ALGEMENE INFORMATIE

BM Air Reizen heeft het grootste aanbod vakantiereizen naar Thailand.

B M Air Reizen - Industrieweg 38 - 3606 AS Maarssen - Tel: 030 - 2 25 23 28 - Fax: 030 - 2 25 24 72 - Email: info@bmair.nl

Home Thailand Rondreizen Thailand Vliegtickets Thailand Hotels
Index Thailand Thailand Aanbiedingen Thailand Tours Thailand Informatie Gratis Reisgids

De natuur en het landschap zijn schitterend en heel afwisselend; hoge bergen, jungle, rijstvelden, uitgestrekte bossen. Overal vindt men tempels, de ťťn nog mooier dan de ander. In Thailand leeft ongeveer 80% van de bevolking van landbouw, waarvan rijst het grootste deel uitmaakt.

Het koningshuis is zeer geliefd in Thailand en hun koning wordt zeer geŽerd en gerespecteerd. ZKH Bhumipol, Rama IX, is de langst zittende vorst uit de Rama-dynasty en samen met zijn vrouw HKH Sirikit en hun kinderen doen veel voor de ontwikkeling van hun land.  Kritiek en laatdunkende opmerkingen over de koninklijke familie worden absoluut niet getolereerd, zeker niet van buitenlanders !

De Thai zijn erg gastvrije en vriendelijke mensen met een groot gevoel van onafhankelijkheid. Het feit dat Thailand als enig land van zuidoost AziŽ nooit door enig Europees land is gekoloniseerd, is op zich al een bewijs dat de Thai nog iets meer in zich hebben dan de glimlach en charme. De belangrijkste godsdienst van Thailand is het Boeddhisme, waarvan  95% van de bevolking aanhanger is. In de derde eeuw voor Christus kwam de religie, of levensleer, uit Ceylon (Sri Lanka) naar Thailand. Boeddhisten hangen de leer van de Boeddha aan, een Indiase prins die in 543 voor Christus werd geboren onder de naam Siddharta Gautama. De Thai houden daarom de boeddhistische jaartelling aan, momenteel is dat het jaar 2543. Midden april wordt het Thaise Nieuwjaar gevierd, Songkran genaamd. Tijdens dit belangrijke feest, dat meerdere dagen duurt, wordt er overal met water naar elkaar gegooid ! In Thailand leven ongeveer 200.000 monniken in 25.000 tempels verspreid over het gehele koninkrijk. Deze in oranje gewaden gehulde mannen leven volgens streng voorgeschreven regels. Vrouwen mogen monniken niet aanraken. Bij een bezoek aan een tempel moet u uw schoenen buiten laten staan. Nette kleding is gewenst; voor de heren een lange broek, voor de vrouwen een lange broek, rok of jurk tot over de knieŽn. De schouders dienen bedekt te zijn. Toon respect voor boeddhabeelden, ook als deze oud en beschadigd zijn, het zijn immers heilige objecten.

De Hill Tribes zijn etnische minderheden die in de bergprovincies leven in het noorden en westen van Thailand. De Thai noemen deze stammen vaak bergmensen. Elke Hill Tribe heeft haar eigen taal, gewoontes, kleding en geloof. De meeste van deze stammen leefden vroegen een nomadenbestaan in Tibet, Birma, Laos en China. Gedurende de laatste 200 jaar hebben velen van hun zich in Thailand gevestigd. In Thailand leven de volgende Hill Tribes: Karen, Hmong, Yao, Lisu, Lahu, Lawa, Akha, Palong, Khamu, Thins en de Mlabri.

Karen

De meerderheid van de Karen of Yang leeft nog steeds in Birma, toch vormen de Karen met 350.000 mensen de grootste bergstam in Thailand. De Karen leven vooral in de provincies Chiang Mai, Mae Hong Son, Phayao en Chiang Rai. Vanwege politieke conflicten in Birma trokken ze steeds meer richting Thailand. Ze leven vaak in bamboe huizen gebouwd op palen. De Karen zijn animistisch, echter 25% van hun die in Thailand leven zijn bekeerd tot het christendom door westerse missionarissen.

De Karen zijn verder onderverdeeld in 4 subgroepen, de Sgaw Karen (de witte Karen), de Pa-O Karen (de zwarte Karen), de Kayah (de rode Karen) en de meest bekende de Padung (de Long Neck Karen). De witte Karen noemen zichzelf de Pga-gan-Yaw, ze zijn het grootst in aantal.

De klederdracht van de Karen vrouwen is erg kleurrijk. Ongetrouwde meisjes dragen vaak witte versierde shirts met een V-hals. Getrouwde vrouwen dragen blouses en rokken in felle kleuren, gedomineerd door rood en blauw. De mannen dragen blauwe broeken met een typisch gestreept rood shirt.

Hmong

De Hmong zijn onderverdeeld in twee groepen. Ze leven in bergachtige gebieden in zuid-China, Vietnam, Laos en Thailand. In Thailand leven ongeveer 100000 Hmong in dorpen in het noorden. Ze leven niet zoals vele andere bergstammen in huizen op palen, maar gewoon op de grond. Voor lange tijd hielden de Hmong zich bezig met het verbouwen en produceren van opium. De kleding van de vrouwen is vaak rijk gedecoreerd met zilver.

Yao

De Yao leven in China, Vietnam, Laos en Thailand. In Thailand leven ongeveer 50000 Yao. Ze wonen verspreid in de provincies Phayao, Nan en Chiang Rai. De oorsprong van de Yao ligt in China en het is de enige bergstam met een taal in schrift. De dorpen van de Yao liggen meestal aan de voet van een berg en hun huizen zijn gebouwd van hout. Ook de Yao hielde zich met de opiumhandel bezig.

Lisu

In Thailand leven ongeveer 28000 Lisu. Ze komen oorspronkelijk uit Tibet en hun dorpen zijn te vinden in de provincies Chiang Mai, Chiang Rai en Mae Hong Son. Ook deze stam hield zich bezig met het verbouwen van opium. Tegenwoordig zijn de mannen bedreven in het maken van houten gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten en houten wapens en vallen. De vrouwen kleden zich heel kleurrijk.

Lahu

De Lahu zijn onderverdeeld in 5 groepen: Rode Lahu, Zwarte Lahu, Witte Lahu, Gele Lahu en de Lahu Sheleh. Ze leven tegenwoordig in de bergen van China, Birma, Laos en noord-Thailand. In de provincies Chiang Mai, Chiang Rai en Mae Hong Son leven ongeveer 25000 Lahu. Ze wonen in houten huizen gebouwd op palen. De kippen, varkens en buffels lopen onder en rondom de huizen. De vrouwen zijn bedreven in het weven van kleding. De Lahu is een onafhankelijk volk en ze houden van entertainment.

Lawa

De Lawa behoren niet echt tot de Hill Tribes, ze leven al in Thailand sinds de 8e eeuw. Archeologen geloven dat hun oorsprong ligt in MicronesiŽ. Daar ze al lange tijd in Thailand leven is de Thaise taal voor vele Lawa de eerste taal. Ongeveer 14000 Lawa leven in het zuidelijke deel van de provincie Mae Hong Son en op het Bo Luang plateau op traditionele wijze. De Lawa houden zich bezig met het verbouwen van rijst. Van oorsprong zijn de Lawa animistisch, echter velen hebben zich bekeerd tot het boeddhisme.

Thailand heeft een tropisch klimaat met drie seizoenen: een koel en droog seizoen van november t/m februari, een heet en droog seizoen van maart t/m mei en een regenseizoen van juni t/m oktober. In de regentijd zijn er tropische buien, deze duren doorgaans niet langer dan een paar uur. Probeert u zich zo spoedig mogelijk aan te passen wanneer u in Thailand aankomt. Ga bij aankomst overdag niet gelijk lang slapen, probeer het tijdsverschil met Nederland te overbruggen, anders maak je van de Thaise dag een nacht (en omgekeerd). Door het tijdsverschil en de verandering van het klimaat kunnen er vooral in de eerste dagen soms maagproblemen ontstaan. Wees daarom in het begin even wat kalm aan, drink niet te snel ijskoude drankjes en wees voorzichtig met het soms sterk gekruide eten.

Thailand bestaat uit 76 provincies; Amnat Charoen, Ang Thong, Buriram, Chachoengsao, Chai Nat, Chaiyaphum, Chanthaburi, Chiang Mai, Chiang Rai, Chon Buri, Chumphon, Kalasin, Kamphaeng Phet, Kanchanaburi, Khon Kaen, Krabi, Krung Thep Mahanakhon (Bangkok), Lampang, Lamphun, Loei, Lop Buri, Mae Hong Son, Maha Sarakham, Mukdahan, Nakhon Nayok, Nakhon Pathom, Nakhon Phanom, Nakhon Ratchasima, Nakhon Sawan, Nakhon Si Thammarat, Nan, Narathiwat, Nong Bua Lamphu, Nong Khai, Nonthaburi, Pathum Thani, Pattani, Phangnga, Phatthalung, Phayao, Phetchabun, Phetchaburi, Phichit, Phitsanulok, Phra Nakhon Si Ayutthaya, Phrae, Phuket, Prachin Buri, Prachuap Khiri Khan, Ranong, Ratchaburi, Tayong, Roi Et, Sa Kaeo, Sakon Nakhon, Samut Prakan, Samut Sakhon, Samut Songkhram, Sara Buri, Satun, Sing Buri, Sisaket, Songkhla, Sukhothai, Suphan Buri, Surat Thani, Surin, Tak, Trang, Trat, Ubon Ratchathani, Udon Thani, Uthai Thani, Uttaradit, Yala, Yasothon.

Telefoneren

Om vanuit Thailand naar Nederland te bellen moet U eerst 00-31 draaien vervolgens het kengetal zonder nul en afsluitend het abonneenummer. Ook per GSM naar Nederland bellen is mogelijk. Indien u een regiovrije telefoon bezit, dan kunt u in Thailand een Thais nummer aanschaffen.

Fooien

Aangezien het salaris betrekkelijk laag ligt in Thailand, zijn de fooien altijd welkom. Aan de serveersters, kamermeisjes en de jongen die helpt met de bagage, geeft u een fooi van minimaal 10 Baht (ongeveer 28 euro cent) Als u tevreden bent over uw gids geeft u na een dagtour ongeveer 50 Baht fooi.

Afdingen

Afdingen is in Thailand heel gewoon, schaamt u zich niet, blijf vooral vriendelijk tegen de mensen, door veel te lachen komt u een heel eind. Op plaatsen waar veel toeristen komen is de vraagprijs hoog en moet u sterk afdingen.

Eten en Drinken

Drinkwater is overal in flessen verkrijgbaar, water uit de kraan is niet voor consumptie geschikt. Op hotelkamers wordt bijna altijd gezorgd voor drinkwater. IJsblokjes zijn betrouwbaar, verpakt ijs eveneens,. Eten staat centraal in het leven van een Thai, zowel in culinair als in sociaal opzicht. Waar u ook komt, een mogelijkheid tot lekker eten is er altijd.

Veiligheid

Reisdocumenten / visum

Geldzaken

Inentingen / vaccinaties

Binnenlands vervoer

Klimaat

Voorbereiding Thailandreis

Verzekeringen

Na aankomst in Thailand