Krabi - Informatie

De provincie Krabi heeft een oppervlakte van 4709km² en is gelegen in het zuiden van Thailand. Het ligt aan de Andaman Zee en herbergt meer dan 130 eilanden, waaronder het wereldberoemde Koh Phi Phi. Schitterende nationale parken en ongerepte stranden worden afgewisseld met grillige rotsformaties. Honderden jaren geleden was dit gebied zeer populair bij de Aziatische piraten, omdat zij zich hier goed konden verbergen. In de laatste jaren is Krabi toeristisch gezien steeds interessanter geworden.

Op ongeveer 20km ten noordwesten van Krabi stad liggen prachtige stranden zoals Ao Nang en Rai Leh. De gelijknamige hoofdstad ligt op circa 800 km ten zuiden van Bangkok en op circa 180 km van Phuket.

Voor rustzoekers is Krabi een perfecte locatie, omdat enkele stranden alleen per boot te bereiken zijn. Een groot deel van de provincie is benoemd tot Nationaal Park. Het Hat Nopparat Thara – Koh Phi Phi National Park bezit vele stranden en ongeveer 80 kleine eilandjes, waarvan Phi Phi het meest bekend is, vanwege de film “The Beach”. Ook het Koh Lanta National Park ligt in de provincie Krabi. De beste reistijd om de eilanden te bezoeken is van october tot april. Verder is de provincie erg in trek bij avontuurlijk ingestelde reizigers, zo kunt u hier zeilen, kanoen, snorkelen, island hoppen en wandelen.


Geschiedenis


Krabi is een zuidelijke provincie van Thailand, gelegen aan de Andaman Zee, met misschien wel de oudste geschiedenis van het land. In dit gebied vond men oude stenen gebruiksvoorwerpen, oude gekleurde muurtekeningen, oude potten en skeletten. Men veronderstelt dat in Krabi sinds 25000 – 35000 BC reeds homo sapiens leefden. In oude tijden werd het gebied Ban Thai Samor genoemd.

Omstreeks 1200 AD maakte Krabi deel uit van het koninkrijk Ligor, beter bekent als Nakhon Si Thammarat. Aan het begin van de Rattanakosin periode, zo’n 200 jaar geleden, werd er een olifantencentrum opgericht in Krabi. Dit werd gedaan door Chao Phraya Nakorn, de gouverneur van Nakhon Si Thammarat, dat in die tijd reeds deel uitmaakte van het Koninkrijk Thailand. De gouverneur zond zijn manschappen erop uit, zodat ze genoeg olifanten konden vangen en deze te trainen voor het zware werk. In die tijd ontstonden toen kleine nederzettingen in Pakasai, Khlong Pon en Pak Lao.

In 1872 kregen deze nederzettingen door Koning Chulalongkorn de status van stad, genaamd Krabi. De eerste gouverneur van Krabi was Lunag Thep Sena. Krabi was in die tijd een soort dependance van Nakhon Si Thammarat. Dit veranderde in 1875. Krabi was toen al gegroeid tot een aardig grote stad. Vanaf die tijd werd er rechtstreeks gerapporteerd aan Bangkok.


Hoe bereikt u Krabi?


Krabi - Boot - Thailand

De makkelijkste manier om Krabi te bereiken is per vliegtuig. Krabi beschikt over een internationaal vliegveld, hierdoor is het mogelijk om rechtstreeks vanuit Nederland naar Krabi te vliegen. Vanuit Bangkok is het ongeveer 1 uur vliegen. Er zijn dagelijks binnenlandse vluchten met Bangkok Airways naar Krabi, welke wij voor u kunnen reserveren.

Een voordelige manier om vanuit Bangkok naar Krabi stad te reizen is per trein-, buscombinatie. Klik hier voor onze tarieven. U reist dan per nachttrein vanuit Bangkok naar Surat Thani. Van hieruit gaat u per bus verder naar Krabi stad.

Al deze vervoersmiddelen sluiten perfect op elkaar aan. Gezien de enorme belangstelling voor deze combinatie, dient u dit tijdig in Nederland te reserveren. Het voordeel is ook dat u een hotelovernachting uitspaart. U slaapt namelijk in de trein.


Beste reistijd om Krabi te bezoeken


De beste periode om Krabi te bezoeken is van december t/m maart, in deze maanden valt de minste regen. Het regenseizoen duurt van mei t/m oktober. De regenbuien duren vaak niet meer dan 2 tot 3 uur. De rest van de dag schijnt de zon weer volop. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 24 en 34 graden, bovendien is de zeetemperatuur van circa  28°C geschikt om het hele jaar door te zwemmen.


Ao Nang


Krabi - Ao Nang Beach - Thailand

Ao Nang is het belangrijkste strand bij Krabi, bovendien is het eenvoudig over de weg te bereiken. Het lange zandstrand van Ao Nang is sinds de jaren 90 steeds populairder wordt bij toeristen. Er liggen dan ook vele hotels en restaurants. Echter de mooiste inhammen en stranden zijn alleen over de zee te bereiken. Vanaf Ao Nang gaan er boten naar deze andere stranden en resorts in de omgeving. Bij Laem Phra Nang, een groot vol bossen gelegen gebied, liggen de stranden Ao Phra Nang, Rai Ley West en Rai Ley Oost.


Railay Beach


Krabi - Railay - Thailand

Railay is bekend om zijn mooie stranden en rustige sfeer. Daarom is het uitgegroeid van een vredig vissersdorpje tot een toeristische bestemming van wereldklasse. Echter, wat deze plek echt speciaal maakt, is dat het door een rij steile heuvels is afgesneden van de rest van het vasteland. Daardoor is Railay alleen per boot te bereiken. Er zijn imposante kalkstenen kliffen die uit het kristalblauwe water schieten en boven de witte zandstranden uittorenen.

Eigenlijk beslaat Railay uit drie stranden, echter elk met zijn eigen karakter. Railay West is de langste, met wit zand en ondiep water. Verder naar het noorden ligt Ton Sai Bay, een goede plek voor rotsklimmen. Tegenover Railay West ligt Railay East, dat eigenlijk gewoon een deel is van een groter mangrovemoeras. Tussen Railay West en Oost ligt Phranang Beach, genoemd naar de grot met een heilig Boeddhabeeld dat op dit strand te vinden is. Phranang het beste strand om te zwemmen, omdat het gezegend is met schoon wit poederachtig zand en kristalhelder, ondiep water.


Kaart Krabi – Thailand


Kaart - Krabi

Reizen met Krabi in het programma: