Rondreis Explore Java

17 Days

Rondreis Explore Java

De Rondreis Explore Java is een 17 daagse rondreis over het Indonesische eiland Java.

Tijdens deze prachtige rondreis gaan we het eiland Java ontdekken. Vanuit Jakarta reizen we gelijk door naar Bogor. Hier bezoeken we de botanische tuinen. Vervolgens bezoeken we de Malabar Tea Estate, de Kawah Putih krater en Cirebon. Hierna gaan we verder naar Centraal-Java, waar we een bezoek brengen aan Semarang en Yogyakarta. Uiteraard staan de wereldberoemde tempels, zoals de Borobudur en de Prambanan ook op het programma. In Oost-Java gaan we de Bromo beklimmen en Kalibaru verkennen. Tot slot nemen we de ferry naar Bali, waar deze rondreis eindigt. U kunt deze rondreis verlengen met een Bali programma naar keuze. Dit kan een complete Bali rondreis zijn of een strandhotel.

Let Op: Tot nader order is het vanwege werkzaamheden niet mogelijk om de Borobudur en de Prambanan tempel te beklimmen. Het is dus alleen mogelijk om de tempels te bewonderen vanaf de grond.

Dagelijks vertrek vanuit Jakarta

  • Jakarta
  • 2
  • I-JAV-27
  • 17 Dag
  • Logies + ontbijt
  • U kunt deze rondreis naar eigen wens verlengen en/of aanpassen

Programma

BogorAankomst op het internationale vliegveld van Jakarta. Hier staat de chauffeur u op te wachten voor de transfer naar Bogor.

Bogor, gelegen aan de voet van de Gunung Salak, is op een hogere dus koelere ligging gelegen en ligt op 60 kilometer ten zuiden van Jakarta. Bogor is een prettige plaats om uw rondreis te beginnen en zo vermijdt u de drukte en warmte van Jakarta.

Na aankomst in Bogor gaan we inchecken in het Happy Valley Guesthouse. Deze accommodatie ligt midden in de natuur bij een riviertje en prachtige rijstvelden. Een zwembad is aanwezig.

Overnachting in het Happy Valley – Bogor.

Guesthouse
Dag 02 :
Bogor

Bogor - Istana BogorNa het ontbijt brengen we een bezoek aan de beroemde botanische tuin van Bogor, gelegen naast het presidentiële paleis. Het Istana Bogor (paleis van Bogor) was de officiële residentie van de Gouverneur Generaal van het voormalig Nederlands Indië van 1870-1942. De Kebun Raya Bogor is de oudste en nog steeds vooraanstaande botanische tuin van Indonesië, met een oppervlakte van 87 hectare. In 1817 werd door dr. Casper Georg Carl Reinwaerdt de opdracht gegeven alle flora en fauna te verzamelen waarna deze tuin ontstond. In vijf jaar tijd waren er al meer dan 900 verschillende soorten planten bijeen gebracht.

De botanische tuin is aangesloten bij Botanic Gardens Conversation International, een wereldwijd samenwerkend netwerk om te komen tot het behoud van de biodiversiteit van planten. U kunt heerlijk rondwandelen in deze rustgevende groene omgeving met vijvers en prachtige paden. Geniet van de honderden soorten planten, bomen en bloemen.

Vervolgens bezoeken we het Gong House. Hier worden gongs gemaakt in open vuren en met hamers in de juiste vorm geslagen om de precieze klank te krijgen.

Tot slot gaan we verder naar Wayang Golek Pak Dase. Hier worden wajang poppen gemaakt door vaklieden. De poppen worden met de hand gemaakt en zijn van hoge kwaliteit.

Overnachting in het Happy Valley.

Ontbijt
Guesthouse

Java - Puncak PassNa het ontbijt vertrekken we, over de Puncak Pass, naar Pangalengan. De Puncak Pass is een golvend berglandschap vol theevelden. Het hoogste punt van de Puncak Pass bevindt zich op een hoogte van ongeveer 1500m. De koele, frisse lucht en het prachtige uitzicht bieden een kalm, fris en vredig gevoel.

Let Op: De weg van Bogor naar Bandung over de Puncak Pass is in het weekend en op publieke feestdagen zeer druk en soms afgesloten! In dit geval zullen we een andere route nemen.

Karel Bosscha ontwikkelde in de heuvels van Pangalengan een prachtige theeplantage, de Malabar Tea Estate. Hij was een van de Heren van de Thee, uit het boek van de schrijfster Hella Haasse. Deze plantage is gelegen, tussen de groene heuvels, op een hoogte van 1550m boven zeeniveau.

Overnachting in het Malabar Tea Estate.

Ontbijt
Guesthouse

Java - theeplantageNa het ontbijt gaan we een wandeltocht maken door en in de omgeving van de theeplantage. Vanaf de nabijgelegen Gunung Nini Hill heeft u een prachtig uitzicht over de uitgestrekte theevelden. Het is een indrukwekkend gezicht als de plukkers aan het werk zijn. Ook bezoeken we een fabriek waar de thee wordt verwerkt tot het eindproduct.

’s Middags reizen we verder naar Bandung, de hoofdstad van de provincie West-Java.

Deze schitterende stad, de derde in grootte op het eiland, ligt op een plateau op 760 meter boven de zeespiegel in West-Java. De bevolking bestaat grotendeels uit Sundanezen, hoewel de invloeden van andere rassen en nationaliteiten aanwijsbaar zijn. Overigens is dit een logisch gevolg van de plaats die Bandung inneemt als belangrijk centrum van onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Binnen de stadsgrenzen vindt men uitgebreide universiteitsterreinen, het Pasteur instituut, het Keramisch Research Instituut en het Rijks Vaccinatie Instituut. Bandung levert ook een groot aandeel in de wereldproductie aan kinine. In de heuvels rondom vindt men sommige van de grootste thee- en kinaplantages op Java. Daarnaast vulkanische geisers, het geheel gedomineerd door de massieve Tangkuban Perahu (omgekeerde boot) waarvan de krater nog steeds stoom en zwavel uitstoot.

Overnachting in het Sukajadi Hotel.

Ontbijt
Hotel

Na het ontbijt gaan we een bezoek brengen aan Ciwedey.

In het Preanger hoogland bevindt zich het Kawah Putih kratermeer. Dit meer dat ook wel de “witte krater” wordt genoemd ligt op een hoogte van 2400 meter. Vanwege de hoge concentratie zwavel in het water kleurt het meer van blauwachtige naar witgroen.

Overnachting in het Sukajadi Hotel.

Ontbijt
Hotel

Na het ontbijt verlaten we Bandung en reizen verder naar Cirebon.

Cirebon ligt halverwege Jakarta en Semarang aan de noordkust. Men noemt het de “garnalenstad” omdat de plaats veel van zijn welvaart dankt aan deze kleine, roze schelpdieren, die gebruikt worden om er knisperige kroepoek van te maken, welbekend bij Indonesische gerechten. Er zijn twee kratons, die beide voor bezoekers geopend zijn, een uitstekend ontwikkelde batikindustrie en vele andere bezienswaardigheden. Zoals de merkwaardige ruinen van Candi Sunya Ragi in het zuidoosten.

Overnachting in het Santika Cirebon Hotel.

Ontbijt
Hotel
Dag 07 :
Cirebon

Cirebon - KasepuhanNa het ontbijt gaan we Cirebon verkennen.

We beginnen met een bezoek aan het Linggarjati Museum. Op deze historische locatie vonden in 1946 de onderhandelingen plaats tussen de Nederlandse en Indonesische regering betreffende de onafhankelijkheid van Indonesië.

Vervolgens bezoeken we één van de kratons van Cirebon, genaamd Kasepuhan. Dit is de oudste kraton in Cirebon, uit 1447. Het is de residentie van de Sultan van Kasepuhan. Verschillende secties zijn openbaar. Binnen bevindt zich een paviljoen met witte muren bezaaid met delfts blauwe tegels, een marmeren vloer en een plafond met Franse kroonluchters. De erfenis van Majapahit wordt bewaard in zijn kleine pendopo op zacht uitgesneden stenen basen. De gravures op de pendopokolommen zijn een kopie uit de jaren 40 van de oude originelen. Een innovatie is het gebruik van haakjes die uit de kolommen vertakken. Het hoofdgebouw heeft een ongewoon hoge piramidale kolombasis. Het ornament beschikt over dubbele beugels. Een ander ongewoon kenmerk in het eclectische complex zijn de met gips en metselwerk gedecoreerde kolommen. Net als andere oude sites rond Cirebon, is keramiek in muren hier gebruikelijk, hoewel het gebruik ervan in het Kraton meer ingetogen is.

Het paleis beschikt ook over een klein museum met wajang, kanonnen, meubels, Portugese wapenrusting en oude Koninklijke kleding. In een apart nabijgelegen gebouw kunt u de Kereta Singabarong, een 17e-eeuwse vergulde koets, bewonderen, samen met een moderne dubbele koets die bij officiële gelegenheden wordt gebruikt.

Hierna gaan we een bezoek brengen aan Gua Sunyaragi. Dit is een indrukwekkend grottencomplex met kleine smalle gangetjes. De wanden zijn bekleed met koraal en schelpen. In het weekend en op feestdagen kan het hier erg druk zijn.

Overnachting in het Santika Cirebon Hotel.

Ontbijt
Hotel

Na het ontbijt verlaten we Cirebon en reizen verder naar Semarang.

Onderweg stoppen we in Pekalongan. Deze stad staat bekend vanwege haar batik industrie. Het wordt ook wel Kota Batik genoemd. Dit stadje levert de fijnste en meest gewilde Batiks van geheel Java.

Semarang, de hoofdstad van Midden-Java, is gelegen aan de noordkust.

Overnachting in het Balemong Resort.

Ontbijt
Hotel
Dag 09 :
Semarang

Semarang - Kota LamaNa het ontbijt gaan we een stadstour maken in Semarang.

We beginnen met een bezoek aan Lawang Sewu. Dit gebouw was het hoofdkantoor van de Nederlandse Oost-Indische spoorwegmaatschappij. Lawang Sewu betekent in het Javaans “duizend deuren”. De naam komt van zijn ontwerp, met talloze deuren en bogen.

Vervolgens bezoeken we de Sam Po Khong. Deze grote Chinese tempel is gewijd aan de zeevaarder Zheng He (Ming-dynastie). Tijdens één van de zeereizen van Zheng He kwam hij aan in Semarang. Hij liet hier een moskee bouwen, verspreide de islamitische leer en leerde de lokale bevolking om bepaalde gewassen te verbouwen. De moskee is nu een tempel geworden.

Tot slot bezoeken we de Kota Lama, de oude binnenstad van Semarang. Het gebied is ongeveer 31 hectare groot. Het ziet eruit als een stad op zichzelf, waardoor het de bijnaam “Little Netherlands” heeft. We vinden hier vele gebouwen uit het Nederlandse koloniale verleden.

Overnachting in het Balemong Resort.

Ontbijt
Hotel

Java - Gedong SongoNa het ontbijt reizen we verder naar Magelang.

Onderweg bezoeken we de Gedong Songo. Deze hindoeïstische tempels dateren uit de periode 730-780 na Christus en liggen verspreid over de zuidwestelijke flank van de Gunung Ungaran (1893m). We wandelen van de ene naar de andere tempel, terwijl we genieten van het fantastische uitzicht.

Vervolgens gaan we een bezoek brengen aan het Spoorwegmuseum Ambarawa. Het museum herbergt een uitgebreide verzameling van 21 antieke locomotieven en het voormalige station, van waaruit een tandradspoorweg loopt naar het naburige Bedono.

Lunch (inclusief) in het MesaStila Resort. Deze prachtige locatie wordt omringd door de Losari koffieplantage.

Overnachting in het Rumah Dharma Borobudur.

Ontbijt, Lunch
Hotel

Magelang - Borobudur tempelVroeg in de ochtend, in alle stilte, wandelen we richting de Borobudur. We zoeken een goed punt op om te genieten van de zonsopkomst over de tempel. De schaduwen van de Merapi vulkaan zijn goed te zien als de zon langzaam opkomt. Let Op: het moet helder weer zijn.

Vervolgens gaan we, na het ontbijt, de wereldberoemde Borobudur bezoeken. De Borobudur tempel is één van de 7-wereldwonderen en is het grootste boeddhistische heiligdom ter wereld voorzien van meer dan 500 Boeddhabeelden. Het tempelcomplex ligt op een heuvel midden in de groene velden. De Borobudur werd in de 9e eeuw gebouwd door de Sailendra-dynastie en is opgebouwd als één grote stupa met een basis van 123 m2. De stupa bestaat uit negen etages, welke de boeddhistische kosmos vertegenwoordigen. Hiervan zijn de onderste zes etages vierkant en de bovenste drie rond. Op de bovenste etages bevinden zich 72 kleine stoepa’s, die gebouwd zijn rondom één grote centrale stupa. Bovenop de tempel heeft u een schitterend uitzicht.

Later op de dag bezoeken we de Pawon en Mendut tempel.

Overnachting in het Puri Artha Hotel.

Ontbijt
Hotel
Dag 12 :
Yogyakarta

Yogyakarta - PrambananNa het ontbijt bezoeken we de beroemde Prambanan hindoetempel, gebouwd in de 9e eeuw door een Shivaitische koning uit de tweede Mataram-dynastie. Het Prambanan complex bestaat uit drie hoofdtempels, de Trisakti (de drie heilige plaatsen). De grootste tempel, gewijd aan de God Shiva, is 47 meter hoog. De tempel ten noorden hiervan is gewijd aan Vishnoe en de tempel ten zuiden aan Brahma. Tegenover deze drie hoofdtempels liggen nog enkele kleinere tempels die gewijd zijn aan diverse dieren, zoals de stier, de gans en de adelaar. Prambanan betekent ‘veel priesters’ en in de reliëfs worden ze met een lange baard afgebeeld. In het complex kunt u rustig rondwandelen en de tempels betreden, zodat u alle prachtige details kunt ontdekken. Het complex staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Hierna brengen we een bezoek aan het Paleis van de Sultan (Kraton), een stad in een stad, omgeven door 4 muren en daterend uit de 18de eeuw. Het Kraton werd gebouwd in opdracht van vorst Mangkoeboemi (Sultan Hamengkoeboewono I) en wordt nog steeds bewoond door de huidige Sultan van Yogyakarta. De kraton is nu nog steeds het middelpunt van uitgebreide rituelen, dans- en gamelanvoorstellingen.

Vervolgens brengen we een bezoek aan het Water Kasteel (Taman Sari), de plaats waar de Sultan van Yogyakarta kon baden en tot rust komen. Het complex is gebouwd in de 18e eeuw.

Tot slot gaan we naar het zilverdorpje Kota Gede. Hier ziet u hoe mooie zilverwerken met de hand worden gemaakt. Kota Gede, dat vaak Sargede wordt genoemd, ligt ongeveer vijf kilometer ten zuidoosten van Yogyakarta, Kota Gede is een leuk stadje, dat ooit de zetel was van het machtige Mataram-rijk. Sinds de jaren dertig is Kota Gede beroemd geworden als het centrum van de Yogya-zilverwerkindustrie. Er zijn een aantal workshops waar bezoekers welkom zijn om te zien hoe zilver wordt getransformeerd in prachtige kunstwerken die bekend staan als “Yogya Silver”.

Overnachting in het Puri Artha Hotel.

Ontbijt
Hotel
Dag 13 :
Yogyakarta

Na het ontbijt gaan we een fietstour maken in de omgeving van Yogyakarta. Tijdens deze fietstour rijden we door leuke dorpjes, waar u de lokale bevolking aan het werk kunt zien. We zullen diverse stops maken, zodat u in contact kunt komen met de locals.

De middag is ter vrije besteding.

Overnachting in het Puri Artha Hotel.

Ontbijt
Hotel

Na het ontbijt volgt de transfer naar het treinstation van Yogyakarta. Hier neemt u de trein, executive class, naar Mojokerto. Tijdens de treinreis kunt u genieten van het voorbij trekkende landschap.

Na aankomst op het treinstation van Mojokerto staat de chauffeur u al op te wachten. Hij zal u naar het Bromo gebied brengen.

Overnachting in het Lava View Hotel.

Ontbijt
Hotel

Zeer vroeg in de ochtend vertrekt u, per jeep, naar Penanjakan Mountain om (indien het helder weer is) een prachtige zonsopgang te zien. Vanaf deze locatie kunt u genieten van spectaculaire vergezichten. Bij helder weer ziet u de actieve vulkaan Semeru, de hoogste berg van Java. De temperatuur op de berg kan dalen tot 5 graden boven nul, dus wij raden u aan een trui of sweater aan te doen. Mount Penanjakan ligt vlakbij de Bromo en is zelfs 400 meter hoger. Vanaf dit punt kun je dus genieten van het uitzicht over de krater en de omgeving.

Hierna gaan we de Bromo vulkaan beklimmen. Rondom de vulkaan bevindt zich een maanachtig landschap. De lava heeft alles rondom de krater verwoest en een grijsachtig landschap achtergelaten. De klim naar boven is vrij stijl. Voor iedereen met een goede conditie is het prima te doen. Op de top bevindt zich een viewpoint.

Na deze spectaculaire ervaring gaat u weer terug naar het hotel voor het ontbijt.

Vervolgens rijden we verder naar Kalibaru. Dit is een klein plaatsje, gelegen in een mooi landschap. Hier heeft u de rest van de dag ter vrije besteding.

Overnachting in het Margo Utomo Hotel.

Ontbijt
Hotel
Dag 16 :
Kalibaru

Oost-Java - KalibaruNa het ontbijt gaan we in de omgeving van Kalibaru enkele tropische plantages bezoeken.

De middag is ter vrije besteding.

Overnachting in het Margo Utomo Hotel.

Ontbijt
Hotel

Na het ontbijt volgt de transfer naar de pier van Ketapang. Hier nemen we de ferry naar Bali.

Na circa 45 minuten varen komen we aan in Gilimanuk, de haven van Bali. Hierna rijden we verder naar een hotel (u kunt zelf een hotel uitkiezen) in Zuid-Bali, denk bv aan Sanur Beach, Kuta Beach, Legian Beach of Nusa Dua. Hier eindigt deze rondreis. Vervolgens kunt u deze reis verlengen op Bali met een strandvakantie of bouwsteenmodule. Er zijn ongelofelijk veel mogelijkheden. Komt u er niet uit, kom dan langs op ons kantoor in Maarssen. Onze Indonesië-specialisten kunnen dan alles met u doornemen.

Deze reis wordt uitgevoerd met een Engelssprekende chauffeur en is exclusief de entreegelden. Deze moeten (indien van toepassing) ter plaatse worden betaald. Op aanvraag kunnen wij een Nederlandssprekende gids tijdens deze reis voor u regelen.

WILT U UW INDONESIE REIS PERSOONLIJK KOMEN BESPREKEN MET EEN VAN ONZE INDONESIE SPECIALISTEN, DAN BENT U VAN HARTE WELKOM OP ONS REISBURO IN MAARSSEN

Ontbijt

Kaart Rondreis Explore Java

Kaart Explore Java

Rondreis Explore Java - 17 Dagen - I-JAV-27

Deze reis is exclusief de entreegelden, deze moeten ter plaatse worden voldaan.


  • Entreegelden ongeveer: € 206 per persoon

1-persoonskamer toeslag:


  • 01 april 2024 t/m 31 maart 2025: € 495

Hoogseizoentoeslagen hotels + verplichte diners:


Toeslag bij verblijf van 03 april 2024 t/m 20 april 2024: Idul Fitri periode (Suikerfeest)

Toeslag bij verblijf van 21 december 2024 t/m 05 januari 2025: Kerst & Nieuwjaar

Toeslagen hangen af van de exacte data dat u in een bepaald hotel verblijft, bij boeking zullen deze toeslagen met u worden besproken.

Download het reisprogramma in PDF-formaat:

Later lezen?
Download de PDF-brochure van deze reis en start uw planning offline.

U kunt uw vraag stellen via onderstaand formulier.

Rondreis Explore Java