Sri Lanka - Mihintale is een bergtop nabij Anuradhapura in Sri Lanka
Sri Lanka - Mihintale
Sri Lanka - Mihintale
Sri Lanka - Mihintale
Sri Lanka - Mihintale - Ambasthala Dagaba stoepa
Sri Lanka - Mihintale - Witte Boeddha
info_mihintale_01

Mihintale is een bergtop nabij Anuradhapura in Sri Lanka

info_mihintale_02

Om de top te bereiken moeten we vele treden beklimmen

info_mihintale_03

Geniet van het prachtige uitzicht

info_mihintale_04

Boven op de rots staat een groot wit beeld van Boeddha

info_mihintale_05

De Ambasthala Dagaba stoepa is omgeven door stenen pilaren

info_mihintale_06

Mihintale – Boeddha

previous arrow
next arrow
PlayPause
info_mihintale_01
info_mihintale_02
info_mihintale_03
info_mihintale_04
info_mihintale_05
info_mihintale_06
previous arrow
next arrow
Shadow

Mihintale is gelegen op circa 16 kilometer ten oosten van Anuradhapura. Deze rotsachtige heuvel wordt beschouwd als de bakermat van het boeddhisme in Sri Lanka. Het was op deze locatie waar Prins Mahinda, de zoon van de Indiase keizer Asoka, tijdens Poson (volle maan) in 247 voor Christus predikte tot koning Devanampiya Tissa (250-210 v.Chr.). Koning Tissa, wiens hoofdstad Anuradhapura was, was op jacht en de geïmproviseerde ontmoeting resulteerde in dat de Koning, zijn familie en de Singalese bevolking het boeddhisme omarmde. Sinds die tijd hebben ontelbare pelgrims een bezoek gebracht aan Mihintale (Mahinda’s Mountain), om de heiligdommen, dagobas en grotten op deze heilige heuvel te vereren.

Aan de voet van Mihintale liggen de ruïnes van een oud ziekenhuis en een kloostercomplex. De trappen, drie stuks met 1840 treden, zijn gebouwd door koning Bhatika Abhaya (22BC – AD7).  


Kantaka Cetiya


Aan het eind van de eerste trap gaat een kleinere trap naar een plateau en de Kantaka Cetiya, een dagoba uit 2de eeuw v.Chr. opgegraven in 1934. Deze dagoba is 12m hoog (oorspronkelijk was de houten versie ongeveer 30m hoog). Het heeft vier stenen bloemaltaren.


Relic House & Assembly Hall


De tweede trap gaat verder naar een groter plateau. Hier bevinden zich de overblijfselen van monastieke gebouwen, zoals het Relic House. Twee stenen platen, met inscripties, herinneren de monniken aan de monastieke regels. Ook vindt u hier de overblijfselen van de Assembly Hall en een verblijf voor de monniken.


Ambasthala Dogoba


Mihintale - Ambasthala Dogoba - Sri Lanka

De laatste trap leidt naar de Ambasthala Dogoba, gebouwd op de plek waar Mahinda verscheen bij koning Devanampiya Tissa. Ambasthale, wat mangoboom betekent, verwijst naar het onderwerp waarover Mahinda de koning ondervroeg om zijn intelligentie te testen. Deze dagoba werd waarschijnlijk gebouwd kort na de dood van koning Tissa.


Aradhana Gala


Vlakbij ligt het Aradhana Gala, de rots van de samenroeping, waaruit Mahinda voor het eerst predikte. Een pad vanaf de Ambasthala Dogoba leidt naar de top en de uit de 1e eeuw v.Chr. Mahaseya Dagoba, die een enkele haar van Lord Buddha vastlegt. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht op de Anuradhapura-dagoba’s. De grote rots in het oosten heet Mahinda’s Bed, waar de prins mediteerde en sliep.


Naga Pokuna


Een ander pad leidt naar de Naga Pokuna, vijver van de serpent, een rotspoel met een zevenkoppige cobra uitgehouwen uit de rots, met een staart die de bodem van de poel bereikt. Dit was een van de belangrijkste waterbronnen in Mihintale. Het was via kanalen verbonden met de Monk’s Refectory en met de Sinha Pokuna, Lion Pond, waar een gebeeldhouwd leeuwreservoir water uit zijn mond spuit.


Kaart Mihintale – Sri Lanka


Kaart - Sri Lanka - Mihintale

Reizen met Mihintale in het programma