Eco Toerisme in Thailand

Nationale & Historische Parken

B M Air Reizen - Industrieweg 38 - 3606 AS Maarssen - Tel: 030 - 2 25 23 28 - Fax: 030 - 2 25 24 72 - Email: info@bmair.nl

Home Index Thailand

Thailand Rondreizen

Bouwstenen Thailand Thailand Vliegtickets

Hotels Thailand

 

     

 

Thailand is gezegend met prachtige natuurlijke attracties zoals schitterende stranden, prachtige berglandschappen, natuurparken en vele culturele en historische bezienswaardigheden. De goede infrastructuur zorgt ervoor dat bezoekers eenvoudig toegang hebben tot al deze natuurlijke schatten.

Het beleid van de Thaise regering betreffende het inkomende toerisme is de laatste jaren steeds meer gericht op duurzaamheid, een goede samenwerking met de locale gemeenschap en haar natuurlijke omgeving, een grotere veiligheid voor toeristen en het voorkomen van iedere vorm van uitbuiting. De term Eco Toerisme wordt gebruikt voor elke vorm van toerisme in een natuurlijke omgeving die is gebaseerd op de kennis van de locale bevolking en een grote verantwoordelijkheid heeft naar het ecologische systeem in deze omgeving.

Het National Park Systeem in Thailand is belangrijk in de groeiende vraag naar Eco Toerisme. De meeste nationale parken zijn goed bereikbaar en proberen het duurzaam toerisme te promoten. Dit geldt natuurlijk ook voor de Nationale Zeeparken.

Nationale & Historische Parken

Thailand bezit 96 Nationale Parken, 100 wildparken en 65 bosrijke parken. Al deze parken bij elkaar zijn goed voor ongeveer 13% van de totale oppervlakte. Dit systeem van parken, dat beheerd wordt door het Royal Forestry Department, biedt bezoekers de mogelijkheid om kennis te maken met de nationale natuurlijke schatten van het land.

Historische Parken

Thailand bezit vele historische parken, die allen deel uitmaken van het culturele erfgoed van het land. De eerste invloeden kwamen uit het oude India, toen kooplieden en geleerden zich vestigden in Zuidoost AziŽ zo’n 2300 jaar geleden. Het boeddhistische geloof is hiervan het belangrijkste voorbeeld. Veel van de Thaise Koninklijke tradities vonden hun oorsprong in de Indische cultuur. Het eerste contact met het boeddhisme in Thailand vond plaats in Nakhon Pathom, toen Indische gelovigen deel uitmaakten van het Khmerrijk. In de 6de eeuw bloeiden vele onafhankelijke staten op in de regio, die we nu kennen als Thailand. Een van hun was het Mon Dvaravati Koninkrijk. De overheersing van de Mon in centraal Thailand werd afgenomen door de Khmer, die hun gebied uitbreiden. Met de tijd werden de Khmer zo machtig dat zij regeerden over het gehele gebied. Alleen de zuidelijke provincies bleven onaangetast. Tegen het eind van de 13de eeuw nam de macht van de Khmer langzaam af en vormden zich nieuwe koninkrijken, die gevormd werden door de Thai. Een goed voorbeeld hiervan is het noordelijke Lanna Koninkrijk. Deze koninkrijken pikten steeds meer gebied af van het Khmerrijk. De Thai vestigden hun hoofdsteden eerst in Ayutthaya en later in Bangkok. Door de eeuwen heen maakten vele bevolkingsgroepen zoals de Chinezen, Arabieren, MaleisiŽrs en westerlingen deel uit van de Thaise cultuur. De overblijfselen uit deze periodes vindt u terug in geheel Thailand.

Khmer Koninkrijk

Het beste voorbeeld uit de Khmercultuur kunt u terugvinden in Phimai, gelegen op circa 60 kilometer ten noordoosten van Nakhon Ratchasima. Een oude tempel staat hier midden in het nieuwe moderne centrum van de stad. Overblijfselen uit de oude periode kunnen nog steeds teruggevonden worden. De steden werden net zoals alle andere Khmer-vestigingen volgens plan gebouwd in een rechthoek. Verder werden de vestigingen beveiligd door kunstmatige grachten aan te leggen, zodat ze als het ware een eilandje vormden. Het nabijgelegen Phanom Rung en Muang Tham zijn ook goede voorbeelden uit de Khmerperiode. Andere prachtige Khmer-schatten in Thailand zijn de Muang Singh in Kanchanaburi en de imposante shrines in Lop Buri.

Davaravati Koninkrijk

Het centrum van de Davaravati-cultuur lag in het gebied in de omgeving van Nakhon Pathom, een klein plaatsje gelegen op 50 kilometer ten westen van Bangkok, en U Thong in het noorden. Het belangrijkste gebouw is de Phra Pathom Chedi, een boeddhistische gouden klokvormige shrine, gelegen in Nakhon Pathom. Dit is de plaats waar het boeddhisme in Thailand is ontstaan. De 120 meter hoge chedi is het hoogste boeddhistische gebouw ter wereld.

Lanna Koninkrijk

Het Lanna Koninkrijk is opgericht door Koning Mengrai. Het koninkrijk was gelegen in het noorden van Thailand en was in het bezit van een uitgebreide mix van culturen, vanwege de diverse bevolkingsstammen. De belangrijkste divisies bestonden uit boeren en stedelingen in de laaglanden en de bergstammen in de hoger gelegen gebieden. De bergstammen bestonden uit verschillende bevolkingsgroepen met ieder hun eigen identiteit, taal, kleding en geloof. De stammen leefden in harmonie met elkaar.

Sukhothai Koninkrijk

Sukhotai, gelegen op ongeveer 480 kilometer ten noorden van Bangkok, was de hoofdstad van het eerste echte Thaise Koninkrijk. De derde koning, King Ramkhamhaeng, ontwikkelde het eerste Thaise alfabet uit onderdelen en gescrypten van het oude Mon en Khmer. Het koninkrijk is algemeen gerespecteerd vanwege de productie van prachtige religieuze kunst, zoals boeddhabeelden en beeldhouwwerken. De stad Sukhothai werd omgeven door stadsmuren en een gracht om zich tegen indringers te beschermen. Het systeem was in die tijd zo veilig dat de stad nooit is veroverd.

Ayutthaya Koninkrijk

De architectuur en kunst uit de Ayutthaya-periode was een perfecte mix van Dvaravati, Khmer, Mon en Lawa culturen. De stad was gelegen in het lager gelegen bekken van de Chao Phraya rivier. Deze plaats was zorgvuldig uitgezocht vanwege het feit dat de inwoners gebruik wilden maken van kanalen die trapsgewijs in het levensonderhoud konden voorzien. Lop Buri, de zusterstad van Ayutthaya, lag op korte afstand. De stad deelde mee met de weelde van de hoofdstad. Koning Narai bouwde in Ayutthaya zijn paleis. Dit paleis kunt u nog steeds bezichtigen. Ayutthaya en Lop Buri waren de eerste Thaise steden die bezocht werden door de Europeanen. Tijdens de gouden eeuw van de Thaise cultuur werd tevens het Bang Pa-In Zomerpaleis, gebouwd langs de Chao Phraya rivier. Het paleis ligt even ten zuiden van de oude hoofdstad. In 1767 werd de stad verwoest door een aanval van de Birmezen. Het enige dat overbleef waren ruines die tegenwoordig zijn opgenomen als World Heritage Site.

Rattanakosin Island

Het tegenwoordige Bangkok geeft een vervolg aan de rijke culturele gedachten uit de Ayutthaya-periode. Het hart wordt gevormd door Rattanakosin Island, met het prachtige Koninklijk Paleis (Grand Palace), de Pramane Ground en vele andere symbolen. Het eiland is omgeven door water, met de Chao Phraya aan de ene kant en de kanalen van Bang Lamphu en Ong Ang aan de andere kant. De architectuur van de tempels en de paleizen volgende de Ayutthaya-stijl. De belangrijkste literaire werken uit Ayutthaya, inclusief enkele historische records, moeten wederom worden vervaardigd.

Historische gebouwen en plaatsen vormen een afspiegeling van de civilisatie en cultuur uit het verleden. Ze vormen als het ware een brug tussen het verleden en het heden. In 1987 werd door de toenmalige regering het eerste historische park geopend in Thailand, het Muang Sing Historical Park in Kanchanaburi. Tegenwoordig zijn er 10 van deze historische parken, waarvan er 3 zijn opgenomen als World Heritage Sites. De 10 historische parken zijn: Muang Singh, Phanom Rung, Sukhothai, Si Satchanalai, Kamphaeng Phet, Sri Thep, Phimai, Ayutthaya, PhraNakhon Khiri en Phu Phra Bat. Ze zijn het resultaat van het harde werk van het Fine Arts Department. Al deze parken beschikken over een informatiecentrum voor toeristen en zelfopgeleide reisleiders/sters die het gebied op hun duimpje kennen.

Muang Sing Historical Park

Dit is ťťn van de belangrijkste plaatsen, gelegen in het bassin van de Kwai Noi rivier in Kanchanaburi. Prehistorische menselijke skeletten zijn teruggevonden bij de oude stad, samen met metalen gereedschappen, ornamenten, stenen en funderingen uit de Dvaravati-periode. De ruines en overblijfselen uit deze periode vormen diverse ringen met een gracht. Ieder jaar vindt hier een speciale licht- en geluidshow plaats, het Thin Buri Sri Chai Sing, met klassieke dansen.

Phanom Rung Historical Park

Het noordoosten bezit vele historische monumenten die stammen uit de Khmerperiode. Hiervan is de Prasat Hin Khao Phanom Rung een belangrijk voorbeeld. Het is het enige religieuze Khmermonument, dat gebouwd is tegen een heuvel. Het restaureren van deze gebouwen heeft een grote bijdrage geleverd aan het bestuderen van de Khmerarchitectuur. Een speciaal festival, de Phanom Rung Fair, vindt hier ieder jaar tussen eind maart en begin april plaats.

Sukhotai Historical Park

Sukhotai is de oudste centraal gelegen hoofdstad van Thailand, opgericht in het midden van de 13de eeuw. De stad bestaat uit paleizen en belangrijke religieuze monumenten, die omgeven zijn door stadsmuren en een gracht. De oude stadspoorten kunt u vinden in het midden van de stadsmuren die een vierkant vormen. Ook buiten de stadsmuren liggen ruines en monumenten verspreidt. In 1990 is het Sukhotai Historical Park opgenomen door de UNESCO als World Heritage Site. Er vinden traditionele festiviteiten plaats gedurende Loi Kratong, in november.

Si Satchanalai Historical Park

Si Satchanalai was een satellietstad van Sukhotai, gelegen op 50km afstand. Het is gelegen langs de over van de Yom rivier. De ruines van 134 monumenten zijn gevonden in dit gebied. De stad was gebouwd langs kosmologische lijnen met het tempelcomplex in het midden en omgeven door een stadsmuur, een rivier en bossen. Vanwege haar relatie met Sukhotai werd ook dit historische park opgenomen in 1990 door de UNESCO op de World Hertage List. Het Songkran Festival vindt hier ieder jaar in april plaats.

Kamphaeng Phet Historical Park

Khamphaeng Phet was een belangrijke stad van het Sukhotai koninkrijk van de 13de tot de 15de eeuw. De eerste tekenen van leven werden gevonden in stenen inscripties. Uit de Ayutthaya gescripten bleek dat de stad eerst Muang Chakangrau werd genoemd en geregeerd werd door een prins uit Sukhothai. Culturele festiviteiten vinden plaats in april  tijdens het Nop Phra Len Pleng Festival.

Sri Thep Historical Park

De grote oude stad Sri Thep, gelegen in een bassin van de Pasak rivier, vormde een belangrijk communicatiecentrum tussen de steden in het noorden en die van centraal Thailand. Archeologen ontdekten tijdens opgravingen in de bassins van de Pasak rivier en de Lop Buri rivier dat er zich hier een hoogontwikkelde cultuur had ontwikkeld.

Phimai Historical Park

Het grootste stenen monument in het noordoosten is de Prasat Hin Phimai, gelegen in het Phimai Historical Park. Het werd gebruikt om de leer te verkondigen van het Mahayana Boeddhisme in het begin van de 12de eeuw. Tevens werd dit monument als voorbeeld gebruikt van de Angkor Wat in Cambodja, wat dit monument nu nog belangrijker maakt. Het jaarlijkse Phimai Festival vindt plaats in november in dit historische park. Tijdens dit festival worden er speciale dansen opgevoerd.

Ayutthaya Historical Park

Van de 14de tot de 18de eeuw was Ayutthaya de hoofdstad van het centraal Thaise Koninkrijk. Met invloeden uit de Dvaravati, de Khmer, de Mon en de Lawa cultuur was Ayutthaya in staat haar eigen kunst en cultuur te ontwikkelen. Er regeerden tijdens de Ayutthaya periode 33 koningen, die verantwoordelijk waren voor de bouw van vele prachtige monumenten. In 1994 werd Ayutthaya opgenomen in de World Heritage Site van de UNESCO. Het jaarlijkse festival, de Ayutthaya World Heritage Day, vindt plaats in december.

Phra Nakhon Khiri Historical Park

Het Phra Nakhon Khiri Historical Park ligt in de provincie Phetchaburi en was een belangrijke satellietstad van Ayutthaya. De stad was in die tijd beter bekend als Khao Wang, het paleis op de berg. De plaats was gebouwd bovenop de berg Samana, en diende als zomerpaleis van Koning Rama IV. Binnen het park bevinden zich Koninklijke verblijven en tempels. De gebouwen beschikken over een Thaise, Westerse en Chinese architectuur. In het museum worden allerlei gebruiksvoorwerpen van Koning Rama IV en Koning Rama V tentoongesteld, zoals beelden en ceramiek dat afkomstig is uit China, Japan en Europa.  

Phu Phra Bat Historical Park

Dit park is gelegen op een heuvel van de Phu Phan berg. Er bevinden zich hier 62 archeologische en culturele vindplaatsen met ondermeer prehistorische rotstekeningen van ongeveer 4000 tot 2000 jaar oud. Er zijn ook historische opgravingen uit de Dvaravati en de Khmer-cultuur. In het park bevindt zich ook een stupa uit 1920 en een voetafdruk van Boeddha. In october vinden hier de Usabaros Day en de Ban Chiang World Heritage Day plaats.