Duiken in Thailand

Duiken in Thailand

Duiken in Thailand: een onvergetelijke ervaring

Ben je op zoek naar een spannende en avontuurlijke vakantiebestemming? Hou je van de onderwaterwereld en wil je die op een unieke manier ontdekken? Dan is duiken in Thailand iets voor jou! Thailand is een van de populairste duikbestemmingen ter wereld, en dat is niet voor niets. Het land heeft een enorme diversiteit aan duiklocaties, van kleurrijke koraalriffen tot mysterieuze wrakken. Bovendien kun je er het hele jaar door duiken, met een aangename watertemperatuur en een goede zichtbaarheid. In dit blogartikel vertel ik je alles wat je moet weten over duiken in Thailand, en geef ik je tips voor de beste duikplekken, duikscholen en duikuitrusting.

Waarom duiken in Thailand?

Thailand heeft meer dan 3000 kilometer kustlijn, en meer dan 1000 eilanden. Dat betekent dat er voor elke duiker wel iets te vinden is, of je nu beginner of gevorderd bent, of je nu houdt van rustige of uitdagende duiken. Thailand heeft ook een rijke biodiversiteit onder water, met meer dan 2000 soorten vissen en 500 soorten koralen. Je kunt er allerlei bijzondere dieren tegenkomen, zoals walvishaaien, manta’s, schildpadden, zeepaardjes, octopussen en nog veel meer. Bovendien is duiken in Thailand relatief goedkoop, vergeleken met andere duikbestemmingen. Je kunt er al een duikcursus volgen voor minder dan 200 euro, en een duiktrip boeken voor minder dan 50 euro.

Wat zijn de beste duikplekken in Thailand?

Thailand heeft vier belangrijke duikregio’s: de Andamanse Zee, de Golf van Thailand, de Similan-eilanden en de Surin-eilanden. Elke regio heeft zijn eigen charme en kenmerken. Hieronder geef ik je een kort overzicht van de beste duikplekken in elke regio.

De Andamanse Zee

De Andamanse Zee ligt aan de westkust van Thailand, en strekt zich uit van Myanmar tot Maleisië. Het is een van de meest spectaculaire duikgebieden ter wereld, met diepe drop-offs, steile wanden, grotten, tunnels en pinakels. De Andamanse Zee staat bekend om zijn grote pelagische vissen, zoals walvishaaien, manta’s, haaien en barracuda’s. De beste tijd om hier te duiken is van november tot april, wanneer het water kalm en helder is. De populairste duikbestemmingen in de Andamanse Zee zijn:

Phuket: het grootste en bekendste eiland van Thailand, met een bruisend nachtleven en veel faciliteiten. Phuket heeft meer dan 30 duiklocaties rondom het eiland, variërend van ondiepe riffen tot diepe wrakken. Een van de hoogtepunten is het King Cruiser wrak, een gezonken veerboot die nu een kunstmatig rif vormt.
Krabi: een provincie met prachtige kalkstenen rotsformaties, tropische bossen en witte zandstranden. Krabi heeft ook veel te bieden voor duikers, met meer dan 20 duiklocaties rondom de eilanden Koh Phi Phi, Koh Lanta en Koh Ha. Een van de mooiste plekken is Hin Daeng (Red Rock), een onderwaterberg die bedekt is met rode zachte koralen.
Khao Lak: een rustig stadje aan de kust, dat vooral populair is bij duikers die naar de Similan-eilanden willen gaan. Khao Lak heeft ook een aantal lokale duiklocaties, zoals de Boonsung wrak, een oude tinmijnboot die nu een thuis is voor honderden vissen.

De Golf van Thailand

De Golf van Thailand ligt aan de oostkust van Thailand, en omvat de eilanden Koh Samui, Koh Phangan, Koh Tao en Koh Chang. Het is een ideale plek voor beginners en snorkelaars, met ondiepe en beschutte duiklocaties, en veel koraalriffen en tropische vissen. De Golf van Thailand heeft ook een aantal interessante wrakken, zoals de HTMS Sattakut, een voormalig Amerikaans marineschip dat in 2011 tot zinken is gebracht. De beste tijd om hier te duiken is van mei tot september, wanneer het water het warmst en het helderst is. De bekendste duikbestemmingen in de Golf van Thailand zijn:

Koh Tao: het kleinste en goedkoopste eiland van de Golf, en een van de beste plekken ter wereld om je duikbrevet te halen. Koh Tao heeft meer dan 50 duiklocaties rondom het eiland, met veel variatie en leven. Een van de populairste plekken is Chumphon Pinnacle, een diepe rotsformatie die vaak bezocht wordt door walvishaaien.
– Koh Samui: het grootste en meest ontwikkelde eiland van de Golf, met veel luxe resorts, restaurants en winkels. Koh Samui heeft ook een aantal leuke duiklocaties, vooral rondom de eilanden Koh Tan en Koh Madsum. Een van de leukste plekken is Shark Island, een klein eilandje dat zijn naam dankt aan de vele zwartpunthaaien die er rondzwemmen.
Koh Chang: het op een na grootste eiland van Thailand, met een ongerepte natuur en een relaxte sfeer. Koh Chang heeft ook een aantal mooie duiklocaties, vooral rondom de eilanden Koh Rang en Koh Wai. Een van de meest bijzondere plekken is HTMS Chang, een gezonken Thais marineschip dat nu het grootste wrak van Thailand is.

De Similan-eilanden

De Similan-eilanden zijn een groep van negen eilanden in de Andamanse Zee, die behoren tot een nationaal park. Ze zijn alleen bereikbaar per boot, en zijn gesloten voor bezoekers van mei tot oktober. De Similan-eilanden zijn een paradijs voor duikers, met kristalhelder water, witte zandstranden en een ongelooflijke onderwaterwereld. De Similan-eilanden hebben meer dan 20 duiklocaties, die behoren tot de beste van Thailand. Ze hebben alles wat je kunt wensen, van zachte koralen tot harde koralen, van kleine macro-dieren tot grote pelagische vissen. Een van de beroemdste plekken is Richelieu Rock, een geïsoleerde pinakel die vaak bezocht wordt door walvishaaien.

De Surin-eilanden

De Surin-eilanden zijn een groep van vijf eilanden in de Andamanse Zee, die ook onderdeel zijn van een nationaal park. Ze zijn ook alleen bereikbaar per boot, en zijn ook gesloten voor bezoekers van mei tot oktober. De Surin-eilanden zijn minder bekend dan de Similan-eilanden, maar niet minder mooi. Ze hebben een ongerepte natuur, zowel boven als onder water, en zijn de thuisbasis van de Moken, een nomadisch zeevolk. De Surin-eilanden hebben meer dan 10 duiklocaties, die vooral bekend staan om hun gezonde koraalriffen en hun overvloed aan vis. Een van de meest unieke plekken is Richelieu Rock, een onderwaterberg die bedekt is met rode zachte koralen.

Duiken in Thailand

Hoe kies je een goede duikschool in Thailand?

Als je wilt leren duiken of je duikvaardigheden wilt verbeteren in Thailand, heb je keuze genoeg uit duikscholen. Er zijn honderden duikcentra in Thailand, die allemaal verschillende cursussen, prijzen en kwaliteiten aanbieden. Hoe kies je dan een goede duikschool? Hier zijn een paar tips om je te helpen:

  • Kijk naar de certificering van de duikschool. Er zijn verschillende organisaties die duikopleidingen aanbieden, zoals PADI, SSI, CMAS en NAUI. Zorg ervoor dat de duikschool die je kiest erkend is door een van deze organisaties en dat de instructeurs gekwalificeerd en ervaren zijn.
  • Vergelijk de prijzen en de kwaliteit van de duikschool. Duiken in Thailand is over het algemeen niet duur, maar de prijzen kunnen variëren afhankelijk van de locatie, de duur en het niveau van de cursus of de trip. Let ook op wat er inbegrepen is in de prijs, zoals het materiaal, het vervoer, de verzekering en de lunch. Kies niet voor de goedkoopste optie, maar voor de beste prijs-kwaliteitverhouding.
  • Lees de reviews en de feedback van andere duikers. Een goede manier om een idee te krijgen van de reputatie en de service van een duikschool is om te lezen wat andere klanten erover zeggen.
  • Bezoek de duikschool persoonlijk voordat je boekt. Als je de mogelijkheid hebt, ga dan langs bij de duikschool die je op het oog hebt en bekijk hun faciliteiten, materiaal en personeel. Stel vragen over hun veiligheidsmaatregelen, hun groepsgrootte, hun schema en hun annuleringsbeleid. Krijg een gevoel voor hun sfeer en professionaliteit en kijk of je je er comfortabel bij voelt.
  • Kies een duikschool die past bij jouw wensen en verwachtingen. Ten slotte is het belangrijk dat je een duikschool kiest die aansluit bij jouw niveau, interesse en doel. Wil je leren duiken of je vaardigheden verbeteren? Wil je veel verschillende duikplekken zien of je concentreren op een bepaald gebied? Wil je in een grote of een kleine groep duiken? Wil je veel plezier hebben of meer serieus zijn? Er is geen goed of fout antwoord, maar wel een duikschool die beter bij jou past dan een andere.

Hopelijk helpen deze tips je om een goede duikschool in Thailand te kiezen. Veel plezier en geniet van je duikavontuur!

Dit vind je misschien ook leuk...

Recent Posts