Bezienswaardigheden Cambodja

Bezienswaardigheden Cambodja

De Top 10 bezienswaardigheden Cambodja

Cambodja is een land vol contrasten, geschiedenis en cultuur. Het land heeft een rijke en turbulente verleden, dat nog steeds zichtbaar is in de vele monumenten, tempels en musea. Maar Cambodja heeft ook een prachtige natuur, met tropische bossen, rivieren en eilanden. In dit artikel geven we je een overzicht van de top 10 bezienswaardigheden van Cambodja, die je niet mag missen als je dit fascinerende land bezoekt. Ontdek al deze bezienswaardigheden tijdens een van onze Cambodja rondreizen.

1. Angkor Wat

Cambodja, Angkor Wat

Angkor Wat is zonder twijfel de bekendste en meest indrukwekkende bezienswaardigheid van Cambodja. Dit enorme tempelcomplex was ooit de hoofdstad van het Khmer-rijk, dat tussen de 9e en 15e eeuw over grote delen van Zuidoost-Azië heerste. Angkor Wat is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld en een meesterwerk van de Khmer-architectuur. De tempel is gewijd aan de hindoeïstische god Vishnu en heeft een symmetrisch ontwerp, met vijf torens die de vijf pieken van de mythische berg Meru symboliseren. De muren zijn versierd met prachtige reliëfs die scènes uit de hindoeïstische mythologie en de geschiedenis van het Khmer-rijk afbeelden. Angkor Wat is een UNESCO-werelderfgoed en een nationaal symbool van Cambodja.

2. Ta Prohm Tempel, decor film Tomb Raider

Ta Prohm Tempel

Een andere beroemde tempel in het Angkor-gebied is Ta Prohm, die bekend staat om zijn mysterieuze sfeer. Deze tempel is in de 12e eeuw gebouwd door koning Jayavarman VII als een boeddhistisch klooster en universiteit. Ta Prohm is grotendeels ongerept gebleven sinds de val van het Khmer-rijk en is overwoekerd door de jungle. De wortels van enorme bomen omklemmen de stenen muren en daken, waardoor een uniek schouwspel ontstaat. Ta Prohm is een van de meest fotogenieke tempels van Angkor en was ook het decor voor de film Tomb Raider met Angelina Jolie.

3. Preah Khan, heilige zwaard

De Preah Khan tempel werd door koning Jayavarman VII gesticht, als eerbetoon aan zijn vader. Preah Khan betekent “heilige zwaard” en verwijst naar een relikwie dat door de koning werd bewaard. De tempel heeft een kruisvormig grondplan en bestaat uit verschillende hallen, galerijen en heiligdommen. Bewonder de prachtige boeddhistische en hindoeïstische beelden, die getuigen van de religieuze tolerantie van de koning. Net als Ta Prohm is Preah Khan gedeeltelijk overgroeid door de natuur, wat bijdraagt aan zijn charme.

4. Phnom Penh, hoofdstad van Cambodja

Phnom Penh - Royal Palace

Phnom Penh is de hoofdstad en grootste stad van Cambodja. De stad ligt aan de samenvloeiing van de Mekong- en Tonlé Sap-rivieren en heeft een levendige sfeer. Phnom Penh heeft veel koloniale gebouwen, markten, musea en paleizen die je kunt verkennen. Een van de hoogtepunten is het Koninklijk Paleis, dat de residentie is van de koning van Cambodja. Het paleis heeft een prachtige architectuur en tuinen, en herbergt ook de Zilveren Pagode, die zo genoemd wordt omdat de vloer bedekt is met duizenden zilveren tegels. In de pagode kun je ook een gouden Boeddhabeeld bewonderen, dat bezet is met meer dan tweeduizend diamanten.

5. Killing Fields

Een andere bezienswaardigheid van Cambodja is een bezoek aan de Killing Fields, waar je meer te weten komt over de donkere periode van Cambodja onder het regime van de Rode Khmer. Tussen 1975 en 1979 werden meer dan een miljoen mensen vermoord door de communistische beweging, die een radicale sociale hervorming wilde doorvoeren. De slachtoffers werden naar massagraven gebracht, die nu bekend staan als de Killing Fields. Een van de meest beruchte is Choeung Ek, waar je een gedenkstupa kunt zien die gevuld is met schedels en botten van de slachtoffers. Het is een aangrijpende en emotionele ervaring, die je niet snel zult vergeten.

6. Kratie

Kratie is een klein stadje aan de oevers van de Mekong-rivier, dat vooral bekend is om zijn populatie van Irrawaddy-dolfijnen. Deze roze zoetwaterdolfijnen zijn zeer zeldzaam en bedreigd, en leven in een beschermd gebied in de rivier. Je kunt een boottocht maken om deze bijzondere dieren te zien, die soms uit het water springen en spelen. Kratie heeft ook een charmant centrum, met Franse koloniale gebouwen en traditionele Khmer-huizen. Vanuit Kratie kun je ook een uitstapje maken naar het eiland Koh Trong, waar je per fiets het plattelandsleven kunt ontdekken.

7. Bokor Hill Station

Bokor Hill Station is een verlaten resort op de top van een berg in het zuiden van Cambodja. Het resort werd gebouwd door de Fransen in de jaren 1920, om te ontsnappen aan de hitte van Phnom Penh. Het resort bestond uit een hotel, een casino, een kerk en een postkantoor, en had een prachtig uitzicht over de kust. Bokor Hill Station werd echter twee keer verlaten: een keer tijdens de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog, en een keer tijdens de opkomst van de Rode Khmer. Sindsdien is het resort vervallen en spookachtig geworden, en trekt het avontuurlijke reizigers aan die de ruïnes willen verkennen.

8. Sihanoukville

Sihanoukville is de belangrijkste badplaats van Cambodja, gelegen aan de Golf van Thailand. De stad heeft verschillende stranden, waar je kunt genieten van zon, zee en zand. Een van de populairste stranden is Serendipity Beach, waar je veel bars, restaurants en hotels vindt. Als je op zoek bent naar meer rust en natuur, kun je naar Otres Beach gaan, dat verder weg ligt van het centrum. Sihanoukville is ook een goede uitvalsbasis om de nabijgelegen eilanden te bezoeken, zoals Koh Rong en Koh Rong Samloem, die paradijselijke stranden en koraalriffen hebben.

9. Battambang, tweede grootste stad van Cambodja

Battambang is de tweede grootste stad van Cambodja, maar heeft een veel relaxtere sfeer dan Phnom Penh. De stad heeft een rijke culturele erfgoed, met veel koloniale gebouwen, tempels en musea. Een van de leukste dingen om te doen in Battambang is een ritje maken met de bamboetrein, een eenvoudig voertuig dat bestaat uit een bamboeplatform op wielen, aangedreven door een motor. De bamboetrein rijdt over oude spoorlijnen door het platteland, en geeft je een uniek uitzicht op het landschap en de lokale bevolking.

10. Koh Ker, oude stad in Noord Cambodja

Koh Ker is een oude stad in het noorden van Cambodja, die ooit de hoofdstad was van het Khmer-rijk voor een korte periode in de 10e eeuw. De stad heeft meer dan honderd tempels en monumenten, die verspreid liggen over een groot gebied. Een van de meest opvallende bouwwerken is Prasat Thom, een piramidevormige tempel die 30 meter hoog is. Op de top van de tempel staat een gigantisch beeld van Garuda, een mythisch wezen dat half mens en half vogel is. Koh Ker is minder bekend en druk dan Angkor, maar zeker niet minder indrukwekkend.

Ontdek de bezienswaardigheden van Cambodja, boek nu je reis

Cambodja heeft veel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken, zoals de tempels van Angkor, de hoofdstad Phnom Penh, de stranden van Sihanoukville en de jungle van Mondulkiri. Het is een land met veel diversiteit, schoonheid en contrasten. Cambodja heeft voor ieder wat wils, of je nu houdt van cultuur, natuur, geschiedenis of ontspanning. Het is een land dat je zal verrassen, ontroeren en inspireren.

Wilt u de bezienswaardigheden van Cambodja zelf gaan ontdekken tijdens een van onze Cambodja reizen, kom dan langs op ons kantoor in Maarssen om dit mogelijk te maken. U bent van harte welkom.

Dit vind je misschien ook leuk...

Recent Posts