Info Nationale Parken - Sri Lanka
Info Nationale Parken - Sri Lanka
Info Nationale Parken - Sri Lanka
Info Nationale Parken - Sri Lanka
Info Nationale Parken - Sri Lanka
info_nationale_parken_sri_lanka_01

Sri Lanka beschikt over prachtige Nationale Parken

info_nationale_parken_sri_lanka_02

De parken zijn opgericht om de flora en fauna te beschermen

info_nationale_parken_sri_lanka_03

De meeste parken hebben een diversiteit aan habitats

info_nationale_parken_sri_lanka_04

Zo vindt je er dichte jungles waar de dieren zich kunnen verschuilen

info_nationale_parken_sri_lanka_05

Ook beschikken ze meestal over grote open vlaktes

previous arrow
next arrow
PlayPause
info_nationale_parken_sri_lanka_01
info_nationale_parken_sri_lanka_02
info_nationale_parken_sri_lanka_03
info_nationale_parken_sri_lanka_04
info_nationale_parken_sri_lanka_05
previous arrow
next arrow
Shadow

Sri Lanka bezit een aantal natuur- en wildreservaten. Hier kan men de flora en fauna van de halfdroge moessonwouden in nog vrijwel ongerepte staat bewonderen. In vrijwel alle parken worden jeepsafari’s uitgevoerd.


Bundala National Wildlife Park


Bundala Nationaal Park - Sri Lanka

Bundala National Wildlife Park. Dit park heeft een oppervlakte van 6216 hectare en is een uniek gebied. De stekelige struikgewasjungle is de thuisbasis van gevlekte herten, de zeldzame pangolin (schubdier) en de speelse grijze langooraap. De bio-diversiteit van het park is enorm. Er zijn in dit park ongeveer 383 plantensoorten geregistreerd, waaronder 6 soorten die als nationaal bedreigd worden beschouwd. Het park huisvest vele lagunes, die een enorme aantrekkingskracht uitoefenen op vele vogelsoorten. Er leven wel meer dan 150 soorten vogels, waaronder enkele zeer zeldzame. Vele soorten trekvogels trekken vanuit Siberië naar dit gebied. Ook leven in dit park een kleine populatie wilde olifanten, die vanwege het open landschap eenvoudig te spotten zijn. Dit kustgebied trekt ook enkele soorten zeeschildpadden aan, die hier aan land komen om hun eieren te leggen.


Yala Nationaal Park


Yala Nationaal Park - Sri Lanka

Met een oppervlakte van 1300 km² is Yala National Park het grootste en meest bezochte natuurreservaat in Sri Lanka, ideaal voor het bekijken van de natuurlijke schatten van het eiland. Met een diversiteit aan habitats, waaronder dichte jungle, vlaktes, beken, lagunes en rotsachtige gebieden, is het terrein uitermate geschikt voor de Sri Lankaanse luipaarden, Yala’s grootste attractie. Andere dieren die in Yala leven zijn olifanten, beren, krokodillen, apen, buffels, everzwijnen en herten. Nachtdieren die hier voorkomen zijn Indiase civetten, pangolin, stekelvarkens en slanke lori’s. Er leven 150 verschillende soorten vogels waaronder de gelakte ooievaar, de zeldzame zwartsnavelige ooievaar, de groene bijeneter, de pompadour groene duif, de keizerlijke groene duif en de oranje-breasted groene duif. Twee endemische vogels zijn de Sri Lankaanse junglehoenders en de met bruin bedekte babbelaar. Trekvogels die in het park voorkomen zijn de gewone bijeneter met blauwe staart, de Brahminy Myrna en de roze spreeuw.


Wilpattu National Park


Wilpattu Nationaal Park - Sri Lanka

Het Wilpattu National Park is gelegen langs de noordwestkust. Dit park beschikt over een uniek complex van meren, welke ook wel villus worden genoemd. Deze meren vormen de natuurlijke bassins, welke gevuld worden met regenwater. Het landschap bestaat uit jungles en open graslanden. In dit park komen we veel luipaarden en lippenberen tegen. Verder bestaat de mogelijkheid dat we hier olifanten, herten, wilde varkens, buffels en krokodillen kunnen spotten. Liefhebbers van vogels kunnen hier de Ceylonhoen, de Bruinkap Jungletimalia, de Ceylon Woodshrike en de Goudborst Bulbul bewonderen


Sinharaja Rainforest


Sinharaja - Sri Lanka

Het Sinharaja Rainforest ligt in de natte zone in het zuidwesten van het land tussen Ratnapura en de zuidkust. Het is het oudste overgebleven oer-tropische regenwoud op het eiland. Het werd in april 1978 uitgeroepen tot biosfeerreservaat en werd in 1988 ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het regenwoud van Sinharaja heeft een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 3.600 tot 5.000 mm. Het grootste deel van deze regenval vindt plaats tijdens de zuidwestelijke moessons tussen mei en juli en de noordoostelijke moessons tussen november en januari. De temperatuur variërt tussen de 19-24°C.

Sinharaja, wat “leeuwenkoning” betekent, is ongestoord gelaten om te evolueren en is daarmee één van de belangrijkste gebieden in Sri Lanka, en wordt ook internationaal erkend voor zijn biodiversiteit. Meer dan 60 procent van de bomen zijn endemisch en velen van hen worden als zeldzaam beschouwd. Ook als zeldzaam beschouwd worden een aantal insecten en amfibieën.


Horton Plains National Park


Horton Plains National Park - Sri Lanka

Het Horton Plains National Park is een natuurreservaat in de centrale hooglanden van Sri Lanka. Het staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het gebied ligt op een hoogte van circa 2100 meter en was vroeger het jachtterrein van de Engelse gouverneur. Het park beschikt over uitgestrekte graslanden afgewisseld met dichte wouden. Er leven hier herten, makaken, reptielen en luipaarden. Ook kunt u hier wel 87 verschillende soorten vogels spotten, waarvan er enkele alleen in dit gebied voorkomen. Horton Plains National park herbergt 12 soorten endemische vogels. De volgende vogels zijn alleen geregistreerd voor Horton Plains. De sierlijke Sri Lanka blauwe ekster, de vliegenvanger Eumyias sordisa, de witoog Zosterops ceulonensis en houtduif columba torringtonii. Er zijn verschillende soorten kiekendieven en buizerds. Ook voor vlinders is dit park een paradijs. Onder de reptielen bevinden zich de slang Aspidurabrachyorrhos en de wijdverspreide agamid Calotes nigrilabris.


Uda Walawe National Park


Uda Walawe Nationaal Park - Sri Lanka

Het Uda Walawe National Park heeft een oppervlakte van 30,821 hectare en ligt niet ver van Ratnapura. Hier kan men per jeep wilde buffels, samburherten, wilde zwijnen, olifanten, apen en talloze soorten vogels en reptielen bezichtigen. Meerdere olifanten of zelfs kuddes olifanten kunnen af ​​en toe in Udawalawe worden gespot. De kans om getuige te zijn van een kudde Sri Lankaanse olifanten is extreem hoog in de buurt van rivieren en het stuwmeer van Udawalawe. Het droge seizoen van de regio is de ideale tijd van het jaar om Udawalawe te bezoeken en dit specifieke seizoen valt meestal tussen de maanden mei en september.


Kaart Nationale Parken – Sri Lanka


Kaart - Nationale Parken - Sri Lanka

Reizen met Nationale Parken in het programma: