Sri Lanka - Anuradhapura
Sri Lanka - Anuradhapura
Sri Lanka - Anuradhapura
Sri Lanka - Anuradhapura - Boeddhabeeld
Sri Lanka - Anuradhapura - Ruwanweliseya
Sri Lanka - Anuradhapura - Ruwanweliseya
Sri Lanka - Anuradhapura - Elephant Wall bij de Ruwanweliseya
Sri Lanka - Anuradhapura - Ruwanweliseya Stupa
Sri Lanka - Anuradhapura - Ruwanweliseya
Sri Lanka - Anuradhapura - Twin Ponds
Sri Lanka - Anuradhapura - Twin Ponds
Sri Lanka - Anuradhapura - Twin Ponds
Sri Lanka - Anuradhapura - Twin Ponds
Sri Lanka - Anuradhapura - Twin Ponds
info_anuradhapura_01

De indrukwekkende oude stad Anuradhapura

info_anuradhapura_02

Anuradhapura staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO

info_anuradhapura_03

Anuradhapura is een bestemming die u gezien moet hebben

info_anuradhapura_04

Eén van de vele prachtige boeddhabeelden in Anuradhapura

info_anuradhapura_05

De Ruwanweliseya is één van de belangrijkste stupa's in Anuradhapura

info_anuradhapura_06

De Ruwanweliseya wordt ook wel de Great Stupa genoemd

info_anuradhapura_07

De Elephant Wall bij de Ruwanweliseya

info_anuradhapura_08

De Ruwanweliseya Stupa is bijna 100 meter hoog

info_anuradhapura_09

Mensen bidden bij de Ruwanweliseya

info_anuradhapura_10

De Twin Ponds (Kuttam Pokuna)

info_anuradhapura_11

De twee baden zijn bijna identiek en dateren uit de 6e-8e eeuw

info_anuradhapura_12

De baden zijn gebouwd door monniken voor rituele wassingen

info_anuradhapura_13

De Kuttam Pokuna laat het Singalese vakmanschap uit die tijd zien

info_anuradhapura_14

Er zijn prachtige details te bekijken bij de Twin Ponds

previous arrow
next arrow
PlayPause
info_anuradhapura_01
info_anuradhapura_02
info_anuradhapura_03
info_anuradhapura_04
info_anuradhapura_05
info_anuradhapura_06
info_anuradhapura_07
info_anuradhapura_08
info_anuradhapura_09
info_anuradhapura_10
info_anuradhapura_11
info_anuradhapura_12
info_anuradhapura_13
info_anuradhapura_14
previous arrow
next arrow
Shadow

Anuradhapura is één van de oude koningssteden van Sri Lanka en staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De stad staat bekend om de oude ruïnes uit deze tijd. Bezoek Anuradhapura om de prachtige historische stoepa’s, tempels en andere bouwwerken te bekijken. De stoepa’s en tempels zijn gebouwd rondom aangelegde vijvers. Voor de liefhebber van cultuur is het een ideale plek om rond te wandelen. Tevens kun je de Tuk Tuk nemen om sommige afstanden te overbruggen.


Jetavana Dagoba


Jetavana Dagoba - Anuradhapura - Sri Lanka

De 122 meter hoge Jetavana Dagoba is 1600 jaar oud en bovendien de hoogste stoepa in Sri Lanka. De dagoba maakt deel uit van een klooster dat gebouwd is door Koning Mahasena (273–301).

De bouw duurde bijna 30 jaar en hiervoor werden meer dan 90 miljoen rode bakstenen gebruikt. Bovendien is het één van de grootste bouwwerken op aarde gemaakt van bakstenen. Het complex beslaat ongeveer 5,6 hectare. Naar schatting waren hier 10.000 boeddhistische monniken gehuisvest.


Abhayagiri Stupa


Abhayagiri Stupa - Anuradhapura - Sri Lanka

De Abhayagiri Stupa behoort tot één van de zeventien religieuze bezienswaardigheden van Anuradhapura. In het oude klooster, gesticht in de 2e eeuw voor Christus, woonden zo’n 5000 monniken. Historisch gezien was het een groot monastieke centrum en een koninklijke hoofdstad. Er waren prachtige kloosters die uitkwamen op vele verdiepingen.

De naam “Abhayagiri Vihara” verwijst niet alleen naar het complex van kloostergebouwen. Het staat ook voor broederschap van boeddhistische monniken, of Sangha. Zij handhaafde een manier van leven, met eigen historische archieven en tradities.


Ruwanweli Maha Saya (Golden Sand Stupa)


Ruwanweli Maha Saya Anuradhapura - Sri Lanka

De Ruwanweli Maha Saya is een prachtige stupa en bovendien heilig voor vele boeddhisten. Het werd gebouwd door Koning Datugamunu in de 2e eeuw voor Christus. De stupa is meer dan 100m hoog. Om de stupa staan vier muren met olifantbeelden erin (The Elephant Wall).

In de Dagoba vindt u verschillende voorwerpen van onschatbare waarde. Er zijn edelstenen, gouden beelden en relieken van Boeddha te bewonderen. Diverse renovaties hebben echter niet tot de volledige hoogte of de perfecte waterbubbelvorm van het oorspronkelijke gebouw kunnen komen. Een standbeeld van Datugamunu staat trots tegenover de grote dagobe.


Twin Ponds (Kuttam Pokuna)


Twin Ponds (Kuttam Pokuna) - Anuradhapura - Sri Lanka

De Twin Ponds zijn twee baden uit de 6e & 8e eeuw. Ze zijn bovendien bijna identiek en gebouwd door de monniken voor hun rituele wassingen. De grotere, zuidelijke vijver heeft een afmeting van 40 m bij 16 m en is 5,5 meter diep. De kleinere, noordelijke vijver is 28 m bij 16 m en is 4,3 meter diep.

De vijvers maken deel uit van het Abhayagiri vihāra-complex. Via een filtreer systeem en een put werd het water gezuiverd. De Kuttam Pokuna laat Singalese vakmanschap uit die tijd zien. Tussen 1950 en 1955 werden de vijvers, inclusief de omringende, lage muur, in hun oude aanzien hersteld.


Elephant Pond (Eth Pokuna)


Elephant Pond - Anuradhapura - Sri Lanka

De Elephant Pond is prachtig gelegen in de jungle. De vijver wordt zo genoemd vanwege zijn grote omvang. Het is 159 meter lang, 52,7 meter breed en 9,5 meter diep. De vijver heeft een capaciteit van 75.000 m³ water en zou zijn gebouwd om water op te slaan. Het water was nodig voor de 5000 monniken van het monastieke complex van Abhayagiri. Met een lengte van 159m, een breedte van 53m en een diepte van 10m, is het bovendien de grootste vijver in Anuradhapura. Ondergrondse kanalen van de Periyamkulama Tank houden de vijver bijgevuld, deze verkeren nog steeds in goede staat.


Guardstone (Muragala)


Guardstone Muragala - Anuradhapura - Sri Lanka

De Guardstone was één van drie aspecten van beeldhouwkunst die de toegang tot gebouwen sierden. De andere twee waren de maansteen en de balustrade.

De Guardstones, die de zware stenen balustrade ondersteunden, waren in het begin duidelijk. Later werden ze gebeeldhouwd met symbolen die belangrijk waren voor welvaart en bescherming. Het was de gewoonte bij belangrijke gelegenheden om potten met water met bloemen en rijpe twijgen voor een gebouw te plaatsen. Het symbool ingesneden in de Guardstone staat bekend als de lokale equivalent van de westelijke hoorn des overvloeds.


Maansteen – Sandakada Pahana


Moon Stone Sandakada Pahana - Anuradhapura - Sri Lanka

De maansteen is een uniek kenmerk van de oude Singalese architectuur. De halfronde stenen plaat is prachtig bewerkt en werd meestal onderaan trappen en ingangen geplaatst. Dit is één van de twee Maanstenen in Sri Lanka, die bekend staan als uitzonderlijk artistiek.

De wereld in vuur en vlam wordt aangeduid door de palapeti. De wezens die door Samsara doorgaan als viervoeters. Het verlangen wordt aangeduid als versierde slingers en het vrome door de zwanen. De lotus staat voor verlichting. Dit zijn de belangrijkste thema’s van deze maansteen. Het behoort tot de periode tussen 7-8 eeuwen na Christus. 


Sri Maha Bodhi


De Sri Maha Bodhi is een voor boeddhisten heilige boom. Het verhaal gaat dat Boeddha onder deze boom verlichting heeft bereikt. Bovendien is het ook één van de oudste bomen ter wereld! Jaarlijks bezoeken duizenden boeddhistische pelgrims deze boom in Anuradhapura.


Kaart Anuradhapura – Sri LankaReizen met Anuradhapura in het programma