wegennetwerk aan de westzijde van Taiwan bestaat uit snelwegen die van noord naar zuid lopen en doorgaande wegen die van oost naar west lopen. Dankzij dit netwerk van wegen kunnen toeristen en andere reizigers gemakkelijk en snel middenlange en lange afstanden afleggen.

Natuurschoon

Om een indruk te krijgen van de uitzonderlijke schoonheid van het natuurlandschap van Taiwan kunt u het best de zes nationale parken; Kenting, Yushan, Yangmingshan, Taroko, Shei-Pa en Kinmen bezoeken. Een variŽteit aan natuurschoon kan ook bewonderd worden in de 16 goed ontwikkelde bosgebieden, terwijl in de 11 national scenic areas (panoramische gebieden); Northeast Coast, East Coast, East Rift Valley, Tapeng Bay, Maolin, Alishan, Sun Moon Lake, Tri Mountain, Penghu en Matsu, North Coast en Guanyinshan zowel de nadruk wordt gelegd op de ontwikkeling als op het behoud van de enorme diversiteit aan natuurlijke rijkdommen.

Taiwan is een schatkamer vol verrassingen. Het landschap verandert voortdurend en er is een oneindige ecologische diversiteit. Taiwan heeft bergen die, voor een eiland zijnde, tot zeldzame hoogten reiken als gevolg van constante tektonische krachten. De aanblik van deze beboste bergen inspirerende zeevaarders van weleer tot het vol ontzag uitroepen van de naar “Ilha Formosa”, ofwel mooi eiland. Taiwan’s brede laagliggende vlakten en bergen die meer dan 3000 meter boven de zeespiegel kunnen reiken, herbergen zo’n 10.000 planten en dieren, waarvan vele inheems, hetgeen dit kleine eiland een grenzeloze vitaliteit geeft. De naam Formosa is dan ook zeer gerechtvaardigd. Karakteristiek voor Taiwan zijn de vele bergen en het geringe aantal vlakten. 65 procent van het eiland, dat 36.000 vierkante kilometer beslaat, bestaat uit bergen waarvan er meer dan 200 zo’n 3000 meter boven de zeespiegel uitsteken. Het is dan ook niet vreemd dat vele toeristische trekpleisters hun aantrekkingskracht te danken hebben aan de aanwezigheid van omringende bergen. De bergen in Taiwan danken hun schoonheid niet aan hun uitgestrektheid maar aan hun hoogte, de steile afgronden en hun indrukwekkende vormen. Deze enorme grandeur van bergen ontlokt regelmatig kreten van verrukking aan toeristen die de magische transformatie van een zonsopgang en een veranderend wolkendek op deze plekken aanschouwen. De hoogste berg Yushan (jadeberg) is 3952 meter hoog, en deze bergtop, de hoogste in Noordoost-Azie, is een symbool voor de geestkracht van Taiwan en een populaire bestemming van bergtoeristen.

Een andere belangrijke karakteristiek van bergachtig Taiwan zijn de diepe ravijnen. De Taroko Gorge, een ravijn van wereldformaat, met marmeren wanden die op veel plaatsen meer dan duizend meter hoog zijn en op het smalste punt iets meer dan slechts 10 meter uit elkaar staan, is de bekendste natuurlijke attractie van Taiwan. Dit ravijn is ontstaan door de onafgebroken erosie van de Liwu rivier en de voortdurende ophoging van het grondoppervlak als gevolg van tektonische krachten waardoor grote marmeren lagen uit de diepte van de aarde langzaam omhoog geduwd worden. Hierdoor is een V-vormig ravijn ontstaan dat tot de natuurlijke wonderen der wereld behoort. Het oostelijke gedeelte van de Central Cross Island Highway (een snelweg die van de oost- naar de westkust loopt), dat het plaatsje Tianxiang met het 20 kilometer verderop gelegen dorpje Taroko verbindt, is uit de zijkant van de kloof gehouwen. De bochten, tunnels, afgronden en watervallen langs de weg en het kolkende kristalheldere water van de Liwu rivier diep beneden, maken dit ravijn tot een meesterwerk van de natuur. Een ander product van de tektonische krachten, daar waar werelds grootste continentale plaat (de Euroaziatische plaat) en grootste oceanische plaat (de Filippijnse plaat) samenkomen, is de East Rift Valley. Hier bevindt zich Taiwan’s grootste breuklijn, het deel van Taiwan, dat is ontstaan door aardse verschuivingen. De centrale bergketen begrenst de vallei en biedt aan elke kant adembenemende uitzichten en rivierdelta’s. Afzettingen van de Hualien, Xiunguluan en Beinan rivieren hebben deze vallei vruchtbaar gemaakt, waardoor deze de bijnaam “het land van melk en honing” heeft gekregen. Toeristen worden echter niet alleen aangetrokken door deze prachtige omgeving, maar ook door de cultuur van de verschillende inheemse stammen die de vallei bevolken. Taiwan heeft allang geen werkende vulkanen meer, maar vulkanische grond vormt een van de vele topografische landschappen en is er de oorzaak van dat Taiwan over een overvloed aan geothermische bronnen beschikt. De meest complete vulkanische topografie bevindt zich in de Datun bergen van het Yangmingshan National Park dat elk jaar talloze bezoekers telt die worden aangetrokken door de minerale warmwaterbronnen en zwavelbronnen. Een ander product van vulkanische activiteit is de Penghu archipel, een groep eilanden in het midden van de Straat van Taiwan. De van basalt gevormde eilanden stijgen uit boven de zee en bieden een verbazingwekkende aanblik. Van afstand lijken deze met elkaar verbonden majestueuze rotskolommen complexe en nauwkeurig uitgehouwen kunstwerken. In werkelijkheid zijn ze ontstaan toen lava uit het diepst van de aarde omhoog borrelde, daarna afkoelde en vulkanische gesteente vormde. De door erosie van de wind en het water zijn in de loop van de tijd een veelheid aan fantastische vormen ontstaan, resulterende in een van de mooiste natuurlijke landschappen van de wereld. Een ander spectaculair gezicht op dit groene subtropische eiland is te aanschouwen in Tianliao in het Kaohsiung Distrikt. Daar vindt u een uit kleisteen bestaand maanlandschap dat de naam “Maanwereld” heeft gekregen, maar door erosie gevormde bergen en valleien. Doordat de korrelige kleisteen waaruit de steile bergwanden bestaan relatief pulverig en ondoorlatend is, vloeit regenwater snel weg waardoor er valleien worden gevormd waar nog geen sprietje gras kan groeien. Zij die dit gebied bezoeken, voelen zich dan ook alsof zij zijn beland in een ongerepte woestenij overgoten met het geheim en de rust der natuur. Naast de hier genoemde, zijn er op dit bergachtige eiland Taiwan door de voortdurende beweging van de tektonische platen nog talloze andere topografische wonderen ontstaan.

Natuurlijke Rijkdommen

 Over de gehele wereld zijn ecosystemen aangetast door een komen en gaan van beschavingen, maar Taiwan, drijvend in subtropische wateren, heeft zich tot nu toe weten te handhaven als zogeheten “ark” voor meer dan tienduizend soorten planten en dieren. Zo’n 68 procent van Taiwan’s landoppervlak is bedekt met natuurlijke vegetatie. Door de aanwezigheid van verschillende hoogte- en klimaatzones (tropisch, subtropisch en gematigd) is een grote verscheidenheid aan planten en dieren vertegenwoordigd die tezamen een complex ecosysteem vormen. Hierdoor kan Taiwan niet alleen trots zijn op haar enorme natuurlijke diversiteit, maar wordt Taiwan bovendien tot internationaal beschermd natuurgebied gerekend. Taiwan vormt het natuurlijke woongebied van een groot aantal zoogdieren, zeker wanneer we bedenken dat Taiwan een relatief klein landoppervlak heeft. Er kan zelfs worden gesteld dat Taiwan een van werelds grootste concentraties aan land-zoogdieren heeft, waarvan de Taiwanese makaak (Macaca cyclopis) het meest bekend is. Daarnaast is er de zoetwaterzalm die in de bergrivieren leeft en een levend fossiel kan worden genoemd. Taiwan vormt ook het natuurlijke woongebied van zo’n 460 soorten vogels, maar liefst een twintigste van het totale aantal vogelsoorten in de hele wereld, waarvan er zestien zeldzame inheemse soorten zijn zoals de Taiwanese blauwe ekster, de Swinhoe’s fazant en de Mikado fazant. Daarnaast zijn er zo’n 400 soorten vlinders die over het eiland heen en weer fladderen, waardoor Taiwan ook wel “Het Koninkrijk der Vlinders” wordt genoemd. Taiwan is hemel op aarde voor vele vogels, die het hele jaar door over het gehele eiland, in bossen, watergebieden, kuststreken en landvlakten, kunnen worden waargenomen. In bepaalde seizoenen vormt het eiland bovendien de uitwijkplaats voor vele trekvogels. Het Hengchun schiereiland bijvoorbeeld is dan het woongebied voor trekvogels uit Oost-Azie. In de herfst en winter zijn zowel roof- als watervogels waar te nemen, zoals de bruine klauwier, de Chinese sperwer en de grijskopbuizerd. Ieder jaar vanaf september vormt het Kenting National Park in het zuiden van Taiwan het middelpunt van het zogeheten trekvogelseizoen en het vogelspotseizoen. De binnenlandse baaien, zandbanken en watergebieden aan de mond van de Zengwen rivier in Zuidwest-Taiwan vormen een rijk ecosysteem en zijn een toevluchtsoord voor trekvogels die hier van september tot april overwinteren. Een van de meest opmerkelijke van deze vogels is de bedreigde zwart getinte lepelaar waarvan er in de hele wereld nog maar een paar honderd bestaan. Het mangrovebos aan de over van de Tamshui rivier, het meest noordelijk gelegen mangrovebos van het noordelijke halfrond, is een andere favoriete plek voor vogelspotters. Nog een bijzonder voorbeeld van de unieke omgeving van Taiwan wordt gevormd door de koraalriffen aan de noordoostkust, rondom het eilandje Sanxiantai aan de oostkust, rond het Hengchun schiereiland, en rondom Green Island en Orchid Island. De wateren rond Green Island bijvoorbeeld vormen een internationaal bekend staande bestemming voor duikers dankzij het heldere water dat het hele jaar door goed zicht biedt en het wijdverspreide zacht koraal. Tijdens het spawning (eitjes leggen) van het koraal in de derde maanmaand vullen de donkerblauwe wateren van Zuid-Taiwan zich met eitjes en verandert de zee in een mariene sterrenhemel. De oostkust van Taiwan is de beste plek om te vissen, omdat daar enorme scholen van verschillende vissoorten samenkomen die door het warme water en het hoge zoutgehalte worden aangetrokken. De overheid van Taiwan werkt samen met particuliere organisaties om de unieke omgeving van het eiland te beschermen. Er is een ban gelegd op de jacht op bedreigde diersoorten en er wordt groot belang gehecht aan natuurbehoud en herstel. Dit soort inspanningen hebben Taiwan niet alleen op een positie in de voorste gelederen van internationale milieubescherming geplaatst, maar garanderen bovendien dat komende generaties ook nog van de kostbare natuurrijkdommen kunnen genieten.

Volksfeesten

Er is geen betere manier om de vitaliteit van de bevolking van Taiwan te ervaren dan deel te nemen aan de vele traditionele volksfeesten en plaatselijke ceremonies. Het Chinees nieuwjaar, het drakenbootfestival, het mid-herfst festival (maanfestival), de verjaardag van Mazu (godin van de zee), het worstelen met geesten tijdens het festival der geesten en de kleurrijke feesten van inheemse volkeren geven een voor een een inzicht in de cultuur en religieuze geloven van Taiwan. Al deze feesten, of het nu gaat om vreugdevolle festiviteiten of plechtige ceremonies, zijn van nature aan de goden gerichte smeekbeden voor voorspoed en geluk of uitingen van respect voor heengegane voorouders.

In Taiwan heeft elk seizoen festiviteiten en andere volksaangelegenheden die u niet alleen een idee geven van de levendige en feestelijke manier waarop de bevolking feestviert, maar ook inzicht verschaffen in culturele gebruiken en godsdienstige overtuigingen. Hoewel de wijze van vieren in de oorsprong van de verschillende festivals verschillen, zijn alle over het algemeen gericht op het bidden om voorspoed en geluk en het afwenden van onheil, of op het bijeenbrengen van families. Traditionele feesten, plaatselijke ceremonies en inheemse rituelen weerspiegelen plaatselijke opvattingen en geven toeristen bovendien een prima gelegenheid de aangeboren vitaliteit van Taiwan’s bevolking te ervaren.    

Traditionele Feesten

 Het Chinees Nieuwjaar (1e tot 15e dag van de 1e maanmaand)

Het Chinees nieuwjaar is het belangrijkste volksfeest van de Chinese samenleving. Net zoals in het Westen, houdt het nieuwjaar in dat men zich kan ontdoen van het “oude” en het “nieuwe” welkom kan heten. In Taipei is Dihua Street de beste plek om de nieuwjaarssfeer in zich op te nemen. Bij het naderen van het nieuwjaar wemelt het hier namelijk van de mensen die de gebruikelijke nieuwjaarsartikelen inslaan: geconserveerd vlees, snoep, koekjes, vuurwerk, papieren biljetten met goeds voorspellende Chinese karakters voor op de deuren, en nog veel meer. Zij die tijdens de feestdagen naar hun geboorteplaats terugkeren, nemen de feestelijke stemming met zich mee, zodat zelfs de kleinste dorpjes een feestelijke sfeer uitstralen. Veel van de gebruiken die gedurende het nieuwjaar tentoon worden gespreid, vinden hun oorsprong in lang vervlogen tijden. Zo worden op de dag voor het nieuwjaar huizen zorgvuldig schoongemaakt (in Chinees geveegd) om ongeluk de deur uit te vegen. Een bepaald soort cake (nian gao) wordt bereid, omdat de Chinese naam voor deze cake jaarlijkse promotie (nian gao) letterlijk vertaald jaar hoog impliceert. De jacht op goed geluk wordt verder doorgevoerd door het op deuren aanbrengen van vellen papier met Chinese karakters en afbeeldingen die voorspoed voorspellen. Op de laatste dag van het laatste maanmaand komen families bijeen voor een uitgebreide maaltijd en wordt er tot de volgende dag gefeest. De gerechten die worden bereid symboliseren een lang leven, voorspoed en geluk, en vis zal zeker niet ontbreken aan het menu, daar vis in het Chinees (yu) als het woord van overvloed (yu) klinkt. Na afloop van het oudejaarsdiner geven oudere generaties in de familie rode enveloppen met geld aan de jongere generatie. Rond middernacht begint men met het afsteken van vuurwerk en vult de lucht zich met een onafgebroken en oorverdovend lawaai dat het nieuwe jaar verwelkomt. Op de eerste dag van het nieuwe jaar worden vrienden en familieleden bezocht om nieuwjaar te wensen. Op de tweede dag keren getrouwde dochters terug naar huis om de ouders te bezoeken. Op de vierde dag wordt de God der Middelen ingehaald in de hoop dat het nieuwe jaar goede zaken en rijkdom zal brengen. Op de vijfde dag gaan alle winkels weer open. Op de negende dag wordt de heerser over de hemel vereerd, enz.

 Het lantaarnfestival (15de dag van de 1e maanmaand)

Het lantaarnfestival wordt ook wel het “kleine nieuwjaar” genoemd, een bijnaam die de belangrijkheid van dit festival duidelijk aangeeft. Volgens traditie kondigt deze dag het einde van het Chinees nieuwjaar af. Gebruiken waaraan tijdens het lantaarnfestival gehoor wordt gegeven, bestaan uit het offeren aan voorouders, het oplossen van “lampion raadseltjes”, het nuttigen van yuan xiao (zoete, van kleverige rijstbloem gemaakte dumplings) en uiteraard het door de straten dragen van brandende lampionnetjes en oplaten van heteluchtlampionnen. Een andere karakteristieke gewoonte in Taiwan is het afsteken van zogeheten “bijenkorfraketten” in Yanshui, Tainan in het zuiden van Taiwan.

Het Yuan Xiao lampionnenfestijn

Tijdens dit festival worden er in heel Taiwan festiviteiten georganiseerd, waarvan de lampionnenfestijnen in Taipei en Kaohsiung de grootste omvang hebben. Het Taipei lampionnenfestijn vindt plaats rondom de Chiang Kai-Shek Memorial Hall en duurt een aantal dagen, met als hoogtepunt de dag van het lantaarnfestival zelf (vijftiende dag van de eerste maanmaand). Op die dag wordt een ceremonie gehouden tijdens welke de lampionnen voor het eerst worden aangestoken en deelnemers raadsels moeten oplossen. Het meest adembenemende evenement is echter het verlichten van een enorme “lampion” in de vorm van het Chinees sterrenbeeld van dat jaar. De straten rondom de Chiang Kai-Shek Memorial Hall zijn opgeluisterd met traditionele en artistieke lampionnen en bloemenwagens. Deze activiteiten trekken ieder jaar miljoenen bezoekers aan. Sinds 2001 vormt de Love rivier in de zuidelijke stad Kaohsiung het middelpunt van deze activiteiten en steekt de president de lampionnen aan. Ook hier zijn er elk jaar miljoenen bezoekers.

De hemellampionnen van Pingxi

Pingxi is een relatief afgelegen dorp in Taipei District, en in vroegere tijden maakten de inwoners gebruik van heteluchtlampionnen om berichten heen en weer te sturen. Vandaag de dag worden lampionnen hier natuurlijk niet meer voor gebruikt, maar de traditie zet zich voort in het jaarlijks oplaten van lampionnen op de avond van het lantaarnfestival, waarbij de lampionnen dienen als vervoermiddel voor smeekbeden aan de goden om voorspoed en geluk.

De bijenkorfraketten van Yanshui

In Yanshui, een dorp in het Tainan Distrikt, worden op de avond van het lantaarnfestival ook hemellampionnen opgelaten.

Een blik op steden en dorpen

De pracht en praal van Taiwan’s steden en plattelandsgemeenten is niet alleen in en rondom de grote steden te bewonderen. U zult erop uit moeten gaan en de landelijke contreien moeten gaan verkennen. In Taipei, het economische en politieke centrum van Taiwan, is de hartslag van Taiwan, gelijke tred houdend met de ontwikkelingen der tijd, goed te voelen. In de havenstad Kaohsiung zult u omarmd worden door de warmte van het zuiden, en wanneer u de steden verlaat en uzelf op het platteland waagt, zult u onthaald worden door uitgestrekte groene velden. De weelde van de steden en de eenvoudige elegantie van het platteland zullen ervoor zorgen dat Taiwan onuitwisbaar in uw geheugen gegrift wordt.

Net zoals andere grote internationale steden zoals New York, Tokyo en Parijs, onderscheidt Taipei zich door haar cultuur, mode, keuken en grote verscheidenheid aan gezichten waarmee de stad haar bezoekers verwelkomt. Kaohsiung heeft de florerende ambiance van een goed gedijende havenstad. Ver verwijderd van de stadslichten lonkt de rustgevende schoonheid van het platteland, en met een groot aanbod van vervoersmiddelen is het niet moeilijk op deze uitnodiging in te gaan. Kom daarom naar Taiwan en geniet van een zeldzame combinatie van stads- en plattelandaanzichten.

Met de snelle groei van Taiwan’s economie hebben de steden zich in een razend tempo ontwikkeld. Taipei en Kaohsiung, de twee voornaamste metropolen in respectievelijk het noorden en het zuiden van Taiwan, hebben zich gevuld met schitterende wolkenkrabbers en bruisende winkelcentra, rijke culturele en recreatieve faciliteiten, en goede restaurants. Zij vormen dan ook voortreffelijke reisbestemmingen voor toeristen.  

Taipei, de sprankelende hoofdstad

Taipei ligt in het noorden van het eiland en is het politieke, economische, financiŽle en culturele centrum van Taiwan. Het is een moderne internationale stad waar torenhoge wolkenkrabbers, flatgebouwen en traditionele woningen en tempels staan. Taipei heeft bovendien de hoogste concentratie van amusementsgelegenheden, restaurants en winkels van het hele eiland. Het nieuwe Xinyi district, gelegen in het oosten van de stad, en Tianmu, een noordelijk gelegen commerciŽle stadswijk, vertegenwoordigen het moderne Taipei het best. In deze omgevingen vindt u concentraties van de meest trendy modezaken en amusementsgelegenheden. Bovendien kunt u hier unieke en innoverende architectuur bewonderen. Naast trendy winkels vindt u hier echter ook vlooienmarkten met een grote verscheidenheid aan goedkope artikelen. In Ximending, het oude winkel- en amusementscentrum van Taipei, bevindt zich het allereerste voetgangersgebied van de stad. Aan beide kanten van de straten vindt u allerlei winkels, van kleine boetiekjes en platenzaken tot snackbars en snoepwinkels. Ook vindt u hier een groot aantal filmtheaters, KTV’s (karaoke) en andere amusementsgelegenheden. In Wanhua, een nog oudere wijk van Taipei en de plaats van Taipei’s allereerste nederzetting, zijn tot op de dag van vandaag nog overblijfselen van het briljante verleden terug te vinden. Zo bevinden zich hier bijvoorbeeld de Longshan en Zushi tempels die niet alleen plaatsen van godsdienstoefening zijn, maar bovendien prachtige voorbeelden van traditionele architectuur vormen. De afwisselende collecties van musea en kunsttentoonstellingen vertegenwoordigen het culturele aspect van de stad. De meest bekende hiervan is het National Palace Museum, dat samen met de top musea van New York, Parijs en Londen, tot de beste musea ter wereld behoort. Het National Palace Museum heeft de grootste en meest waardevolle collectie van Chinese historische kunstvoorwerpen in de hele wereld, met 620.000 artikelen van onschatbare waarde, gedateerd van het Neolithicum tot de Qing Dynastie die in 1911 afliep. De collectie bevat oude bronzen en kramieken voorwerpen, kalligrafiekunstwerken, schilderijen en andere voorwerpen uit China’s dynastieke verleden. Ook is er een nieuwe aparte afdeling met tentoonstellingen van moderne en hedendaagse kunst. Soms organiseert het museum ook speciale tentoonstellingen van buitenlandse kunst als onderdeel van de promotie van internationale uitwisseling. De laatste jaren heeft Taipei grote stukken groen aan de stad toegevoegd, waaronder het Yangmingshan National Park aan de noordkant van Taipei, de parken rondom de Chiang Kai-Shek en Sum Yat-Sen Memorial Halls, het Da’an park en het Xinsheng park. Deze [arken bieden niet alleen een verfrissende schoonheid, maar vormen ook een plek waar men zich kan ontspannen. Voor ontspanning kunt u ook opvoeringen van internationaal bekende groepen bijwonen die regelmatig worden georganiseerd in het National Theater en de National Concert Hall, gelegen op het plein rondom de Chiang Kai-Shek Memorial Hall. Deze twee gebouwen zijn geheel opgetrokken in traditioneel Chinese paleisstijl en voorzien van moderne apparatuur en een eigentijds interieur. De Taipei Zoo, de grootste dierentuin in AziŽ, is een andere attractie die u niet mag missen.    

Kaohsiung – de warmhartige havenstad

Kaohsiung is een grote havenstad in het zuiden van Taiwan die de voornaamste doorgang naar open zee vormt, en bezoekers zijn altijd aangenaam verrast door de warme en gastvrije sfeer die er hangt. De opvallende wolkenkrabbers die hoog boven de horizon van Kaohsiung uisteken behoren tot de hoogste van Taiwan. De 85 verdiepingen tellende Tuntex-toren bijvoorbeeld heeft inmiddels de positie van voornaamste orientatiepunt verworven. De Love River (eigenlijk een kanaal) die de stad in twee delen splits, heeft een algehele opknapbeurt gekregen, en groene parken flankeren nu de oevers. Decoratieve lampen verlichten ’s avonds de rivier en haar oevers waardoor er een Europese atmosfeer ontstaat. De Love River vormt bovendien het middelpunt van activiteiten rondom het lantaarnfestival en het drakenbootfestival. Een nieuw historisch museum geeft een indruk van het glorieuze verleden van de stad, terwijl een museum voor beeldende kunsten (grotendeels gericht op oderne kunst) en een museum voor industriele nijverheid voor het culturele aspect zorgen. Wanneer u in Kaohsiung de plaatselijke lekkernijen wilt uitproberen, kunt u het best de Liuhe nachtmarkt, de Xinxing nachtmarkt of het Qijin zeerestaurant bezoeken.