Anuradhapura

Inleiding Anuradhapura

Anuradhapura, de oude stad van Sri Lanka, is een schat aan cultureel erfgoed. Eens de hoofdstad, herbergt het ruïnes van grote koninklijke paleizen. Tempels en stoepa’s rijzen op uit de weelderige groene omgeving, getuigen van een rijke geschiedenis. De stad, nu een UNESCO-werelderfgoed, trekt bezoekers die de spirituele en historische sfeer willen ervaren. Bovendien, Anuradhapura’s heilige Bodhiboom, een directe afstammeling van de boom waaronder Boeddha verlichting vond, blijft een levend symbool van geloof. Daarom is deze stad niet alleen een archeologisch wonder, maar ook een centrum van boeddhistische devotie.

Geschiedenis van Anuradhapura

Oorsprong en oprichting

Anuradhapura, gesticht in de 5e eeuw v.Chr., is een historisch wonder. Deze stad, gelegen in Sri Lanka, diende als de eerste hoofdstad van het koninkrijk Rajarata na de koninkrijken van Tambapanni en Upatissa Nuwara. De oorsprong van de naam Anuradhapura wordt toegeschreven aan Anuradha, een minister in de hofhouding van Prins Vijaya, de eerste Singalese koning.

Als een belangrijk centrum van Theravada Boeddhisme, herbergt het de oudste gedocumenteerde geplante boom, de Jaya Sri Maha Bodhi. Deze heilige boom, vermoedelijk een stek van de vijgenboom waaronder Boeddha verlichting vond, werd in de 3e eeuw v.Chr. naar Anuradhapura gebracht door Sanghamitta. De stad floreerde als een complex van indrukwekkende tempels en kloosters, die nu een uitgestrekt gebied beslaan.

Koninklijke stad

Anuradhapura was eeuwenlang Sri Lanka’s koninklijke hoofdstad. De stad weerspiegelt een rijke geschiedenis. Ooit was het een bloeiend centrum van politieke en religieuze macht. De stad kende hoogtijdagen onder Singalese koningen, van 377 v.Chr. tot 1017 n.Chr. Volgens de Mahavansa werd Anuradhapura volgens een uitgewerkt plan gebouwd. Speciale wijken waren er voor verschillende beroepsgroepen. Echter, na een invasie in 993, werd Anuradhapura verlaten. De jungle nam het over, maar de stad blijft belangrijk voor boeddhistische pelgrims. Vandaag de dag is Anuradhapura een getuige van Sri Lanka’s glorieuze verleden.

Bezienswaardigheden in Anuradhapura

Boeddhistische tempels

Anuradhapura, een stad van grote historische en spirituele waarde, herbergt vele boeddhistische tempels die een bezoek waard zijn. De Sri Maha Bodhi-boom, een directe afstammeling van de boom waaronder Boeddha verlichting bereikte, staat centraal in de spirituele beleving van de stad. Deze heilige boom is niet alleen een levend monument van geloof, maar ook een symbool van continuïteit en verbondenheid met het verleden.

Ruwanweli Maha Saya

Ruwanweli Maha Saya - Anuradhapura

De Ruwanweli Maha Saya is een prachtige stupa en bovendien heilig voor vele boeddhisten. Het werd gebouwd door Koning Datugamunu in de 2e eeuw voor Christus. De stupa is meer dan 100m hoog. Om de stupa staan vier muren met olifantbeelden erin (The Elephant Wall). In de Dagoba vindt u verschillende voorwerpen van onschatbare waarde. Er zijn edelstenen, gouden beelden en relieken van Boeddha te bewonderen. Diverse renovaties hebben echter niet tot de volledige hoogte of de perfecte waterbubbelvorm van het oorspronkelijke gebouw kunnen komen. Een standbeeld van Datugamunu staat trots tegenover de grote dagobe.

Jetavana Dagoba

Jetavana Dagoba - Anuradhapura

De 122 meter hoge Jetavana Dagoba is 1600 jaar oud en bovendien de hoogste stoepa in Sri Lanka. De dagoba maakt deel uit van een klooster dat gebouwd is door Koning Mahasena (273–301). De bouw duurde bijna 30 jaar en hiervoor werden meer dan 90 miljoen rode bakstenen gebruikt. Bovendien is het één van de grootste bouwwerken op aarde gemaakt van bakstenen. Het complex beslaat ongeveer 5,6 hectare. Naar schatting waren hier 10.000 boeddhistische monniken gehuisvest.

Abhayagiri Stupa

Abhayagiri Stupa - Anuradhapura

De Abhayagiri Stupa behoort tot één van de zeventien religieuze bezienswaardigheden van Anuradhapura. In het oude klooster, gesticht in de 2e eeuw voor Christus, woonden zo’n 5000 monniken. Historisch gezien was het een groot monastieke centrum en een koninklijke hoofdstad. Er waren prachtige kloosters die uitkwamen op vele verdiepingen. De naam “Abhayagiri Vihara” verwijst niet alleen naar het complex van kloostergebouwen. Het staat ook voor broederschap van boeddhistische monniken, of Sangha. Zij handhaafde een manier van leven, met eigen historische archieven en tradities.

Twin Ponds (Kuttam Pokuna)

Twin Ponds - Anuradhapura

De Twin Ponds zijn twee baden uit de 6e & 8e eeuw. Ze zijn bovendien bijna identiek en gebouwd door de monniken voor hun rituele wassingen. De grotere, zuidelijke vijver heeft een afmeting van 40 m bij 16 m en is 5,5 meter diep. De kleinere, noordelijke vijver is 28 m bij 16 m en is 4,3 meter diep. De vijvers maken deel uit van het Abhayagiri vihāra-complex. Via een filtreer systeem en een put werd het water gezuiverd. De Kuttam Pokuna laat Singalese vakmanschap uit die tijd zien. Tussen 1950 en 1955 werden de vijvers, inclusief de omringende, lage muur, in hun oude aanzien hersteld.

Elephant Pond (Eth Pokuna)

Elephant Pond - Anuradhapura

De Elephant Pond is prachtig gelegen in de jungle. De vijver wordt zo genoemd vanwege zijn grote omvang. Het is 159 meter lang, 52,7 meter breed en 9,5 meter diep. De vijver heeft een capaciteit van 75.000 m³ water en zou zijn gebouwd om water op te slaan. Het water was nodig voor de 5000 monniken van het monastieke complex van Abhayagiri. Met een lengte van 159m, een breedte van 53m en een diepte van 10m, is het bovendien de grootste vijver in Anuradhapura. Ondergrondse kanalen van de Periyamkulama Tank houden de vijver bijgevuld, deze verkeren nog steeds in goede staat.

Guardstone (Muragala)

De Guardstone was één van drie aspecten van beeldhouwkunst die de toegang tot gebouwen sierden. De andere twee waren de maansteen en de balustrade.

De Guardstones, die de zware stenen balustrade ondersteunden, waren in het begin duidelijk. Later werden ze gebeeldhouwd met symbolen die belangrijk waren voor welvaart en bescherming. Het was de gewoonte bij belangrijke gelegenheden om potten met water met bloemen en rijpe twijgen voor een gebouw te plaatsen. Het symbool ingesneden in de Guardstone staat bekend als de lokale equivalent van de westelijke hoorn des overvloeds.

Guard en Moon Stone - Anuradhapura

Maansteen (Sandakada Pahana)

De maansteen is een uniek kenmerk van de oude Singalese architectuur. De halfronde stenen plaat is prachtig bewerkt en werd meestal onderaan trappen en ingangen geplaatst. Dit is één van de twee Maanstenen in Sri Lanka, die bekend staan als uitzonderlijk artistiek.

De wereld in vuur en vlam wordt aangeduid door de palapeti. De wezens die door Samsara doorgaan als viervoeters. Het verlangen wordt aangeduid als versierde slingers en het vrome door de zwanen. De lotus staat voor verlichting. Dit zijn de belangrijkste thema’s van deze maansteen. Het behoort tot de periode tussen 7-8 eeuwen na Christus. 

Boeddha Samadhi

Boeddha Samadhi, een beeld dat de meditatieve staat van Boeddha uitbeeldt, inspireert velen tot reflectie en innerlijke rust. Elk van deze locaties draagt bij aan de rijke tapestrie van Anuradhapura’s erfgoed, waardoor het een onmisbare bestemming is voor zowel pelgrims als geschiedenisliefhebbers.

Boeddha Samadhi - Anuradhapura

Activiteiten en ervaringen in Anuradhapura

Anuradhapura biedt een rijke tapestry van historische ervaringen. Bezoekers kunnen de majestueuze ruïnes van oude tempels verkennen, zoals de beroemde Sri Maha Bodhiya, waarvan gezegd wordt dat het de oudste levende boom is die door mensen is geplant. Daarnaast, de gigantische stoepa’s zoals Ruwanwelisaya, getuigen van de stad’s glorieuze verleden.

Ook, fietsen langs de oude reservoirs biedt een serene ontsnapping aan de drukte van het moderne leven. Bovendien, de lokale markten zijn een kleurrijke plek om de cultuur te ervaren en unieke souvenirs te vinden. Verder, de maandelijkse Poya-dagen brengen speciale ceremonies en een kans om de lokale religieuze praktijken te observeren. Echter, het is aan te raden om respectvolle kleding te dragen tijdens het bezoeken van heilige plaatsen.

Tot slot, Anuradhapura’s gastvrije inwoners maken de ervaring compleet met hun warme glimlach en verhalen. Dit alles maakt Anuradhapura een onvergetelijke bestemming vol leerzame activiteiten.

Praktische reisinformatie voor Anuradhapura

Vervoer naar Anuradhapura

Reizen naar Anuradhapura is een avontuur op zich. De stad is bereikbaar per bus, trein of auto. Eerst, neem een bus vanuit Colombo; comfortabel en betaalbaar. Treinen bieden een schilderachtige route, ideaal voor natuurliefhebbers. Daarnaast, rijden met een huurauto geeft vrijheid. Onderweg, geniet van de uitzichten en lokale keuken. Zorgvuldig plannen is essentieel; vooral tijdens festivals. Uiteindelijk, leidt elke weg naar de pracht van Anuradhapura’s oude stad.

Reizen naar Anuradhapura is een avontuur op zich. Vanuit Colombo kunt u de trein nemen, een schilderachtige route die door groene landschappen en landelijke dorpjes slingert. Met de bus reizen is een betaalbare optie; comfortabele langeafstandsbussen vertrekken regelmatig. Ook zijn er privé-taxi’s beschikbaar, hoewel duurder, bieden ze een snellere en meer gepersonaliseerde reiservaring.

Daarnaast, voor degenen die de voorkeur geven aan zelf rijden, zijn er autoverhuurbedrijven die voertuigen aanbieden voor een dag of langer. Tot slot, binnen Anuradhapura zelf, zijn tuk-tuks een handige manier om rond te reizen en de vele historische sites te verkennen. Elk vervoermiddel biedt een unieke kijk op het landschap en de cultuur van Sri Lanka, waardoor de reis net zo memorabel wordt als de bestemming zelf.

Accomodaties en eten

Anuradhapura, een historische stad in Sri Lanka, biedt een scala aan accommodaties. Van luxe resorts tot budgetvriendelijke guesthouses, bezoekers vinden comfort en gastvrijheid. Veel verblijven liggen dicht bij de oude ruïnes, waardoor reizigers gemakkelijk toegang hebben tot deze historische schatten.

Voor culinaire liefhebbers, lokale eetgelegenheden serveren traditionele Sri Lankaanse gerechten. Probeer zeker de rijst en curry, een smaakvolle ervaring. Ook zijn er internationale opties beschikbaar voor wie iets vertrouwds zoekt. Verder, straatvoedsel verkopers bieden snelle, goedkope snacks aan. Ideaal voor de avontuurlijke eter.

Kortom, Anuradhapura’s accommodaties en eetgelegenheden weerspiegelen de rijke cultuur en geschiedenis van de stad. Bezoekers zullen zowel comfort als heerlijke smaken vinden tijdens hun verblijf. Zo ontdekt men de ware essentie van Sri Lankaanse gastvrijheid.

Reistips voor Anuradhapura

Beste tijd om te bezoeken

De ideale periode voor een bezoek aan Anuradhapura is tijdens het droge seizoen. Dit valt tussen mei en september. Gunstig weer maakt sightseeing aangenamer. Plan uw bezoek vroeg; de ochtenden zijn koeler. Zo vermijdt u de middaghitte. Anuradhapura’s rijke geschiedenis komt dan tot leven. Geniet van de serene sfeer en de historische schoonheid. Een goed gepland bezoek verrijkt uw ervaring.

Culturele etiquette

In Anuradhapura, respecteer je de heilige sites door witte kleding te dragen. Bedek schouders en knieën, een teken van eerbied. Vermijd felle kleuren; wit symboliseert puurheid en leergierigheid. Bloemenoffers zijn gebruikelijk, toon respect voor lokale gebruiken. Bezoek de stoepa’s en tempels met een gids; zo leer je over de rijke geschiedenis. Luister naar verhalen over het boeddhisme, essentieel voor de culturele ervaring. Anuradhapura’s erfgoed is UNESCO-beschermd; bewonder de ruïnes en heilige bodhiboom. Respecteer de levendigheid van ceremonies; de stad ademt spiritualiteit en traditie.

Reizen met Anuradhapura in het programma

Over het algemeen is een vakantie in Anuradhapura een perfecte keuze voor iedereen die op zoek is naar een mix van cultuur, geschiedenis, natuur en ontspanning.

Wilt u uw reis naar Sri Lanka persoonlijk komen bespreken met één van onze Sri Lanka specialisten, dan bent u van harte welkom op ons reisburo in Maarssen.

Kaart Sri Lanka – Anuradhapura

Kaart Anuradhapura - Sri Lanka