Bezienswaardigheden Sri Lanka

Bezienswaardigheden Sri Lanka

De Top 10 bezienswaardigheden Sri Lanka

Sri Lanka is een prachtig eiland in de Indische Oceaan, dat bekend staat om zijn rijke cultuur, natuurlijke schoonheid en vriendelijke bevolking. Het land heeft veel te bieden voor reizigers die op zoek zijn naar een avontuurlijke en ontspannende vakantie. In dit artikel geven we je een overzicht van de top 10 bezienswaardigheden in Sri Lanka, die je niet mag missen als je dit land bezoekt.

Ontdek zelf al deze bezienswaardigheden tijdens een van onze Sri Lanka rondreizen.

1. Sigiriya, rotsfort met prachtige fresco’s

Sigiriya rots - Sri Lanka

Sigiriya is een rotsfort dat gebouwd werd in de 5e eeuw door koning Kasyapa. Het is een van de meest indrukwekkende en mysterieuze bouwwerken in Sri Lanka, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Je kunt de rots beklimmen via een steile trap, die versierd is met fresco’s van mooie vrouwen. Bovenop de rots heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en kun je de ruïnes van het paleis en de tuinen bewonderen.

2. Polonnaruwa, historische tempels en paleizen

Polonnaruwa - Boeddhabeeld

Polonnaruwa was de hoofdstad van Sri Lanka tussen de 11e en 13e eeuw, toen het land geregeerd werd door de Chola- en Sinhala-dynastieën. Het is een van de best bewaarde historische steden in Sri Lanka, waar je veel tempels, paleizen, beelden en monumenten kunt zien. Een hoogtepunt is het Gal Vihara, een complex van vier Boeddhabeelden die uit één rots zijn gehouwen.

3. Kandy, culturele hoofdstad van Sri Lanka

Kandy - Tempel van de Tand

Kandy is de culturele hoofdstad van Sri Lanka, die gelegen is in het centrale hoogland. Het is een sfeervolle stad, die omringd wordt door groene heuvels en theeplantages. Kandy is vooral bekend om de Tempel van de Tand, waar een tand van Boeddha wordt bewaard. Dit is een van de belangrijkste pelgrimsoorden voor boeddhisten, die elk jaar massaal naar Kandy komen voor het Esala Perahera festival, waarbij de tand in een kleurrijke processie door de straten wordt gedragen.

4. Nuwara Eliya, theeplantages en Horton Plains

Nuwara Eliya - Theeplantage

Nuwara Eliya is een stad in het hart van de thee-industrie in Sri Lanka. Het wordt ook wel ‘Little England’ genoemd, vanwege de koloniale architectuur en het koele klimaat. Je kunt hier genieten van een kopje Ceylon-thee in een van de vele theefabrieken of -plantages, die je kunt bezoeken met een gids. Ook kun je een wandeling maken door het Horton Plains National Park, waar je het spectaculaire uitzichtpunt World’s End kunt bereiken.

5. Yala National Park, het grootste wildpark in Sri Lanka

Yala National Park - Sri Lanka

Yala National Park is het populairste en grootste wildpark in Sri Lanka, dat bekend staat om zijn diversiteit aan dieren en landschappen. Je kunt hier onder andere olifanten, luipaarden, krokodillen, buffels, beren en vogels spotten tijdens een safari met een jeep of een boot. Het park heeft ook een aantal archeologische sites, zoals de oude kloosters van Sithulpawwa en Magul Maha Vihara.

6. Galle, charmante stad aan de zuidkust van Sri Lanka

Galle - vuurtoren

Galle is een charmante stad aan de zuidkust van Sri Lanka, die gedomineerd wordt door het Galle Fort, dat gebouwd werd door de Nederlanders in de 17e eeuw. Het fort is een van de best bewaarde koloniale vestingen in Azië, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Je kunt hier heerlijk rondwandelen door de smalle straatjes, die vol zijn met winkels, cafés, restaurants en kunstgalerijen. Ook kun je de oude kerken, moskeeën, musea en vuurtoren bezoeken.

7. Ella, groene valleien en bergen

Ella - Landschap

Ella is een klein dorpje in het heuvelachtige gebied van Sri Lanka, dat geliefd is bij backpackers en natuurliefhebbers. Het heeft een relaxte sfeer en een adembenemend uitzicht over de groene valleien en bergen. Je kunt hier verschillende wandelingen maken.

8. Dambulla, grottempels met boeddhabeelden

Dambulla rotstempel

Dambulla is een stad in het centrale deel van Sri Lanka, die vooral bekend is om zijn grottempels. De grottempels zijn een complex van vijf grotten, die meer dan 2000 jaar oud zijn. De grotten bevatten honderden boeddhabeelden en muurschilderingen, die het leven en de leer van Boeddha uitbeelden. De grottempels zijn een indrukwekkend voorbeeld van de religieuze kunst en architectuur van Sri Lanka.

9. Adam’s Peak, heilige berg hoogland Sri Lanka

Adam's Peak - Sri Lanka

Adam’s Peak is een heilige berg in het centrale hoogland van Sri Lanka. Het is een populaire pelgrimsbestemming voor zowel boeddhisten, hindoes, christenen als moslims, die geloven dat de voetafdruk op de top van de berg toebehoort aan Boeddha, Shiva, Adam of de profeet Mohammed. De klim naar de top duurt ongeveer 3 tot 4 uur en bestaat uit meer dan 5000 treden. De beste tijd om te klimmen is in de nacht, zodat je de zonsopgang kunt zien vanaf de top. Het uitzicht is adembenemend en je kunt zelfs de schaduw van de berg zien als een perfecte driehoek op de wolken.

10. Negombo, strand en Nederlands erfgoed

Negombo - Strand

Deze kustplaats ten noorden van Colombo, staat bekend om zijn lange zandstrand, visserij-industrie en Nederlandse erfgoed. Negombo was ooit een belangrijke handelspost voor de VOC en je kunt nog steeds veel overblijfselen zien uit die tijd, zoals het Nederlandse fort, de kanalen, de kerken en de graven. Het is ook een goede plek om te genieten van verse vis en zeevruchten, die je kunt kopen op de levendige vismarkt of in een van de vele restaurants.

Ontdek de bezienswaardigheden van Sri Lanka, boek nu je reis

Wilt u de bezienswaardigheden van Sri Lanka zelf gaan ontdekken tijdens een van onze Sri Lanka reizen, kom dan langs op ons kantoor in Maarssen om dit mogelijk te maken. U bent van harte welkom.

Dit vind je misschien ook leuk...

Recent Posts