Bogor – Indonesië

Bogor, vroeger bekend als “Buitenzorg”, ligt tijdens het Nederlandse koloniale tijdperk eigenlijk dichter bij Jakarta (50 km) dan bij Bandung (120 km). Door de Nederlanders aangewezen als “onbezorgd”, kozen ze Bogor als de locatie voor de bouw van het eerste paleis van de Nederlandse gouverneur-generaal in 1745. Later, in 1832 gerestaureerd, staat het paleis nog altijd solide en elegant met zijn uitgestrekte tuinen waar herten vrij rondlopen op het groene gras onder majestueus hoge oude bomen.

De inwoners van Bogor zijn werkzaam in de landbouw, bosbouw, industrie, als burgerlijke zijn christenen, katholieken, hindoes en boeddhisten. Vanuit historisch oogpunt heeft het Bogor-regentschap nog steeds een nauwe relatie met de geschiedenis van het Pakuan Padjajaran-koninkrijk, dat werd gebouwd tussen de 13e – 15e eeuw. Dit wordt ondersteund door een aantal historische objecten in de vorm van inscripties als oud manuscript geschreven door sommige historici, die werden gevonden in het gebied.

Bogor, is beroemd met zijn botanische tuin. In deze botanische tuin bevindt zich het paleis “Buitenzorg”. De wereldberoemde Bogor Botanical Garden grenst aan de Palace Grounds, met een oppervlakte van 87 hectare met duizenden soorten planten van over de hele wereld. Er zijn meer dan 15.000 soorten bomen en planten, 400 soorten palmen alleen. De orchideeënhuizen bevatten meer dan 3000 orchideeënsoorten. We hoeven geen tuinder te zijn om van de tuinen te genieten, het is een meesterwerk van design en een prachtige plek om gewoon te wandelen en te genieten van het gezelschap van familie en vrienden. Zie de originele rubberboom “Havea Brazilliensis”, voorheen geïmporteerd uit Brazilië, en ’s werelds grootste bloem, de Rafflesia, een stinkende en stengelloze en bladerloze plant.

Wanneer u deze tuin bezoekt, zorg dan voor een vergunning om het naburige presidentiële paleis te bezoeken, dat vóór de onafhankelijkheid van Indonesië toebehoorde aan de Nederlandse gouverneur-generaal. Dit kan een dag lang bezoek zijn door Jakarta in de ochtend te verlaten en de nacht door te brengen in het bergachtige gebied Puncak op weg naar Bandung de volgende dag. Ook hier zal de hele autorit memorabel zijn, aangezien de tropische schoonheid overal ronduit echt verbazingwekkend is. We passeren ook nog een kleiner presidentieel paleis in Cipanas, waarvan de omgeving zich afspeelt in een kleurrijke en bloemrijke, uitgestrekte tuin rond dit houten maar stijlvolle paleis. 


Bogor Botanical Gardens (Kebun Raya Bogor)

Kebun Raya BogorDe Kebun Raya Bogor is de meest populaire toeristische bestemming in Bogor. De ligt in Paledang Village en het behoort tot Central Bogor Sub-District. Het park is sinds generaties een nationaal onderzoekscentrum voor het beschermen van de natuur. Bovendien kunnen bezoekers verschillende attracties vinden in dit grandioze park!

De Kebun Raya Bogor is de oudste en nog steeds vooraanstaande botanische tuin van Indonesië, met een oppervlakte van 87 hectare. In 1817 werd door dr. Casper Georg Carl Reinwaerdt de opdracht gegeven alle flora en fauna te verzamelen waarna deze tuin ontstond. In vijf jaar tijd waren er al meer dan 900 verschillende soorten planten bijeen gebracht.

De botanische tuin is aangesloten bij Botanic Gardens Conversation International, een wereldwijd samenwerkend netwerk om te komen tot het behoud van de biodiversiteit van planten. U kunt heerlijk rondwandelen in deze rustgevende groene omgeving met vijvers en prachtige paden. Geniet van de honderden soorten planten, bomen en bloemen.

Qua grootte is de Botanische Tuin van Bogor inderdaad enorm. Het heeft een totale oppervlakte van 87 hectare en is het thuis van 15.000 planten geworden! Geen wonder, het trekt dagelijks duizenden bezoekers, inclusief de lokale bevolking en buitenstaanders. De meest drukke tijd is zeker in het weekend wanneer lokale gezinnen met hun kinderen hier naar toe komen. Niet alleen het park is beroemd om zijn grandioze grootte en collecties, het heeft ook een interessante geschiedenis.

In het verleden maakte het deel uit van een kunstmatig bos genaamd Samida (tijdens het bewind van koning Siliwangi van Sunda Kingdom). Dat betekent dat het park er al sinds 1474 is! Het is een feit, want de informatie is geschreven in Batutulis Inscription. Destijds werd het kunstmatige bos gebouwd om zeldzame houtzaden te behouden en werd het de grens tussen Bogor en Cianjur. Tijdens het bewind van de Nederlanders (onder het bestuur van Van Der Capellen, werd een vakantiehuis gebouwd in dat gebied.

Het goede is dat toeristen talloze attracties kunnen vinden in de botanische tuinen van Bogor. Dat betekent dat ze veel tijd kunnen besteden om ze allemaal te bezoeken. Een van de meest aanbevolen sites heet Gunting Lake. De locatie ligt dicht bij het Lady Raffles Monument, dus het is vrij merkbaar. Ondanks de kleine omvang ziet het meer er verbazingwekkend uit en wordt het een leuke plek om een aantal prachtige foto’s te verzamelen. Er wordt zelfs gezegd dat de geest van een Nederlandse dame in dit meer leeft. Sommige mensen geloven ook dat daar een gigantische mystieke slang leeft!

Een andere favoriete plek is het Tangan Tuhan-standbeeld. De naam heeft eigenlijk de betekenis van de hand van God. Zoals toeristen mogen verwachten, is het een gigantisch beeld van een hand die een man draagt. De maker is een Fransman genaamd Carl Milles en hij maakte het standbeeld in 1963. Verder kunt u hier vele andere attracties verkennen.

In de botanische tuin bevindt zich een oude Nederlandse begraafplaats (Makam Belanda). Deze begraafplaats was er al voor de oprichting van de Kebun Raya Bogor. Er staan hier 41 graven, waarvan het merendeel behoort aan familieleden van de gouverneurs-generaal van Nederland-Indië.


Istana Bogor

Bogor - Botanische tuinIn de noordwestelijke hoek van de Botanische Tuinen bevindt zich het zomerpaleis van de president vroeger de weelderige officiële residentie van Nederlandse gouverneurs-generaal van 1870 tot 1942. Dit is het, Bogor Palace (Indonesisch: Istana Bogor) wordt een geweldig extraatje als het gaat om een vakantie in Indonesië. De locatie in Paledang Village behoort tot Central Bogor Sub-District. Tijdens het koloniale tijdperk was de naam Sans Souci of Buitenzorg. Het heeft eigenlijk de betekenis van ‘zonder zorgen’. Qua functie was het een van de zes presidentiële paleizen en een van de meest interessante bezienswaardigheden in Bogor. Bezoekers zijn geïnteresseerd in verschillende aspecten van het paleis, waaronder de cultuur, geschiedenis en de aanwezigheid van Nepalese herten.


Batu-Tulis Ciaruteun

Een van de oudste koninkrijken van Indonesië, het hindoeïsme Tarumanagara uit de 5e eeuw, lag waarschijnlijk in de buurt van Bogor. In het gebied zijn een aantal inscripties gevonden, waaronder een opmerkelijke, die nog steeds te zien is in Ciampea, 15 km ten westen van de stad, ongeveer twee kilometer ten zuidwesten van de botanische tuinen. Het is een grote steen in een rivieroever, die verschillende regels inscripties in Indiaanse stijl en twee voetafdrukken van koningsformaat, die van de veroveraar en koning Purnawarman hadden moeten zijn. Deze inscriptie vertelt over de invloed van koning Surawisesa van Pajajaran in 1533, een belangrijke hindoe-koning. Deze inscriptie wordt gebruikt in het Sanskriet.

Een replica van de steen is te vinden in het Fatahillah Museum in Jakarta. De naam van het koninkrijk lijkt nauwe banden te hebben met de rivier, die door het Bandungbekken loopt ten oosten van Bogor naar de kust, de Citarum-rivier. Omdat de inscripties hier werden gevonden, concludeerden de historici dat de hoofdstad van Tarumanagara hier had moeten zijn, ook omdat het een goede plek voor defensie is, en het biedt ook toegang tot het vruchtbare achterland en de nabijgelegen handelshavens in de Straat van Sunda.

Batu-Tulis Ciaruteun ligt aan de oever van de rivier de Ciaruteun in het dorp Ciampea, bereikbaar via de 9 kilometer lange weg van Bogor naar Ciampea, gevolgd door ongeveer twee kilometer te voet.


Puncak

Java - Puncak passTussen Bandung en Bogor in de bergen ligt Puncak, een cool gebied, dat erg populair is. Mensen uit Jakarta ontvluchten hun weekend en op feestdagen de hitte en drukke straten van de hoofdstad van Indonesië naar Puncak. Vanuit Bandung naar Puncak is het ongeveer 3 uur rijden. Puncak Pass-gebied is al lang het belangrijkste weekendverblijf voor inwoners van de hoofdstad van Indonesië. De koele, frisse lucht en het prachtige uitzicht bieden een kalm, fris en vredig gevoel. ’s Middags kunnen zonsondergangen vanaf de top van de pas behoorlijk spectaculair zijn.

Puncak Pass is een van de interessante bestemmingen in de provincie West-Java. Het ligt ten zuiden van Jakarta en kan worden bereikt door een uur durende reis. Puncak is een ideale plek voor een weekend, maar ook een goede locatie om een frisse berglucht te vinden. Trouwens, veel bezienswaardigheden zijn in de buurt te vinden, zoals de botanische tuinen van Bogor en Cobodas; het nationale park Gede Pangrango; de plantages en het safaripark.

💬 Lees Meer 👀

Hotel

hotel

The Mirah Bogor

The Mirah Bogor LAAGSTE PRIJS! va € 34 per kamer …

4* Hotel ⭐⭐⭐⭐

🛌 Viersterrenhotel ⭐⭐⭐⭐

The Mirah Bogor

The Mirah Bogor LAAGSTE PRIJS! va € 34 per kamer …

Bouwsteen

Jakarta - Sunda Kelapa
, , , 4 Dagen - 3 Nachten

2 deelnemers: 4 deelnemers: 6 deelnemers: Jakarta Startpakket Het Jakarta …

Jakarta - Bogor Tour
, , , 3 Dagen - 2 Nachten

2 deelnemers:   4 deelnemers:   6 deelnemers:     …

Jakarta - Bandung Tour
, , , , 3 Dagen - 2 Nachten

2 deelnemers:   4 deelnemers:   6 deelnemers:     …

Java - Puncak Pass
, , , , 6 Dagen - 5 Nachten

2 deelnemers: 4 deelnemers: 6 deelnemers: Bouwsteenmodule: West-Java Tour

Taman Mini Indonesia
, , , , 8 Dagen - 7 Nachten

2 deelnemers: 4 deelnemers: 6 deelnemers: Bouwsteenmodule: Ciletuh Geopark West-Java

Jakarta - Yogyakarta Tour
, , , , , 7 Dagen - 6 Nachten

2 deelnemers: 4 deelnemers: 6 deelnemers: Bouwsteenmodule/rondreis Java: Jakarta – …

Java - Borobudur
, , , , , 8 Dagen - 7 Nachten

2 deelnemers: 4 deelnemers: 6 deelnemers: Bouwsteenmodule/rondreis: Java Overland Tour

Bogor - Istana Bogor
, , , , , , 8 Dagen - 7 Nachten

2 deelnemers: 4 deelnemers: 6 deelnemers: Bouwsteenmodule/rondreis: Jakarta – Surabaya …

Classic Java-Bali Tour
, , , , , , 7 Dagen - 6 Nachten

2 deelnemers:   4 deelnemers:   6 deelnemers:     …

Java-Bali Best Deal
Aanbevolen
, , , , , , 10 Dagen - 9 Nachten

2 deelnemers:   4 deelnemers:   6 deelnemers:     …

Yogyakarta - Prambanan
, , , , , , 11 Dagen - 10 Nachten

2 deelnemers: 4 deelnemers: 6 deelnemers: Rondreis: Java – Bali …

Rondreis

Rondreis

Jakarta - Yogyakarta Tour
, , , , , 7 Dagen - 6 Nachten

2 deelnemers: 4 deelnemers: 6 deelnemers: Bouwsteenmodule/rondreis Java: Jakarta – …

Java - Borobudur
, , , , , 8 Dagen - 7 Nachten

2 deelnemers: 4 deelnemers: 6 deelnemers: Bouwsteenmodule/rondreis: Java Overland Tour

Bogor - Istana Bogor
, , , , , , 8 Dagen - 7 Nachten

2 deelnemers: 4 deelnemers: 6 deelnemers: Bouwsteenmodule/rondreis: Jakarta – Surabaya …

Classic Java-Bali Tour
, , , , , , 7 Dagen - 6 Nachten

2 deelnemers:   4 deelnemers:   6 deelnemers:     …

Java-Bali Best Deal
Aanbevolen
, , , , , , 10 Dagen - 9 Nachten

2 deelnemers:   4 deelnemers:   6 deelnemers:     …

Yogyakarta - Prambanan
, , , , , , 11 Dagen - 10 Nachten

2 deelnemers: 4 deelnemers: 6 deelnemers: Rondreis: Java – Bali …

Magelang - Borobudur tempel
, , , , , , , 12 Dagen - 11 Nachten

2 deelnemers: 4 deelnemers: 6 deelnemers: Rondreis: Java – Bali

Ubud - Tegalalang rijstterrassen
, , , , , , , 13 Dagen - 12 Nachten

2 deelnemers: 4 deelnemers: 6 deelnemers: Rondreis: Java – Bali …

Yogyakarta - Kraton
, , , , , , , 16 Dagen - 15 Nachten

2 deelnemers: 4 deelnemers: 6 deelnemers:  Java – Bali Rondreis

Yogyakarta - Kraton
Aanbevolen
, , , , , , , , , 16 Dagen - 15 Nachten

2 deelnemers: 4 deelnemers: 6 deelnemers: Rondreis: Discover Java & Bali

Magelang - Borobudur tempel
, , , , , , , 17 Dagen - 16 Nachten

2 deelnemers: 4 deelnemers: 6 deelnemers: Rondreis: Explore Java 

Bali - Pura Ulun Danu Bratan
Aanbevolen

2 deelnemers: 4 deelnemers: 6 deelnemers: Rondreis: Explore Java & Bali