Java – Indonesië

BM Air Reizen heeft een zeer groot reisaanbod naar het eiland Java. Ontdek alle hoogtepunten met onze prachtige rondreizen. Ook kunt u zelf uw reis samenstellen met onze bouwstenen, dagtours en hotels. Verder vindt u bij ons de goedkoopste vliegtickets naar Indonesië.

Al onze reizen zijn te verlengen en/of te veranderen. Wilt u toch net iets anders in één van onze Java reizen dan kunt u dit aangeven. Onze Indonesië specialisten zullen dan een reis op maat met u samenstellen. Wilt u uw Java reis persoonlijk doorspreken met één van onze Indonesië specialisten? U bent u van harte welkom op ons kantoor in Maarssen.

Java is het belangrijkste eiland van Indonesië, het komt in orde van grootte op de vijfde plaats. In de hoofdstad Jakarta, bevindt zich de zetel van de regering. Java heeft een inwonerstal van ca 90 miljoen, dat is ongeveer 65% van de totale bevolking van Indonesië.

Klimaat

Het klimaat is subtropisch. Uitgezonderd in het vlakke en beschutte noordelijke binnenland bedraagt de temperatuur er gemiddelde 22-29 graden, het hele jaar door.

Geografie

Een vulkanische bergketen met in totaal 112 toppen loopt van west naar oost over het eiland. Deze keten draagt in belangrijke mate tot de schoonheid van het landschap bij. Er zijn 3 provincies: west, midden en oost Java. Deze zijn alle gemakkelijk te bereiken met de auto, de trein of het vliegtuig.

West-Java

West-Java strekt zich uit van de westkust tot oost van de stad Cirebon. Bezienswaardigheden zijn hier de beroemde botanische tuinen van Bogor. De Puncakpas met prachtige theeplantages en warme bronnen. Een schitterende kustlijn in het zuiden rond de Delab van Ratu en het culturele en commerciele centrum Bandung.

Midden-Java

Midden-Java (ook wel Centraal-Java genoemd) omvat de historische stad Solo. Ook de beroemde Borobudur en het Prambanan tempelcomplex zijn hier gelegen. Voorts het fascinerende Dieng-Plateau, een vulkanische hoogtevlakte. De streek rond Sangiran is bekend van belangrijke archeologische vondsten. Het middelpunt van dit gebied is Yogyakarta. De hoofdstad is echter Semarang.

Oost-Java

Oost-Java is over het algemeen een wat vlakker terrein met kilometers vruchtbare rijstvelden. Er bevindt zich ook één van de meest aktieve vulkanen op Java. De beroemde Gunung Bromo (2392 m) in het Tenger gebergte. Verder vindt men vulkanische toppen ten westen van de Bromo. Bij Baluran is een uiterst toegangkelijk wildpark. Surabaya is de provinciehoofdstad van Oost Java en tweede stad van het land. U kunt vanuit Surabaya met de veerpont naar het eiland Madura, bekend van het stierenrennen. Vanuit Ketapang kunt u met de veerboot naar Gilimanuk, dat ligt op het eiland Bali.

Vulkanen

Het is een opmerkelijke belevenis om aan de rand van een borrelende, rokende vulkaan te staan. Op Java kunt u zoiets doen, hoewel slechts een handvol van de vijftien nog werkende vulkanen te bezichtigen is. Zoals de beroemde Tangkuban Parahu bij Bandung (te bereiken over een gemakkelijke weg) en de Gunung Bromo (via landrover of te paard) vanuit Surabaya. Nog een rokende gigant is de Merapi bij Yogyakarta. Tevens zijn er verschillende vulkanische streken waar de geisers uit de aarde opspuiten tot een hoogte van meer dan 30 meter. Het water is heet genoeg om er een ei in te koken.

Theeplantages

Java is wereldberoemd om de thee en er zijn vele plantages in de koele, heuvelachtige streken. Rond de Puncakpas bij Bogor en in de omgeving van Subang en Pengalengan, dichtbij Bandung. In de laatse streek kunt u het gehele proces volgen. Vanaf het plukken van de blaadjes op het veld, tot selectie, drogen, zeven en mengen in de fabriek.

Vakantieoorden

In West-Java zijn er vakantieoorden in Anyer, bij Merak (Rantai, Surabaya of “Florida Beach”) in Pelabuan Ratu en in Pangadaran. Jakarta heeft een groot pretpark bij de kust genaamd Ancol en in de Baai van jakarta liggen de “Duizend eilanden” (Pelau Seribu).

In Midden-Java vindt u Widur Beach in Pemalang (noordkust) en Teluk Penya bij Cilacap (zuidkust). Vanuit Yogyakarta zijn de twee kleine vakantieplaatjes Samas en Parangtritis eenvoudig te bereiken. De voornaamste kuststreek van Oost-Java is bij Pasi Putih.

Prambanan tempelcomplex

Achttien kilometer van Yogyakarta kunt u de smalste Hindoe-tempel van Indonesië zien. Een tempel, ca 50 meter hoog en bijzonder fraai van verhoudingen. Deze vormt een onderdeel van een tempelcomplex dat aan de Hindoe-goden Shiva, Brahma en Vishnu is gewijd.

Jatiluhur

Jatiluhur is een betoverend merendistrict in het binneland op ongeveer 125 kilometer ten oosten van Jakarta. U kunt er zwemmen, zeilen, waterskien en genieten van rust en stilte aan de schaduwrijke oevers. Er gaat een trein tot Purwakarta.

Musea

Men is op Java erg trots op historie en traditie. De weerslag hiervan kunt u zien in talrijke musea, groot en klein. In jakarta vindt u het grote Centrale Museum. U vindt hier een bijzonder fraaie collectie met beelden uit het tijdperk voor de Hindoegodsdient. Het Jakarta Museum is gewijd aan de geschiedenis van de stad. Andere interessante musea vindt u in Surakarta, Yogyakarta, Surabaya, Bandung, Bogor en Cirebon.

Jakarta

Jakarta, de hoofdstad van de Republiek, ligt aan de noordkust van West-Java. In de 15e eeuw als factory begonnen, heeft Jakarta zich ontwikkeld tot een moderne wereldstad met ongeveer 10 miljoen inwoners. De grote hotels, zesbaans wegen en fraaie parken symboliseren het moderne denken. De pittoreske huizen uit de 17e eeuw, kleine pleintjes en met bougainville overdekte bungalows herrinneren aan het verleden. Bezienswaardigheden zijn de Istiqlal moskee, één van de grootste ter wereld en het 137 meter hoge Nationale Monument (Monas). De “vlam” aan de top is bekleed met puur goud.

Yogyakarta

Yogyakarta, beter bekend als Yogya. De stad wordt algemeen erkend als de bakermat van de Javaanse cultuur. Yogyakarta ligt in Midden-Java en heeft een inwonertal van ongeveer 500.000. Bijzonder aandacht verdient de Kraton, het Paleis van de Sultan uit 1757, in elk opzicht een schatkamer. De stad heeft ook een beroemde universiteit “Ga jah Mada” en een bloeiende batik-, zilver- en leerindustrie. Daarnaast een uitgebreide hoeveelheid antiekzaken. Vlakbij liggen de Borobudur, de Prambanan tempels, de waterburcht Taman Sari, de Imogiri graftombes die via 345 treden te beklimmen zijn en de Gembira botanische tuinen.

Surakarta (Solo)

Vaak wordt de opvatting verkondigd dat de culturele inbreng van Surakarta mintens gelijk is aan die van Yogyakarta. Het ligt op ongeveer een uur rijden ten zuidwesten ervan. Erfstukken van onschatbare waarde vindt u in het koninklijke Mangkunegaran Paleis. Het museum dat zich in de hoofdhal bevindt, heeft een fascinerende collectie goudbeklede dansattributen, juwelen en oude rijtuigen. Nog meer rijtuigen vindt u in het Kraton museum “Radyapustaka”, samen met Chinees porcelein en poppen. Maar de stad biedt de bezoeker nog veel meer: plezierig winkelen bijvoorbeeld. Vlooienmarkten zijn een bezoek waard, evenals andere markten.

Bandung

De stad Bandung is de derde in grootte op het eiland. Het ligt op een plateau, op circa 760 meter boven de zeespiegel in West-Java. De bevolking bestaat grotendeels uit Sundanezen, hoewel de invloeden van andere rassen en nationaliteiten aanwijsbaar zijn. Overigens is dit een logisch gevolg van de plaats die Bandung inneemt als belangrijk centrum van onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Binnen de stadsgrenzen vindt men uitgebreide universiteiten, het Pasteur instituut, het Keramisch Research Instituut en het Rijks Vaccinatie Instituut. Bandung levert ook een groot aandeel in de wereldproductie aan kinine. In de heuvels rondom vindt men sommige van de grootste thee- en kinaplantages op Java. Daarnaast vulkanische geisers, het geheel gedomineerd door de massieve Tangkuban Perahu (omgekeerde boot) waarvan de krater nog steeds stoom en zwavel uitstoot.

Surabaya

Surabaya is de tweede haven en stad van Indonesië en de hoofdstad van de provincie Oost-Java. Al sinds de zestiende eeuw neemt Surabaya een belangrijke plaats in. Op het ogenblik is het een belangrijk centrum voor handel en industrie. De stad heeft een bevolking van 3 miljoen inwoners, overwegend Moslims. In de rustige straatjes achteraf vindt u bijvoorbeeld een katholieke kerk, een klooster of een straat met kleermakers.

Cirebon

Cirebon ligt halverwege Jakarta en Semarang aan de noordkust. Men noemt het de “garnalenstad”, omdat de plaats veel van zijn welvaart dankt aan deze kleine, roze schelpdieren. Ze worden gebruikt om er knisperige kroepoek van te maken, welbekend bij Indonesische gerechten. Er zijn twee kratons, die beide voor bezoekers geopend zijn, een uitstekend ontwikkelde batikindustrie en vele andere bezienswaardigheden. Zoals de merkwaardige ruinen van Candi Sunya Ragi in het zuidoosten.

Semarang

Semarang is de hoofdstad van Midden-Java. De stad valt uiteen in twee delen. Het noordelijke havengebied met kantoren, winkels, markten, bus- en treinstations. Als tweede de heuvelachtige zuidkant met de naam Candi, een fraaie woonwijk. Midden in Candi ligt Gombel, een schitterend park en het uitgangspunt om de stad te bezoeken. Andere bezienswaardigheden zijn: Gedang Batu, een Chinees tempelcomplex in het westen, de unieke slangentuin in Teman Hiburan Rakyat en de avondmarkt Pasar Ya ik.

💬 Lees Meer 👀

Bouwsteen

Hotel

Wij kunnen vrijwel alle hotels direct voor u reserveren. Onze prijzen zijn per kamer en altijd scherp geprijsd. Heeft u zelf een hotel gevonden, laat het ons weten zodat wij u een concurrerende aanbieding kunnen doen.

Rondreis

Rondreis

Vliegticket