Visum Cambodja

Visum Cambodja

Visum Cambodja: alles wat je moet weten

Cambodja is een prachtig land in Zuidoost-Azië, bekend om zijn rijke cultuur, indrukwekkende tempels en vriendelijke bevolking. Maar voordat je op reis gaat naar dit fascinerende land, moet je weten hoe het zit met het visum Cambodja. In dit artikel leggen we je uit welke soorten visa er zijn, hoe je ze kunt aanvragen en waar je op moet letten.

Soorten visa voor Cambodja

Er zijn twee soorten visa voor Cambodja: het e-visum en het visum bij aankomst. Beide visa zijn geldig voor een verblijf van maximaal 30 dagen en kunnen eenmaal worden verlengd met nog eens 30 dagen. Het verschil zit hem in de manier van aanvragen en de kosten.

E-visum

Het e-visum is een elektronisch visum dat je online kunt aanvragen via de officiële website van de Cambodjaanse overheid (https://www.evisa.gov.kh/). Je hebt hiervoor een paspoort nodig dat nog minimaal zes maanden geldig is na je aankomstdatum, een digitale pasfoto en een creditcard of PayPal om te betalen. Het e-visum kost 36 dollar en wordt binnen drie werkdagen per e-mail naar je toe gestuurd. Je moet het e-visum uitprinten en meenemen naar Cambodja, waar je het bij de grens moet laten zien.

Het voordeel van het e-visum is dat je het van tevoren kunt regelen en dat je niet in de rij hoeft te staan bij de visumbalie op de luchthaven of bij de grensovergang. Het nadeel is dat het e-visum duurder is dan het visum bij aankomst en dat het niet geldig is voor alle grensposten. Je kunt het e-visum alleen gebruiken als je via een van de volgende luchthavens of landgrenzen binnenkomt:

 • Phnom Penh International Airport
 • Siem Reap International Airport
 • Sihanoukville International Airport
 • Cham Yeam (Koh Kong)
 • Poi Pet (Banteay Meanchey)
 • Bavet (Svay Rieng)
 • Tropaeng Kreal Border Post (Stung Treng)

Visum bij aankomst

Het visum bij aankomst is een papieren visum dat je kunt krijgen bij de visumbalie op de luchthaven of bij de grensovergang. Je hebt hiervoor een paspoort nodig dat nog minimaal zes maanden geldig is na je aankomstdatum, een pasfoto en contant geld om te betalen. Het visum bij aankomst kost 30 dollar en wordt ter plekke in je paspoort gestempeld.

Het voordeel van het visum bij aankomst is dat het goedkoper is dan het e-visum en dat het geldig is voor alle grensposten. Het nadeel is dat je soms lang moet wachten in de rij en dat je extra geld moet meenemen voor eventuele fooien of corrupte ambtenaren die meer vragen dan de officiële prijs.

Verlenging van het visum Cambodja

Als je langer dan 30 dagen in Cambodja wilt blijven, kun je je visum eenmaal verlengen met nog eens 30 dagen. Dit kun je doen bij een lokaal reisbureau of bij het Department of Immigration in Phnom Penh. De kosten voor de verlenging zijn 45 dollar voor het e-visum en 40 dollar voor het visum bij aankomst. Je moet je paspoort minimaal een week afgeven voor de verlenging.

Als je nog langer wilt blijven, moet je een ander type visum aanvragen, zoals een zakenvisum of een studentenvisum. Deze visa hebben andere voorwaarden en kosten, dus informeer hier goed naar voordat je ze aanvraagt.

Tips voor het visum Cambodja

Tot slot geven we je nog een paar tips voor het regelen van je visum Cambodja:

 • Zorg ervoor dat je paspoort nog lang genoeg geldig is en dat er genoeg lege pagina’s in zitten.
 • Maak kopieën van je paspoort en je visum en bewaar ze op een veilige plek.
 • Controleer of je het juiste type visum hebt voor je reisplannen en je grensovergang.
 • Houd rekening met feestdagen en weekenden bij het aanvragen van je e-visum of je verlenging.
 • Neem voldoende contant geld mee in kleine coupures voor het betalen van je visum bij aankomst of je verlenging.
 • Wees vriendelijk en geduldig tegen de visummedewerkers, ook als ze om een fooi of een extra bedrag vragen.

We hopen dat je met deze informatie goed voorbereid bent voor je rondreis Cambodja. Geniet van dit prachtige land en zijn gastvrije mensen!

Share This Article

Dit vind je misschien ook leuk...

Recent Posts