Sri Lanka - Colombo
Sri Lanka - Colombo
Sri Lanka - Colombo
Sri Lanka - Colombo - Gangaramaya Tempel
Sri Lanka - Colombo - Boeddhabeelden in de Gangaramaya Tempel
Sri Lanka - Colombo - National Museum
Sri Lanka - Colombo - New Kathiresan Kovil
info_colombo_01

Colombo is de hoofdstad van Sri Lanka

info_colombo_02

In de stad vindt u een mix van moderen gebouwen ...

info_colombo_03

... afgewisseld met gebouwen uit het koloniale verleden

info_colombo_04

De heilige boom in de Gangaramaya Tempel

info_colombo_05

In de Gangaramaya Tempel staan prachtige Boeddhabeelden

info_colombo_06

Het National Museum in Colombo

info_colombo_07

De New Kathiresan Kovil

previous arrow
next arrow
PlayPause
info_colombo_01
info_colombo_02
info_colombo_03
info_colombo_04
info_colombo_05
info_colombo_06
info_colombo_07
previous arrow
next arrow
Shadow

Colombo is de hoofdstad van Sri Lanka (het oude Ceylon) en zetel van de regering en centrum van het land. Alle delen van Sri Lanka zijn van hieruit gemakkelijk bereikbaar. Colombo is een belangrijke havenstad met veel oude gebouwen uit het verleden. Zo vindt u hier gebouwen uit de tijd van de Portugezen (16e eeuw), de Hollanders (17e en 18e eeuw) en de Britten (19e en 20e eeuw).

Colombo was ooit een kleine zeehaven die bezocht werd door Arabische, Perzische en Chinese handelaars. De naam Colombo is mogelijk afgeleid van het Singhaleese woord “kolamba”, wat haven betekent.

Tussen de 9e en de 16e eeuw werd deze kleine haven overheersend bevolkt door moslims van Arabische afkomst. In het begin van de 16e eeuw kwamen de Portugezen aan en bouwden een fort in Colombo. Toen de Nederlanders de stad veroverden in 1656, kwam de Portugese bezetting ten einde.

De Nederlanders vernietigden de meeste tekenen van de Portugese aanwezigheid toen ze Colombo belegerden en bombardeerden om ze te verdrijven. De Nederlanders herbouwden het fort om hun handel in kaneel, saffieren, ivoor en olifanten te beschermen en introduceerden ook stadsplanning.

Het waren echter de Britten die de meest drastische veranderingen in het landschap hebben aangebracht. Ze hebben de verdedigingswerken afgebroken en de stad getransformeerd in een bloeiende internationale haven. Ze waren ook verantwoordelijk voor de aanleg van wegen, spoorwegen en administratieve gebouwen. Hoewel het fort werd gesloopt, werd het gebied waar het zich bevond bekend als ‘Fort‘. Vandaag de dag onthult een wandeling door het Fort gebied overblijfselen van de koloniale overheersing. Een Nederlandse architectuur vermengd met Britse constructies en moderne gebouwen.

Pettah

Grenzend aan Fort ligt Pettah, een uitgebreide, levendige, kleurrijke marktbazaar. Het werd in de 16e eeuw voor de handelaren gebouwd en verkoopt alles wat de plaatselijke bevolking eventueel zou willen kopen. Het is een geweldige plek om rond te dwalen en het Dutch Museum op 95 Prince Street is zeker een bezoek waard. Het centraal station van Colombo, Fort, en het busstation liggen naast Pettah.

Er zijn veel bezienswaardigheden uit de tijd dat de Nederlanders via de Verenigde Oost-indische Compagnie (VOC) het oude Ceylon overheersten. Het kasteel van Colombo uit de VOC-tijd. De onder Hollandse architectuur gebouwde Wolvendaalkerk. Het Dutch Period Museum, het Oud-Hollands klokkentorentje, het Compagnieshospitaal, de Hollandse Huizen etc.

De Pettah Market (Manning market) is een drukke markt met vele winkeltjes en marktkraampjes, gelegen in de voorstad Pettah. Het is leuk om overheen te wandelen en de lokale sfeer te proeven. Indien u iets wilt kopen dan moet u goed onderhandelen. Bij de ingang van de Pettah Market staat een monument, de Khan Clock Tower. In de Sea Street vindt u vele goudwinkels. In Pettah ligt ook de Rode Moskee uit 1909.

Gangaramaya Tempel

Gangaramaya Tempel - Colombo - Sri Lanka

De Gangaramaya Tempel is één van de belangrijkste tempels in Colombo. Deze boeddhistische tempel bevat diverse imposante gebouwen en heeft een geschiedenis van meer dan 2000 jaar. U kunt heerlijk rondwandelen door dit tempelcomplex. Geniet van de heilige boom en de vele prachtige Boeddhabeelden.

Kelaniya Tempel

De Kelaniya Tempel is één van de belangrijkste Boeddhistische tempels in Sri Lanka. Men zegt dat de tempel is gelegen op een heilig stuk land aan de Kelani rivier. Tijdens zijn derde bezoek aan Sri Lanka heeft Boeddha dit stuk land heilig verklaard. Vervolgens is de tempel vernietigd door de Portugezen. In 1767 is de tempel herbouwd.

Colombo National Museum

Het Colombo National Museum is gevestigd in een indrukwekkend klassiek koloniaal gebouw dat in 1877 werd gebouwd voor een voormalig Britse gouverneur. Het museum bevat prehistorische en vroege historische relikwieën met een verzameling schatten uit Anuradhapura, Polonnaruwa en Kandy. Verder huisvest het museum een grote collectie boeddhistische en hindoeïstische bronzen beelden, antieke meubels en een scala aan koninklijke regalia van de koningen van Kandy.


Kaart Colombo – Sri Lanka

Kaart Sri Lanka - Colombo

Reizen met Colombo in het programma: