Sri Lanka - Dambulla - De Gouden Tempel van Dambulla
Sri Lanka - Dambulla - Gouden Boeddha
Sri Lanka - Dambulla - De Gouden Tempel van Dambulla
Sri Lanka - Dambulla - Boeddhistische monniken
Sri Lanka - Dambulla - Trap naar de rotstempel
Sri Lanka - Dambulla - Boeddha
Sri Lanka - Dambulla - Trap naar de rotstempel
Sri Lanka - Dambulla - Aankomst bij de grottempel
Sri Lanka - Dambulla - Grottempel
Sri Lanka - Dambulla - Devaraja Viharaya
Sri Lanka - Dambulla - Liggende Boeddha
Sri Lanka - Dambulla - beelden en muurschilderingen
Sri Lanka - Dambulla - Rotstempel
Sri Lanka - Dambulla - Boeddhabeelden in de grot
Sri Lanka - Dambulla - Boeddhabeelden in de grot
Sri Lanka - Dambulla - plafondbeschilderingen
Sri Lanka - Dambulla - Liggende Boeddha
Sri Lanka - Dambulla - Apen bij de grottempel
Sri Lanka - Dambulla - Boeddhabeelden in de grot
Sri Lanka - Dambulla - Boeddhabeelden in de grot
info_dambulla_01

De Gouden Tempel van Dambulla

info_dambulla_02

Bij de ingang staat een reusachtig Boeddhabeeld

info_dambulla_03

Het Boeddhabeeld bij de ingang

info_dambulla_04

Beelden van Boeddhistische monniken bij de ingang

info_dambulla_05

De rotstempel is te bereiken via een trap

info_dambulla_06

Tijdens de klim kunt u genieten van het prachtige uitzicht

info_dambulla_07

Nog een klein stukje en we zijn boven

info_dambulla_08

Aankomst bij de grottempel

info_dambulla_09

Er zijn 3 grotten te bezichtigen

info_dambulla_10

De Devaraja Viharaya

info_dambulla_11

Het Boeddhabeeld in deze grot is 14 meter lang

info_dambulla_12

Verder vindt u hier prachtige beelden en muurschilderingen

info_dambulla_13

De ingangen naar de andere grotten

info_dambulla_14

Ook hier staan prachtige Boeddhabeelden

info_dambulla_15

Er zijn prachtige details te ontdekken in deze rotstempel

info_dambulla_16

De wand- en plafondbeschilderingen zijn indrukwekkend

info_dambulla_17

In de grotten bevinden zich beelden in liggende, zittende en staande posities

info_dambulla_18

In het tempelcomplex lopen de apen vrij rond

info_dambulla_19

U kunt prachtige foto's maken in het tempelcomplex

info_dambulla_20

Geniet van de prachtige beelden in de grot

previous arrow
next arrow
PlayPause
info_dambulla_01
info_dambulla_02
info_dambulla_03
info_dambulla_04
info_dambulla_05
info_dambulla_06
info_dambulla_07
info_dambulla_08
info_dambulla_09
info_dambulla_10
info_dambulla_11
info_dambulla_12
info_dambulla_13
info_dambulla_14
info_dambulla_15
info_dambulla_16
info_dambulla_17
info_dambulla_18
info_dambulla_19
info_dambulla_20
previous arrow
next arrow
Shadow

Dambulla – Informatie

Dambulla is een plaatsje in Sri Lanka, dat vooral bekend is van de gouden tempel van Dambulla, die op de Werelderfgoedlijst staat. Het ligt in de buurt van Sigiriya en ten noorden van Kandy.

Het plaatsje is gebouwd rondom een grote granieten berg, waarop het boeddhistische grottencomplex Raja Maha Vihara te vinden is. Dit complex dateert van eerste eeuw voor Christus en is het grootste en best bewaard gebleven tempelcomplex in Sri Lanka.

Eén van de mooiste grottempels in Sri Lanka is de Gouden Tempel in Dambulla, gelegen op 20 km ten zuidwesten van Sigiriya. In 1991 werd de Gouden Tempel door de UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. De geschiedenis van de grot gaat terug tot 103 voor Christus. Koning Vattagamani Abhaya zocht zijn toevlucht nadat hij uit Anuradhapura was verdreven door een Tamil-invasie. Na het herwinnen van de troon in 89 vC veranderde koning Vattagamani Abhaya de vijf grotten in heiligdommen in dank aan Lord Buddha. Latere koningen maakten verdere, belangrijke verbeteringen aan deze prachtige rotstempel. Bezoekers volgen een pad met korte trappen naar de grotten. Het is ongeveer een half uur lopen. In de grotten bevinden zich indrukwekkende collecties boeddhabeelden. De muren en plafonds zijn bedekt met fresco’s met scènes uit het leven van Boeddha.

De wand- en plafondschilderingen geven de voornaamste episoden uit de levens van Boeddha weer. De bekendste tempels zijn hier de gouden tempel van Dambulla (Rangiri Dambulla Uyanwatta Rajamaha Viharaya) en de rotstempel Rangiri Dambulla Rajamaha Viharaya. Enkele beelden van Boeddha hebben in liggende positie enorme afmetingen, zoals we die ook aantreffen in o.a. Polonnaruwa. Vanuit het tempelcomplex kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de bergen, de dichte bossen en de regenwaterreservoirs. Om de tempels te bezichtigen moeten we de gigantische granieten rotsen beklimmen.


Gouden Tempel – Dambulla


Op circa 100 meter hoogte ligt de Gouden Tempel van Dambulla, die bestaat uit 5 grotten. In deze grotten zijn de plafonds beschilderd met prachtige boeddhistische afbeeldingen. Monniken mediteerden en leefden in de grotten. Tevens staan er meer dan 150 Boeddhabeelden in deze rotstempel. De Gouden Tempel van Dambulla is de beroemdste en het meest geliefde boeddhistische heiligdom van Sri Lanka.


Devaraja Viharaya (tempel van de koning der goden)


De eerste grot is genaamd Devaraja Viharaya (tempel van de koning der goden).  Er wordt aangenomen dat deze grot zo wordt genoemd, omdat de god Sakka (koning der goden) de laatste hand heeft gelegd aan het hoofdbeeld van deze grot. Deze tempel heeft zeven afbeeldingen. Het 14m lange boeddhabeeld, (parinibbana) toont het overlijden van Boeddha. Het is bijna in de rondte uitgehouwen uit de natuurlijke rots waaraan het nog steeds van achteren verbonden is, en is goed bewaard gebleven. De andere beelden tonen zijn leerling Ananda, Vishnu en vier andere Boeddha’s. De kamer wordt verondersteld die van Arhat Ananda te zijn, de directe leerling van Boeddha, die huilt om de dood van zijn meester. Vishnu is heer van de goden in de Hindoe pantheon, maar wordt ook aanbeden door de boeddhisten. Hoewel er wand- en plafondschilderingen in deze grot zijn, zijn deze nauwelijks te zien als gevolg van de schade die is aangericht door de door toegewijden verbrande wierook.


Maharaja Vihara (de tempels van de grote koningen)


De tweede en tevens grootste grot is de Maharaja Vihara, wat in het Singalees “de tempels van de grote koningen” betekent. In deze grot staan 60 prachtige beelden van de Boeddha, Naatha Bodhisatva, Maitriya Bodhisatva, God Upulvan, God Saman en Koning Valaagamba en Koning Nissanka Malla. Tevens vinden we in deze grot een van de mooiste plafondschilderingen van Sri Lanka. Het toont het leven van de Boeddha, verlichting van de Boeddha, de migratie van Vijaya, de officiële introductie van het boeddhisme, het planten van de Bo-boom en de oorlogen tegen de indringers.

Een geologische fout in de vorming van de rots heeft een kleine ruimte gecreëerd. Hieruit sijpelt water de grot in, wat in een kom wordt opgevangen.


Maha Alut Viharaya (de grote nieuwe tempel)


In de derde grot Maha Alut Vihara (de Grote Nieuwe Tempel), vinden we muur- en plafondschilderingen uit de Kandyse periode. Deze beschilderingen zijn gemaakt in opdracht van koning Kirti Sr Rajasingha, een beroemde boeddhistische prediker. Deze fresco’s verbeelden verschillende en talrijke gebeurtenissen van boeddhisten, waarvan sommige het leven van de Verlichte vertegenwoordigen, en geven de geschiedenis van het boeddhisme weer. De grot is ongeveer 27 m lang en 24 m breed en heeft een liggend beeld van 9 meter dat hem scheidt van de vierde tempel. Het immense oppervlak van de rots van deze grot is beschilderd met de rijkste kleuren.  In de grot bevinden zich vijftig figuren van de Boeddha. De belangrijkste afbeelding, tegenover de ingang, is een staande afbeelding onder een Torana. De afbeeldingen en de Torana zijn uitgehouwen uit de natuurlijke rots.


Paschima Viharaya


Deze 4e grot wordt de Paschima Viharaya of de westelijke tempel genoemd. De grot bevat tien figuren van de Boeddha en een miniatuur stoepa. Het hoofdbeeld dat zich onder een torana bevindt, is even groot als de andere beelden. Dit is een heel mooi beeld van de Boeddha zittend in de dhyana mudra (meditatiehouding) die is uitgehouwen uit de natuurlijke rots die de grot zelf vormt. Het beeld is in een prima staat van bewaring en geschilderd in schitterende kleuren in de Kandyan-periode.


5e grottempel


De vijfde tempel is de meest recente en heeft een liggende Boeddha omringd door een aantal boeddhistische afbeeldingen. Deze tempel herbergt ook afbeeldingen van Kataragama, een boeddhistische god, Devata Bandara, een lokale god en Vishnu, de god die het lijden van de mensen verlicht.


Kaart Dambulla – Sri LankaReizen met Dambulla in het programma: