KANCHANABURI

BM Air Reizen heeft het grootste aanbod vakantiereizen naar de River Kwai.

Gratis Reisgids

B M Air Reizen - Industrieweg 38 - 3606 AS Maarssen - Tel: 030 - 2 25 23 28 - Fax: 030 - 2 25 24 72 - Email: info@bmair.nl

Home Index Thailand Thailand Rondreizen Bouwstenen Thailand Hotels

Kanchanaburi

De provincie Kanchanaburi (kaart) is de op 3 na grootste van Thailand en grenst aan Myanmar. De gelijknamige provinciehoofdstad ligt ongeveer 129 km ten westen van Bangkok. De stad is gesticht door Rama I en diende als eerste verdedigingslinie tegen het Birmese leger, die aan zouden kunnen vallen via de Drie Pagoden Pass. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze pass door de Japanners gebruikt om hun troepen in Birma te bevoorraden. 100.000 krijgsgevangen werden ingezet om een spoorlijn aan te leggen door dit gebied. In Kanchanaburi zijn twee militaire begraafplaatsen. Tegenwoordig is de provincie wereldberoemd vanwege de River Kwai Bridge, maar er is veel meer te ontdekken. Wat dacht u van schitterende oerwouden, kleine dorpjes, prachtige rivieren,  bergen, nationale parken, watervallen en grotten. 

Bezienswaardigheden :

De Brug over de River Kwai

Deze brug werd wereldberoemd vanwege de vele films en boeken. De zwarte ijzeren brug werd door het Japanse Leger vanuit Java naar Thailand gebracht en hier weer in elkaar gezet door de geallieerde krijgsgevangenen. De brug maakt deel uit van de beruchte doden spoorlijn tussen Thailand en Birma. In 1945 werd de brug veelvuldig gebombardeerd door het geallieerde leger. Na de oorlog is de brug herbouwd.

De Dodenspoorweg 

Het gedeelte van de spoorlijn dat toendertijd de dodenspoorbaan vormde, was 415 kilometer lang. Het was de strategische toevoerweg voor het Japanse leger vanuit Thailand, 152 kilometer in Burma. In september 1942 begon men aan de Thaise kant bij Nong Pladook te bouwen. Ook in Burma startte men met de bouw. In de late herfst van 1943 ontmoette men elkaar bij de Drie Pagoden Pass in het Songkhala district, het noordelijkste gedeelte van de provincie Kanchanaburi. Volgens de eerste plannen van de Japanse ingenieurs zou de bouw voor dit traject 5 jaar duren. Het Japanse leger echter dreef zijn gevangenen zo bruut en onverbiddelijk op, dat het traject al na 16 maanden voltooid was. Buiten de ongeveer 30.000 krijgsgevangenen uit de reeds genoemde landen werden ook nog een 100.000 gevangenen uit IndonesiŽ, Singapore, Burma en Thailand ingezet. Van beide groepen stierven er meer dan de helft aan ondervoeding, tropische ziektes, het harde werk en de mishandelingen door de soldaten van het Japanse leger. De brug over de rivier de Kwai was een belangrijk punt op het traject en werd daarom vaak door vliegtuigen van de geallieerden gebomberdeerd en zwaar beschadigd. Daardoor werd de bevoorradingsroute voor de Japanners beblokkeerd. Tegenwoordig ligt de brug ongeveer 4 kilometer van het centrum van de hoofdstad Kanchanaburi verwijderd, in het district Thamakham. De film over de brug naar de roman van Pierre Bouet berust niet op ware feiten en heeft met de werkelijkheid van toen niets te maken.  

 Het oorlogsmuseum

Dit museum, gelegen naast de River Kwai brug, huisvest een grote collectie aan wapens, gereedschappen en werktuigen uit de oorlogsperiode.

 Hellfire Pass & Memorial Museum

Dit museum vertelt het verhaal van de krijgsgevangen die door een onherbergzaam landschap onder dwang met beperkte middelen de spoorweg moesten aanleggen. In het museum worden filmbeelden en foto 's vertoond. Ook ziet u hier diverse gereedschappen die de gevangenen gebruikt hebben tijdens de bouw van de dodenspoorweg. Om de hellfire pass te bereiken kunt u vanuit het museum een lange wandeling maken door de jungle bergafwaarts.

Het JEATH oorlogsmuseum

Het JEATH-museum is een openluchtmuseum, gelegen bij de Wat Chaichumphon. De naam zelf is een afkorting. Deze is samengesteld uit de eerste letters van de namen van de landen die bij de Tweede Wereldoorlog in dit gebied betrokken waren: Japan, Engeland, AustraliŽ, Thailand en Holland. Krijgsgevangenen uit Engeland, AustraliŽ en Holland bouwden mee aan de Death Railway, de dodenspoorlijn. Japan oefende de controle uit over deze krijgsgevangenen. Thailand was het bezette land dat veel moest ‘slikken’ van zijn Japanse ‘gasten’.De afkorting JEATH verwijst ook naar Death, het Engelse woord voor dood. Zo herinnert de naam ook aan de verschrikkelijke waarheid van de dodenspoorbaan. De toenmalige abt van Wat Chaichumpol, de hoogeerwaarde heer Phra Theppanuasuthee, opende in 1977 het museum. Het was toen gedeeltelijk een openluchtmuseum. In dit museum bewaart men de verschillende vondsten uit de jaren 1942-1943, toen de krijgsgevangenen uit de genoemde landen deze dodenspoorweg bouwden. Het JEATH-museum werd niet opgericht om haat onder de mensen, speciaal tussen Japanners en de bewoners van de toenmalige landen, aan te wakkeren of levend te houden. Het wil een waarschuwing zijn dat niets erger is dan oorlog.

Het eerste, wat na aankomst is te zien, is een precies nagebouwde woonbarak uit bamboe. Deze barak was bestemd voor de krijgsgevangenen. Hierin zijn foto’s en schilderijen geŽxposeerd. Deze zijn afkomstig van gevangenen van destijds of gemaakt door de Thais. Aanvankelijk hadden de Japanners tegen het maken van foto’s geen bezwaar. Later verboden ze hun gevangenen ook maar iets te vereeuwigen; ze waren er bang voor dat hun slechte behandeling van het (krijgs) gevangenen tijdens de bouw van de dodenspoorbaan bekend zou raken. Ook vindt u krantenartikelen over en interviews met vroegere krijgsgevangenen en hun familie en vrienden. Daarin staan de wrede omstandigheden beschreven waar aan de gevangenen blootstonden. Tenslotte zijn er verschillende dingen te zien, zoals pistolen, messen, helmen, veldflessen en dergelijke meer. Ook ligt er nog een grote bom die destijds bestemd was om de brug over de River Kwai te vernietigen en op die manier de aanvoerroute van het Japanse leger tussen Thailand en Burma een halt toe te roepen.

Kanchanaburi Town Gate

Dit zijn overblijfselen uit de periode 1833, toen de stad gesticht werd door Koning Rama III. Het is gelegen aan de Lak Muang Road, vlakbij het punt waar de Kwai Yai en de Kwai Noi rivier tezamen komen.  

De Kanchanaburi oorlogsbegraafplaats

Deze begraafplaats ligt aan de Saeng Chuto Road, tegenover het treinstation. Op deze begraafplaats liggen 6982 krijgsgevangenen begraven.  

De Chong Kai oorlogsbegraafplaats

Deze begraafplaats ligt 2 km ten zuiden van de stad aan de oever van de Kwai Noi rivier. Op deze begraafplaats liggen 1750 krijgsgevangenen begraven. 

Wat Tham Mankhong Thong

Deze tempel ligt op 4 km van het centrum, aan de oevers van de Kwai Noi rivier. U vindt hier een klein museum, waar voorwerpen tentoongesteld worden die in deze omgeving gevonden zijn.  

Wat Tham Phu Wa

Dit klooster ligt in een schitterende omgeving op 15 km van het centrum. Het klooster is beroemd vanwege het mediteren. Ook ligt hier een prachtige  rots.

Nationale Parken in de omgeving van Chiang Mai

Erawan National Park

Het Erawan National Park werd in 1975 opgenomen als 12de nationale park in Thailand en is gelegen in Amphoe Muang en Amphoe Saiyok in de provincie Kanchanaburi. Het park heeft een oppervlakte van ongeveer 550 km2 en bestaat uit hoge bergen en valleien. De bergen in het oosten van het park hebben een hoogte van bijna 1000 meter. Deze bergen beschermen het achtergelegen landschap voor de oostelijke moesson, dit resulteert in een laag gemiddelde betreffende de regenval. In de zomermaanden is de temperatuur heet en van november t/m februari is de temperatuur zeer aangenaam. De belangrijkste attractie van het park is de Erawan waterval. Ongeveer 78% van het park is bedekt met dichte bossen. In het park leven verschillende zoogdieren, reptielen en vogels. Indien u geluk heeft dan kunt u een glimp opvangen van een olifant, een aap, een vliegende eekhoorn, een adelaar een king cobra of een python. Verder leven er vele vissen, krabben en insecten.

Erawan Waterval

Deze waterval bestaat uit 7 levels, het water valt in totaal 1500 meter naar beneden via een soort trappensysteem. De omgeving bestaat uit een prachtige natuur vol bomen en orchideeŽn. Indien u wilt dan kunt u helemaal naar de 7de waterval lopen via een pad dwars door het bos. De meeste mensen beperken zich tot de 3de level. Hier kunt u heerlijk zwemmen. Wees niet bang, de vissen zwemmen hier gewoon rond. De kleinere visjes komen nieuwsgierig dichterbij en sabbelen aan uw lichaam. Tijdens de oorlog maakten dit soort visjes de wonden van de krijgsgevangen schoon. Dit is werkelijk een schitterende ervaring.

Wang Badan Grot

Deze grote kalkstenen grot ligt ongeveer 50km van het hoofdkwartier van het park. In de grot kunt u genieten van prachtige kalkstenen formaties.

Phrathat Grot

Ook deze grot zit vol met vreemde kalkstenen rotsformaties. De vreemde vormen zijn een genot om naar te kijken.

Sai Yok National Park

 In 1980 werd het Sai Yok National Park opgenomen in de nationale parken lijst van Thailand. Het gebied is bergachtig, vol met tropisch regenwoud. 

De Sai Yok waterval is de meest populaire attractie van het circa 500km2 Sai Yok National Park. De Sai Yok en de Sai Yok Noi watervallen stromen rechtstreeks in de Khwae Noi rivier. U heeft een schitterend uitzicht op de watervallen vanaf een van touw gemaakte hangbrug. Indien u hier niet op durft heeft u van andere punten ook een mooi uitzicht op de watervallen. Andere attracties in het nationale park zijn de fascinerende kalkstenen grotten. In deze grotten leven verschillende soorten vleermuizen. Verder leven er in het park 65 vogelsoorten, herten, olifanten en apen.

Sai Yok was de plaats waar het Japanse leger, tijdens de 2de Wereldoorlog, hun kamp vestigde. Restanten van deze kampen en trajecten van de wereldberoemde Doden Spoorlijn kunt u hier nog steeds terugvinden. Per raft kunt u de Sai Yok rivier en de prachtige grotten bij Daowadung en Lawa bezichtigen. Enkele scenes van de film “The Deer Hunter” zijn op deze locatie opgenomen.

Chaloem Rattanakosin National Park

Het Chaloem Rattanakosin National Park is het kleinste park van de provincie Kanchanaburi met een oppervlakte van ongeveer 60km2. De belangrijkste kenmerken van het park zijn de ongerepte natuur, de kalkstenen bergen, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Het park werd in 1980 opgenomen als nationaal park. De beboste, kalkstenen bergen zorgen voor de wateraanvoer voor de Mae Klong rivier. De hoogste berg van het park, de Kam Paeng, heeft een hoogte van ongeveer 1260m. De afstand vanuit de stad Kanchanaburi naar het park bedraagt ongeveer 100km.

Het park is voor het grootste gedeelte bedekt met dicht regenwoud en in het park leven o.a. leopards, herten en apen. Ook komen hier enkele zeldzame vogelsoorten voor. Tevens is het park het thuis voor een speciale kikker, de waterhond. Deze zeldzame kikker maakt het geluid van een blaffende hond.

Tharn Lod Noi grot

De subtiele lichtval in deze 300 meter lange grot illustreert de prachtige stalactieten. Het water in de grot zorgt ervoor dat de temperatuur aangenaam koel is. Er gaat een pad van 2km naar de zustergrot. De tocht van de ene grot naar de andere grot duurt ongeveer 1 uur.

Tharn Lod Yai grot

Deze grot werd vroeger gebruikt als kerkhof. Er zijn onder andere wapens en skeletten gevonden in deze grot. 

Kheaun Sri Nakharin Rattanakosin National Park 

Dit nationale park is gelegen in de districten Sai Yok, Sri Sawat en Thong Pha Phum van de provincie Kanchanaburi. Het park beschikt over een prachtige natuur, inclusief enkele watervallen, heetwaterbronnen en grotten. Het park dat een oppervlakte heeft van ongeveer 1500 km2 is in 1981 opgenomen op de lijst van nationale parken. De Kwae Yai rivier vindt zijn oorsprong in de bergen van dit park. In het park leven o.a. eekhoorns, vleermuizen, civetkatten en verschillende vogelsoorten. Het park ligt op ongeveer 100 km van Kanchanaburi Stad. 

Huay Knamin waterval 

Dit is een van de mooiste watervallen in Thailand. De rivier splitst zich in twee kanalen en valt dan zeven verdiepingen naar beneden alvorens over te gaan in de Kwae Yai rivier 

Khaoen Sri Nakarin View Point 

Vanaf dit punt heft u een prachtig uitzicht op het Sri Nakarin reservoir. Ook kunt u hier een boot huren om het meer in de dam te ontdekken.  

Neramit grot 

In deze kalkstenen grot kunt u prachtige stalactieten en stalagmieten ontdekken. 

Phra grot 

In deze grot bevindt zich een mooi boeddhabeeld. Tevens diende deze grot als schuilplaats voor Thaise soldaten gedurende de oorlog met Birma in de 18de eeuw. 

Phratat waterval 

Dit is een van de mooiste watervallen van het Thong Pha Phum district. Het is gelegen in een prachtige omgeving. 

Heetwaterbronnen 

Er bevinden zich in het Kheaun Sri Nakharin Rattanakosin National Park twee heetwaterbronnen die geschikt zijn om in te baden. 

Khao Laem National Park 

Het Khao Laem National Park beslaat een oppervlakte van ongeveer 1500km2 en beschikt over een prachtig regenwoud. Het park is gelegen bij het Khao Leam reservoir bij Sangklaburi en het district Thong Pha Phum in het westen van de provincie Kanchanaburi. Een bergketen strekt zich van noord naar zuid en in dit gebied ontspringt het water voor de Kwai Noi rivier en tevens enkele andere belangrijke rivieren. In het park leven o.a. beren, tijgers, olifanten en vele vogelsoorten.  

Khao Laem reservoir 

Dit reservoir beschikt over een groot meer en waterwegen met stroomversnellingen en enkele kleine eilandjes.  

Kreng Kra Wia grot 

Deze grot is gelegen ten noorden van Ban Kreng Wia op ongeveer 40km van Thong Pha Phum. In de grot kunt u genieten van prachtige stalactieten en stalagmieten. Een meertje zorgt voor een koele atmosfeer. 

Kreng Kra Wia waterval 

Dit is een kleine waterval gelegen op ongeveer 45km van Thong Pha Phum. 

Dai Chong Tong waterval 

Deze waterval valt circa 15m naar beneden en is gelegen bij de Kreng Kra Wia waterval. 

Jee Dee Bo Ong 

Dit monument is een goed voorbeeld van de Myanmar architectuur. Het is gelegen op een kleine heuvel omgeven door een groot meer. Op de 15de dag van de Waxing maan komt de locale bevolking hier bidden. 

Lam Klong Ngu National Park 

Het Lam Klong Ngu National Park is een vruchtbaar, bebost gebied gelegen in het Tanaosri bergketen van de provincie Kanchanaburi. Het park bezit een grote diversiteit aan wildleven, vanwege haar ligging bij het Thung Yai Naresuan Wildlife Sanctuary. Het berglandschap zorgt voor de watertoevoer naar het meer in de Sri Nakarin dam.   

Sao Hin grot

In deze grot bevindt zich een 60m hoge kalkstenen pilaar, die zich in miljoenen jaren zo heeft gevormd. 

Nok Nang-An grot 

De Nok Nang-An grot is een grote grot, waar de Klong Ngu doorheen stroomt. In de grot bevinden zich vele stalagmieten en stalagtieten. 

Natok grot 

Deze grot beschikt over een ondergrondse waterval, die 17 verdiepingen naar beneden valt. Verder vindt u in de grot ongeveer 30 prehistorische tekeningen. 

Yai grot 

In deze grot borrelt het water omhoog en ontstaat een riviertje. 

Nang Kruan waterval 

Deze waterval ontstaat uit de Thong Pha Phum rivier en de Cha Ey rivier. Deze rivieren komen samen en creeren deze waterval.

Kliti waterval

Deze waterval is 800 meter hoog. De hoogste level is 20m en in enkele levels kunt u zwemmen.

 Thong Pha Phum National Park

Het Thong Pha Phum National Park is ongeveer 1120km2 en ligt in de districten Sri Sawar en Thong Pha Phum in het westen van de provincie Kanchanaburi. De bossen van dit park zijn verbonden met die van het Thung Yai Naresuan Wildlife Sanctuary, het Sai Yok National Park, het Khao Laem National Park en de bosgebieden in Myanmar. Het land is hier erg vruchtbaar en er leven diverse dier- en plantensoorten.  

Khao Yai waterval

De Khao Yai waterval is een grote waterval met drie levels. De waterval is gelegen in een prachtig, rustige omgeving met een schitterende natuur. Een pad van ongeveer 4km gaat richting de waterval. 

Jok Ka Din waterval

Bij deze waterval valt het water circa 30m naar beneden van een klif. 

Khao Khad View Point

Vanaf dit view point heeft u een schitterend uitzicht op de Jok Ka Din waterval en de omliggende bossen.

 Khao Noi grot

Deze grot is gelegen in Taling Daeng. In de grot bevindt zich een boeddhabeeld.