Ayutthaya - Informatie

De oude stad Ayutthaya is een van de belangrijkste toeristische attracties van Thailand en ligt ongeveer 70 km ten noorden van de hoofdstad Bangkok. Ook het Bang Pa-In zomerpaleis, gelegen op ongeveer 20km ten zuidwesten van Ayutthaya, is zeer indrukwekkend. Het Phra Nakhon Si Ayutthaya Historical Park werd in december 1991 opgenomen in de UNESCO World Heritage List.


Geschiedenis


Voordat Ayutthaya in 1767 door het Birmaanse leger werd verwoest, regeerden hier 33 koningen achtereen. Vele Europese naties, waaronder de Nederlandse V.O.C., hadden in deze eens welvarende stad handelsposten. De stad is gesticht door Koning U Thong in 1350. Eeuwenoude tempels en paleizen liggen verspreidt in de omgeving van Ayutthaya. Een van de meest belangrijkste is de Wat Phra Sri Sanphet. Deze koninklijke tempel stond binnen de muren van het oude Koninklijk Paleis. De tempel werd gebouwd in 1448, daarna is de tempel twee keer gerestaureerd. Het . De tempel wordt bewaakt door drie chedis. Van het Koninklijk Paleis zelf is niets meer over.

Ten zuiden van de tempel ligt de modernere Viharn Phra Mongkol Bopit. Eén van de grootste bronzen boeddhabeelden van Thailand is hier te bewonderen. Hier vlakbij, aan de rand van het Phra Ram Park, ligt de Wat Phra Ram tempel, gebouwd in 1369 door Koning Ramesuen. In het park liggen ook de ruïnetempels van Wat Phra Mahathat, daterend uit 1374. De Wat Rachaburana, gelegen ten noorden van de Wat Phra Mahathat, stamt uit de 15de eeuw. Ook liggen op loopafstand het Chao Sam Phraya National Museum en het in de 19de eeuw herbouwde Chandra Kasem Paleis. Ayutthaya’s best bewaarde tempels is de Wat Na Phra Meru, gelegen op de noordoever van de Lop Buri rivier. Ongeveer 1km ten westen ligt de Phu Khao Thong, een chedi uit 1745. Aan de oostoever van de Pasak ligt de Wat Phanan Choeng, met een 19m uit de 14de eeuw stammend boeddhabeeld.


Viharn Phra Mongkol Bohpit


Hier kunt u genieten van één van de grootste bronzen boeddhabeelden van Thailand, bovendien bevinden zich hier enkele kleine boeddhabeelden. Dit tempelcomplex werd vernietigd door de Birmezen in 1767, maar in 1956 is het opnieuw opgebouwd in de originele stijl.


Wat Mahathat


Ayutthaya - Wat Mahathat - Thailand

Dit tempelcomplex ligt op de hoek van de Chi Kun Road met de Naresuan Road. De tempel is gebouwd tijdens het bewind van Koning Ramesuan in 1384. De belangrijkste constructie was een hoge pagode (prang) welke totaal verwoest werd door het Birmese leger. Toen het Fine Arts Department in 1956 begon met de restauratie van Ayutthaya vond men hier enkele verborgen schatten, zoals gouden boeddhabeelden van verschillende afmetingen, een rekwelie van Lord Buddha en andere voorwerpen van robijn en kristal. Deze voorwerpen kunt u nu terugvinden in het National Museum van Bangkok.


Wat Yai Chai Mongkhon


Deze tempel wordt ook wel de Wat Chao Phraya Thai genoemd en is enkele minuten rijden buiten Ayutthaya gelegen. De tempel is gebouwd door Koning U-Thong in 1357 om te mediteren. Toen Koning Naresuan in 1592 tijdens een gevecht de Birmese kroonprins vermoorde liet hij een nieuwe pagode bouwen. Deze pagode moest hoger worden dan die van de Chedi Phu Khao Thong. De laatste was immers gebouwd door de Birmezen. De pagode, die in zeer slechte staat verkeerd, kan van grote afstand al worden aanschouwd.


Wat Phra Sri Sanphet


Ayutthaya - Wat Phra Sri Sanphet - Thailand

Eén van de belangrijkste tempels binnen het Koninklijk Paleis is de Wat Phra Sri Sanphet. In 1500 werd hier een 16m hoge staande boeddha gebouwd door Koning Ramathipodi II. Het beeld werd bedekt met goud, dat een gewicht vertegenwoordigde van ongeveer 170kg. In 1767 zette het Birmese leger dit beeld in brand en smolten al het goud eraf. Daarna werd het beeld en het tempelcomplex totaal vernietigd. Vlakbij staan drie Ceylon-stijl chedi’s die gebouwd zijn in de 15de eeuw. In deze chedi’s ligt de as van drie koningen uit de Ayutthaya-periode. Deze chedi’s zijn in 1956 gerestaureerd.


Bang Pa-In Zomerpaleis


Ayutthaya - Bang Pa In - Thailand

Het Bang Pa-In Zomerpaleis is gelegen in Tambon Ban Len, in Amphoe Bang Pa-In, op ongeveer 20km ten zuiden van Ayutthaya. Het paleis ligt op ongeveer 60km ten noorden van Bangkok en is dagelijks geopend voor het publiek.

Toen Koning Prasat in 1630 aan de macht kwam liet hij de Chumphon Nikayaram tempel bouwen op zijn landgoed. Later liet hij een paleis bouwen, midden in het meer op een klein eilandje. Deze twee gebouwen zijn de enige overblijfselen van Koning Prasat in Bang Pa-In. Latere koningen uit de Ayutthaya periode gebruikten allen het paleis. Toen later Bangkok de nieuwe hoofdstad werd stond het Bang Pa-In Zomerpaleis bijna 80 jaar leeg. Tijdens het bewind van Koning Mongkut (1851-1868) werd Bang Pa-In weer bezocht door de koning. Hij liet een verblijf bouwen in het oude paleis. Zijn zoon Koning Chulalongkom hield erg van het paleis. Tijdens zijn bewind liet hij het paleis verbouwen. Tegenwoordig ziet het paleis er nog steeds zo uit. Het paleis huisvest vijf belangrijke gebouwen.


Wat Na Phra Men


Ayutthaya - Wat Na Phra Men - Thailand

Dit tempelcomplex dateert uit de 13de eeuw, maar is pasgeleden gerestaureerd.  Het is ongeveer 50 meter lang en 16 meter breed en ligt tegenover het Ancient Palace. Het werd in de eerste helft van de 17e eeuw gerenoveerd door koning Prasat Thong en bovendien opnieuw ontworpen in de typische Ayutthaya-stijl. De belangrijkste bezienswaardigheden in deze tempel zijn een prachtig boeddhabeeld en een zwartstenen beeld.


Wat Lokaya Sutharam


Ayutthaya - Wat Lokayasutharam - Thailand

De Wat Lokayasutharam ligt op 800 meter van Wat Phra Mongkon Bophit. Het belangrijkste kenmerk is een enorm liggend Boeddhabeeld, Phra Bhuddhasaiyat genaamd, dat naar het oosten gericht is. Het werd gebouwd van bakstenen en cement in de kunststijl van de Midden-Ayutthaya-periode. Het is 37 meter lang en 8 meter hoog. Het hoofd wordt op een lotus geplaatst en de benen overlappen elkaar vierkant om de gelijk gemaakte tenen te tonen.  Achter het liggende Boeddhabeeld zijn nog overblijfselen van andere tempelgebouwen zijn te vinden, echter deze zijn niet zo interessant om te zien.


River Cruise


Ayutthaya - River Cruise - Thailand

Maak een onvergetelijke cruise vanuit Ayutthaya terug naar Bangkok. Transfer van uw hotel in Ayutthaya naar de pier Wat Chong Lom Pier in Nonthaburi, daarna gaat u aan boord van de Grand Pearl Cruise Liner, voor een boottocht over de machtige Chao Phraya Rivier naar Bangkok. De airconditioned cruiser is voorzien van een bovendek met zonneterras en stoelen. Geniet hier van het uitzicht over de weelderige rivieroevers met traditionele Thaise huizen en vele tropische fruitbomen. Op het benedendek bevindt zich het restaurant met tafels en stoelen. Tijdens deze boottocht kunt u gebruik maken van een uitgebreide buffetlunch (inclusief). U kunt dus tijdens het varen, onbeperkt gebruik maken van het lopend buffet, voorzien van heerlijke Thaise en Europese menu’s, desserts en fruit. Ook wordt er gratis koffie en thee geserveerd. 


Kaart Ayutthaya – Thailand


Kaart - Ayutthaya - Thailand

Reizen met Ayutthaya in het programma: