Ubud

Ubud: Het Culturele Hart van bali

Ubud, gelegen in het centrale gedeelte van Bali, is meer dan een dorp; het is een culturele oase die bruist van kunst, traditie en natuurlijke schoonheid. Bekend als het culturele hart van het eiland, trekt Ubud reizigers van over de hele wereld die op zoek zijn naar een authentieke Balinese ervaring.

Deze traditionele, landelijke stad is de thuisbasis van de Balinese Koninklijke familie en een bloeiend cultureel centrum. De meeste musea en galeries van Bali zijn gecentreerd in Ubud. Deze musea en galeries bieden schilderijen, houtsnijwerk en textiel. Het Puri Lukisan Museum in het centrum van Ubud, het Neka Museum in Campuhan, de Seniwati Gallery en het Agung Rai Museum in Pengosekan zijn een must, om het verschil tussen creatieve kunst en meer commerciële producten te zien.

Geïnspireerd door de levendige groene rijstvelden, de bergen en de kleurrijke Balinese festivals bezochten sinds de jaren 1930 vele vooraanstaande Europese schilders, schrijvers en muzikanten Ubud.

Vliegtickets Indonesie
Ubud - Hotels
Ubud - Bouwstenen
Ubud - Dagtours

Natuurlijke Schoonheid van Ubud

Deze plaats is niet alleen een cultureel centrum, maar ook een paradijs voor natuurliefhebbers. De omgeving van Ubud is gezegend met een adembenemend landschap, variërend van smaragdgroene rijstterrassen tot mystieke apenbossen en majestueuze vulkanen.

Ubud Monkey Forest

Ubud

Bezoek het Ubud Monkey Forest, een natuurlijk apenbos populair bij zowel de lokale bevolking en toeristen. Het wordt bewoond door wilde apen, die apenstreken kunnen leveren. Let op uw camera, telefoon, handtas etc. De ondeugende apen zorgen voor veel entertainment. Het park wordt bewoond door grote groepen makaken.

Er gelden enkele regels in het park. In principe kunt u ervan uitgaan dat als u de apen met rust laat, zij ook u met rust zullen laten. Echter een kanttekening, het blijven wilde dieren. Het is niet verstandig om plastic tassen of etenswaren mee naar binnen te nemen. Uw belangrijke spullen kunt u het beste meenemen in een stevige, goed afsluitbare rugzak.

Verder kunt u hier genieten van meer dan 150 verschillende soorten bomen en planten. Kronkelende paden leiden naar charmante plaatsen, zoals de baden tempel omgeven door weelderige overblijfselen van het oude bos. Net buiten het centrale plein bevindt zich een mooie gewelfde stenen brug. Deze leidt naar het beeld van Lord Ganesh met uitzicht op een klein, vierkant, met mos bedekte vijver waar diverse koikarpers zwemmen.

Het Ubud Monkey Forest omvat een beschermd natuurgebied, dat voornamelijk bestaat uit een dicht bos. Dit heuvelachtige bos heeft een mysterieuze sfeer, veel bomen hebben hier een heilige status. Binnen het hindoeïsme wordt gestreefd naar een harmonieuze relatie tussen mens en natuur. Er gaan verschillende wandelpaden door het bos. In het zuidwesten van het park ligt de Pura Dalem Agung.

Rijstterrassen en Groene Landschappen

Ubud

De rijstterrassen van Ubud behoren zonder twijfel tot de meest iconische landschappen van Bali. Deze uitgestrekte, trapsgewijze velden, die zich over glooiende heuvels uitstrekken, vormen een schilderachtig tapijt van smaragdgroen dat zich uitstrekt zover het oog reikt. Ze vormen een perfecte harmonie tussen mens en natuur, gecreëerd door eeuwenoude landbouwtechnieken. Dit resulteert in een adembenemend schouwspel dat bezoekers van over de hele wereld betovert.

Het is meer dan een visueel spektakel; ze vertegenwoordigen een belangrijk onderdeel van de Balinese cultuur en traditie. De Subak-systemen, die dateren uit de 9e eeuw, zijn complexe irrigatiesystemen die door de lokale gemeenschappen worden beheerd om water te verdelen en rijst te verbouwen. Deze systemen zijn gebaseerd op oude principes van samenwerking en harmonie met de natuur, en worden erkend als UNESCO Werelderfgoed.

Een wandeling door de rijstterrassen van Ubud is een onvergetelijke ervaring. Smalle paden slingeren langs de glooiende hellingen, met aan weerszijden rijstplanten die wuiven in de wind. De frisse geur van de aarde en het kabbelende geluid van stromend water creëren een serene sfeer. In de verte, verscholen tussen de rijstterrassen, kunt u glimpen opvangen van traditionele Balinese dorpen en tempels.

Watervallen en rivieren

De natuurlijke schoonheid van Ubud strekt zich uit verder dan de rijstterrassen en groene heuvels. De regio is gezegend met prachtige watervallen en rivieren die avontuurlijke reizigers uitnodigen om te zwemmen, raften en te genieten van de adembenemende landschappen.

De populaire Tegenungan waterval is gemakkelijk bereikbaar en biedt een verfrissende plonsbad en een spectaculair uitzicht. Wandel langs de smalle paden, bewonder de kracht van het water en geniet van de verkoelende mist.

Voor een avontuurlijkere ervaring, maak een trektocht naar de Sekumpul Waterval, verborgen in een diepe kloof. Bewonder de drie watervallen die samenkomen in een turquoise poel, omringd door weelderig groen.

De Ayung rivier is perfect voor een avontuurlijke raftingtocht. Laat je meevoeren door de stromingen, geniet van de prachtige uitzichten en ervaar de adrenalinekick van de stroomversnellingen.

Tempels en Paleizen

Ubud is niet alleen een paradijs voor natuurliefhebbers, maar ook een spiritueel centrum waar prachtige tempels en paleizen bezoekers uitnodigen om zich te verdiepen in de rijke Hindoeïstische tradities van het eiland. Wandel door de geplaveide straten, bewonder de architectonische wonderen en ervaar de serene atmosfeer die deze heilige plekken omringt.

Puri Saren Agung

In het centrum van Ubud ligt de Puri Saren Agung. Dit paleis van het koninkrijk Ubud dateert uit de 16e eeuw. Het wordt ook wel het “waterpaleis” genoemd. Rond 1930 werd het koningshuis afgeschaft. Dit paleis is nu grotendeels vrij toegankelijk voor bezoekers. Aan de achterkant van het paleis wonen nog steeds afstammelingen van de Koninklijke familie. De huidige muren en elegante poorten zijn het werk van Gusti Nyoman Lempad. In het paleis worden nog regelmatig traditionele Balinese dansvoorstellingen georganiseerd.

Goa Gajah

Ubud

Verborgen in de heuvels van Ubud, op het Indonesische eiland Bali, ligt de Goa Gajah tempel. Deze eeuwenoude grottempel, ook wel de Olifantengrot genoemd, is een fascinerend monument dat bezoekers meeneemt op een reis door tijd en cultuur. De tempel, omgeven door weelderig groen, is een unieke blend van Hindoeïstische en boeddhistische reliëfen, mysterieuze grotten en een serene atmosfeer.

Pura Tirta Empul

Dit heilige watertempelcomplex is een belangrijke pelgrimsplaats voor Balinese Hindoes. De heilige bron, waar gelovigen zich ritueel reinigen, wordt omgeven door paviljoens en beelden. Ervaar de serene atmosfeer en geniet van de rustgevende kracht van het water.

Pura Taman Saraswati

Deze tempel, gewijd aan de godin van kennis en kunst, is een waar architectonisch juweel. De lotusvijver met waterlelies, omgeven door paviljoens met ingewikkelde houtsnijwerken, creëert een idyllische setting. Bewonder de traditionele dansvoorstellingen die hier ’s avonds plaatsvinden.

De Musea van Ubud

Ubud is niet alleen een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers, maar ook een thuishaven voor diverse musea die kunstliefhebbers en cultuurliefhebbers uitnodigen om zich te verdiepen in de rijke geschiedenis en tradities van het eiland. Wandel door de geplaveide straten van Ubud, bewonder de unieke architectuur van de musea en laat je meeslepen door de fascinerende collecties die verhalen vertellen over het verleden, heden en toekomst van Bali.

Het Neka Art Museum herbergt een uitgebreide collectie klassieke en hedendaagse Balinese kunst, met werken van bekende kunstenaars zoals Affandi, Blanco en Covarrubias. Bewonder de schilderijen, sculpturen, houtsnijwerken en andere kunstwerken die de schoonheid en diversiteit van de Balinese cultuur weerspiegelen.

Het Museum Puri Lukisan is gelegen in een koninklijk paleis. Dit museum toont een indrukwekkende collectie traditionele Balinese kunst, waaronder schilderijen, sculpturen, maskers en wayang poppen. Leer meer over de verschillende kunstvormen en hun betekenis in de Balinese cultuur.

Het ARMA Museum is gewijd aan hedendaagse Indonesische kunst en biedt een platform aan lokale en internationale kunstenaars. Bewonder de wisselende tentoonstellingen, workshops en lezingen die hedendaagse artistieke expressies in Indonesië belichten.

Culturele Rijkdom van Ubud

Ambachtelijke werkplaatsen

Ubud beschikt ook over bloeiende ambachtelijke werkplaatsen. De omliggende dorpen zoals Camphuan, Penestanan, Peliatan en Batuan zijn gespecialiseerd in handwerk en houtsnijwerk, die over het hele eiland worden verkocht. Er bevinden zich hier honderden winkels met antiek, houtsnijwerk, ambachten, textiel, schilderijen en sieraden evenals enkele van de beste musea in het land, tientallen ateliers, een uitstekende lokale ambachtelijke markt en galeries met lokale en internationale kunst.

Traditionele Dans en Muziek

Ubud bruist van levendige tradities, waaronder betoverende dansen en betoverende muziek. Laat je meeslepen door de ritmische klanken van gamelan orkesten, bewonder de sierlijke bewegingen van dansers in traditionele kostuums en ervaar de pure magie van Balinese kunstvormen die al eeuwenlang worden gevierd.

Proef de Lokale Smaak

Ubud is niet alleen een paradijs voor natuurliefhebbers, avonturiers en kunstliefhebbers, maar ook een hemel voor fijnproevers. De regio bruist van levendige markten, smakelijke restaurants en unieke eetgelegenheden die je meenemen op een culinaire reis door de authentieke Balinese keuken. Laat je verrassen door de explosie van smaken, geuren en kleuren die de lokale gerechten van Ubud te bieden hebben.

Ubud Pasar: Deze bruisende markt is een must-visit voor elke foodie. Dwaal door de kraampjes vol met verse groenten, fruit, kruiden, specerijen, vis, vlees en lokale lekkernijen. Proef van exotische vruchten, ruik aan de verse kruiden en geniet van de levendige sfeer van deze authentieke Balinese markt.

Sukawati Art Market: Naast kunst en souvenirs, vind je op deze markt ook een scala aan eetgelegenheden die lokale gerechten serveren. Probeer saté lilit (gehakt vlees in citroengras gewikkeld), laksa (pittige kokosnoedelsoep) of babi guling (geroosterd speenvarken) en geniet van de authentieke Balinese keuken in een ontspannen setting.

Overzicht reizen naar Ubud

Hieronder vindt u een overzicht van onze reizen naar Ubud, Bali. Wilt u uw vakantie naar Bali persoonlijk komen bespreken met één van onze Indonesië specialisten, dan bent u van harte welkom op ons reisburo in Maarssen.


Bouwstenen – UbudDagtours – UbudRondreizen