Angkor Wat

Angkor Wat: Het grootste religieuze monument ter wereld

Geschiedenis van Angkor Wat

Angkor Wat, het grootste religieuze monument ter wereld, is een symbool van Cambodja’s rijke geschiedenis. Gebouwd in de 12e eeuw, was het oorspronkelijk een hindoetempel, gewijd aan Vishnu. Later transformeerde het tot een boeddhistische tempel. Koning Suryavarman II gaf opdracht voor de bouw, bedoeld als zijn staatstempel en mausoleum.

Ondanks de val van het Khmer-rijk, bleef Angkor Wat een belangrijk religieus centrum. Dit is mede dankzij de goede conservering door de eeuwen heen. Tegenwoordig is het een toeristische trekpleister en staat het op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

De naam ‘Angkor Wat’ betekent ‘Stad der Tempels’, wat de centrale rol van de tempel in de oude stad Angkor benadrukt. De tempel is ook afgebeeld op de nationale vlag van Cambodja, wat het belang ervan voor de nationale identiteit onderstreept. Daarnaast, Angkor Wat blijft een plaats van spirituele betekenis voor de Cambodjanen. Het dient als een krachtig symbool van hun culturele erfgoed.

De geschiedenis van Angkor Wat is niet alleen een verhaal van religie en architectuur, maar ook van politieke macht en culturele bloei. Het vertelt over de opkomst en ondergang van een van de meest invloedrijke beschavingen in Zuidoost-Azië. Angkor Wat is daarmee een tijdloos monument dat de grootsheid van het Khmer-rijk belichaamt.

Architectuur van Angkor Wat

De Angkor Wat tempel staat bekend om zijn harmonieuze proporties en uitgebreide bas-reliëfs. Deze reliëfs beelden scènes uit van hindoeïstische mythologie en historische gebeurtenissen. Bovendien, de vijf torens symboliseren de berg Meru, het centrum van het universum in hindoeïstische en boeddhistische kosmologie.

De centrale toren rijst 65 meter boven de grond uit, omringd door vier kleinere torens. Verder, de buitenste muur, die een vierkant van 1,5 kilometer omsluit, vertegenwoordigt de randen van de wereld. De hoofdingang, naar het westen gericht, leidt naar een verhoogde laan. Deze laan kruist een brede gracht, die de oceaan symboliseert die de wereld omringt. Daarnaast, de kruisvormige galerijen verbinden de verschillende delen van de tempel. Ze zijn versierd met nog meer bas-reliëfs en beelden. Ook, de precisie van de steenbewerking getuigt van geavanceerde bouwtechnieken. De stenen, zonder mortel verbonden, hebben de tand des tijds doorstaan.

Angkor Wat - Architectuur

Religieuze betekenis

Angkor Wat vertegenwoordigt een rijke spirituele geschiedenis. Oorspronkelijk gebouwd als hindoetempel, gewijd aan Vishnu, brak het met de Shaivistische traditie van voorgaande Khmer-koningen. Deze tempelberg, ontworpen als de kosmische berg Meru, symboliseert het centrum van het universum in het Hindoeïsme. Geleidelijk transformeerde Angkor Wat naar een boeddhistisch heiligdom, wat de religieuze veelzijdigheid van Cambodja weerspiegelt. Bovendien, als enige tempel in de regio, bleef het een belangrijk religieus centrum door de eeuwen heen.

De architectuur, met zijn uitgebreide bas-reliëfs en Devata’s, illustreert verhalen uit de mythologie en eerbetoon aan de goden. Daarmee, dient Angkor Wat als een spirituele verbinding tussen de aarde en het hemelse. Het westwaarts gerichte oriëntatiepunt van de tempel is uniek; sommige geleerden suggereren dat dit de tempel verbindt met de ondergaande zon, een symbool van de dood, wat zou kunnen wijzen op zijn functie als mausoleum voor koning Suryavarman II. Vandaag de dag blijft Angkor Wat een pelgrimsoord en een plaats van nationale trots. Het blijft bezoekers inspireren met zijn grandeur en spirituele resonantie.

Een Glimp van het Khmer-rijk

Angkor Wat

Angkor Wat is niet zomaar een tempelcomplex. Het is een stad in steen, met tempels, paleizen, bibliotheken en woongebouwen die ooit duizenden mensen herbergden. De omvang en het detail van de architectuur zijn verbluffend. De torenhoge torens, uitgehouwen uit zandsteenblokken, weerspiegelen de kosmische orde van het hindoeïsme. De gedetailleerde reliëfs op de muren vertellen verhalen uit de hindoeïstische mythologie en tonen scènes uit het dagelijks leven in het Khmer-rijk.

Angkor Wat was meer dan een religieus centrum. Het was het spirituele en politieke hart van het Khmer-rijk. Hier werden koningen gekroond, ceremonies gehouden en offers gebracht aan de goden. Het complex was ook een centrum van leren en kennis, met bibliotheken die gevuld waren met religieuze teksten, wetenschappelijke verhandelingen en geschiedenissen.

Het Khmer-rijk was een maritieme handelsmacht die handel dreef met China, India en andere delen van Azië. De rijkdom van het rijk was te zien in de grootschalige bouwprojecten, waaronder Angkor Wat en het uitgebreide netwerk van kanalen en wegen. Het Khmer-rijk was ook een centrum van kunst en cultuur, met prachtige sculpturen, schilderijen en textiel.

Angkor Wat is een herinnering aan de pracht en kracht van het Khmer-rijk. Ondanks de eeuwenlange verwaarlozing en plundering, staat het complex nog steeds als een getuigenis van de menselijke creativiteit en ambitie.

Waarom Angkor Wat bezoeken?

Angkor Wat

Angkor Wat, gelegen in het hart van Cambodja, is meer dan een tempelcomplex. Het is een monument dat je meeneemt op een reis door de tijd, naar een glorieus verleden en een fascinerende cultuur. De tempel, gebouwd in de 12e eeuw, is het grootste religieuze monument ter wereld en staat symbool voor de grandeur van het Khmer-rijk.

Bewonder de majestueuze torens, uitgestrekte grachten en gedetailleerde reliëfs die Angkor Wat tot een van de meest indrukwekkende gebouwen ter wereld maken. Ervaar de grandeur van het Khmer-rijk, leer over hun religieuze overtuigingen en koninklijke rituelen, en voel de spirituele kracht die deze plek eeuwenlang heeft uitgestraald.

Wandel door de serene tempelcomplexen, omringd door jungle en rijke flora, en vind een moment van rust en contemplatie te midden van de eeuwenoude historie. Ervaar de zonsopkomst boven Angkor Wat, een magisch moment dat de schoonheid van de tempel op een unieke manier belicht.

Interessante weetjes over Angkor Wat

Het complex omvat meer dan 160 hectare en is omgeven door een gracht van 3,7 kilometer lang. De centrale tempel is een vijftorencomplex dat is gebouwd op een drie niveau piramidebasis. De torens zijn gerangschikt in een quincunx-patroon en de hoogste toren is 65 meter hoog. Het centrale torencomplex van Angkor Wat is gemodelleerd naar de heilige berg Meru, het centrum van het universum in de hindoeïstische kosmologie.

De basreliëfs op de muren van Angkor Wat vertellen verhalen uit de hindoeïstische mythologie, zoals het Ramayana en het Mahabharata. Angkor Wat is gebouwd met behulp van een geavanceerd hydraulisch systeem dat water transporteerde doorheen het complex. De tempel is gericht op het oosten, de richting van de opkomende zon, die in de hindoeïstische religie wordt beschouwd als een symbool van nieuw begin en creatie.

Angkor Wat is meer dan stenen en sculpturen. Het is een plaats van spirituele betekenis, een bron van nationale trots voor Cambodja en een inspiratiebron voor mensen over de hele wereld.

Hoe Angkor Wat te bereiken?

Om Angkor Wat te bereiken, start je reis in Siem Reap. Deze stad is de toegangspoort tot de tempels van Angkor. Vlieg naar Siem Reap of neem een bus vanuit Phnom Penh. Eenmaal daar, kies je voor vervoer naar de tempel. Opties zijn tuk-tuks, fietsen, motortaxi’s of privé-auto’s.

Voorafgaand, koop een toegangspas voor het Angkor Archaeological Park. Prijzen variëren afhankelijk van de duur van je bezoek. Bovendien, draag respectvolle kleding. Schouders en knieën moeten bedekt zijn. Ten slotte, neem voldoende water mee. Hydratatie is essentieel in het warme klimaat. Geniet van je bezoek aan dit historische wonder.

Angkor Wat

Beste tijd om Angkor Wat te bezoeken

De beste tijd om Angkor Wat te bezoeken is in de maanden september en oktober. Gedurende deze periode is het minder druk, waardoor bezoekers de tempels in relatieve rust kunnen ervaren. Hoewel het regenseizoen loopt van juni tot oktober, zijn er vaak slechts korte buien. Vroeg arriveren is raadzaam; het biedt de kans om de zonsopgang te aanschouwen. De tempels zijn dan gehuld in een mystieke gloed. Bovendien, vermijdt men de middaghitte.

Tickets zijn verkrijgbaar voor één, drie of zeven dagen. De meeste kiezen een eendaagse pas, voldoende voor de hoofdtempels. Echter, voor een diepgaande verkenning is een meerdaagse pas aan te raden. Zo ontdekt men ook minder bekende ruïnes. De drogere maanden, november tot maart, trekken de grootste menigten. Daarom, voor een rustiger bezoek, zijn september en oktober ideaal. Tenslotte, het bezoeken van Angkor Wat buiten de piekuren, na 15:00 uur, kan ook rustiger zijn.

Bezoek ons reisburo in Maarssen om uw vakantie naar Cambodja te bespreken

Wilt u uw reis naar Cambodja persoonlijk komen bespreken met één van onze Cambodja specialisten, dan bent u van harte welkom op ons reisburo in Maarssen.

Overzicht reizen naar Angkor Wat

Hieronder vindt u een overzicht van onze reizen naar de Angkor Wat.